Roland SM5BIB 85 och Jens SMØHEV 60 år

Måndagen den 6 juli gratulerar vi två av våra medlemmar:

BIB_m 50

Roland Bergman, SM5BIB, blev medlem i SSA redan den 22 april 1949. Han bodde då i Hjorthagen som är den Stockholmsstadsdel som ligger närmast Lidingöbron. Roland bodde mindre än 200 meter från Kungl. Tennishallen. Den 9 mars 1960 meddelade Roland att han flyttat till Jakobsberg, och han har sedan dess bott på samma adress, även om postorten ändrats till Järfälla. Jakobsberg är en del av det moderna Järfälla. QSL-kortet här ovan är från Hjorthagentiden. Det var Rolands QSO #59 som utspelade sig på 40 meter CW och motstation var Boris SM5RY den 9 november 1950.

SMØHEV Jens_Zander
Jens Zander. Foto: Johan Fredriksson (ur Svenska Wikipedia)

Vi kan idag även fira en av våra absolut mest kända radioamatörer, Jens Zander, SMØHEV. Han började sin amatörradiobana i Västerås och Linköping. Televerket skrev den 15 juni 1976 ut T-certifikat #11946 till en adress i Linköping, men redan 4 augusti ändrade man till en Västeråsadress. Innan dess, den 12 juli, hade han blivit medlem i SSA. Även senare är det adresser på båda ställena som figurerar, från 1980 dock endast Linköping. Man kan på mycket goda grunder förmoda att det var studier i Linköping som pågick, och 1979 blev Jens civilingenjör i teknisk fysik, och 1985 tog han sin dokstorexamen i elektroteknik. Därefter har det fortsatt spikrakt uppåt i karriären, och 1989 utnämndes han till professor i radiokommunikation på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. För en mer omfattande beskrivning gå till sv.wikipedia.org och sök på Jens Zander.

HEV_m 77

Jag har i arkivet sett många SK5AA-kort där Jens varit operatör och han var m.a.o. mycket aktiv i Västeråsklubben. Han körde dock radio även med egen signal, och det här QSL-kortet är från Linköping och är bekräftelse på ett QSO mellan Jens och UllHunden Åke SM5UH, den 9 oktober 1977 på 80 meter CW. Sedan minst 20 år tillbaka är Jens bosatt i kommundelen Fresta i Upplands Väsby; drygt 2 mil norr om Stockholm City.

Vi gratulerar hjärtligt våra två jubilarer!

Författare: SM6JSM