Yuri Gagarin International DX Contest startar i kväll 2100 Z

 

Jurij Gagarin - Den första människan i rymden den 12 april 1961.
Yuri Gagarin – Den första människan i rymden, den 12 april 1961.

På senare tid har den lite udda signalen RC90KEDR hörts i luften. I reglerna för  Yuri Gagarin International DX Contest, som startar klockan 2100 Z  ikväll, sägs lite oväntat att man som multiplier även kan räkna stationer med suffixet KEDR, men någon närmare förklaring får man inte,
se denna länk.

Som vanligt gäller principen “Allting har en förklaring, men korven den har två”, för så här va’re: Yurij Gagarin var faktiskt sändareamatör, anropssignal UA1LO. Men när han var uppe och flög i tjänsten hade han i likhet med de tuffa piloterna i amerikanska flygfilmer också ett kodnamn, nämligen “KEDR” på ryska, alltså “Ceder” på svenska.

På det ryska försvarsministeriets egen TV-kanal Stjärnan sändes idag en dramadokumentär om den händelse som, milt uttryckt, dominerade nyheterna i det stora landet den 12 april 1961, alltså UA1LO:s rymdfärd. Kan ses här. Klicka på (den röda) Stjärnan och programmet 11.30.

En fin scen är när den just anlände major Gagarin (i rymddräkt) står och pratar med några ryska bönder på en åker. Den ekonomiska situationen på den tiden medgav inte att man spontant kokade kaffe av ett visst svenskt märke.

Det finns även en ishockeyturnering till UA1LO:s minne, Gagarin Cup. Förra året vann Dynamo Moskva över Traktor Tjeljabinsk i finalen. Lite fantasilösa deltagarnamn tycks det mig – alltså jämfört med RC90KEDR!

73 & vi hörs ikväll,
Rolf SM5MX

Läs mer om Gagarin på Wikipedia.

 

Författare: SM7DZV