Uppdaterat 2014-12-08 klockan 17:17
Fler och fler jägare har börjat köpa hundpejlar på nätet, direktimporterade från andra delar av världen. Post- och Telestyrelsen slår nu larm: Sändarna är olagliga eftersom de riskerar att störa ut annan radiotrafik. Den som tänker köpa en hundpejl utomlands har mycket att tänka på.
Godkända hundpejlar som säljs i Sverige går på jaktkanal två, dvs. 155,475 MHz. En komplett hundpejl som köps i Sverige går till cirka 7000 kronor. Amerikanska hundpejlar, som är två till tre tusen kronor billigare, i USA, går på 217 MHz, förbjudet i Sverige, eller på 155 MHz fast utanför de frekvenser som är upplåtna för jaktradio i Sverige.
Eftersom det ligger många aktörer i bandet 150-160 MHz är det största störningsproblemet, när gäller amerikanska hundpejlar, inte de som kör på 217 MHz utan de som kör på 155 MHz men utanför upplåtna frekvenser för jakt och hundpejling. Det finns bara en frekvens som är godkänd och den finns inte i dessa 155 MHz-stationer.
Post- och Telestyrelsen har uppmärksammat allt vanligare användning av direktimporterade GPS-pejlar för jakthundar. GPS-pejlar som är utformade för den nordamerikanska marknaden ligger på frekvenser som inte är upplåtna för denna sortens radiotrafik i Sverige. Dagens Nyheter uppmärksammade problemet i en nyhetsartikel i slutet av förra veckan. Länk till DN:s artikel.
PTS råd: Köp hundpejlen i Sverige – då är den godkänd.
– Pejlutrustningar som säljs i Sverige av Garmin och försäljningskedjor som är knutna till företaget är tillåtna, säger Birger Hägg på Post- och Telestyrelsen. Dessa hundpejlar ligger inom tillåtna frekvensområden, de är CE-märkta och de har testats för elektromagnetisk kompatibilitet. Problemet är de direktimporterade hundpejlar som inte uppfyller våra krav.
Kostar cirka 7000 kronor
Priset för en Garmin hundpejl som säljs i Sverige, med hundhalsband och handenhet, ligger någonstans omkring 7000 kronor. En sådan hundpejl kan hålla rätt på upp till tio hundar. I handenheten programmerar man in de enskilda hundarnas identitet dvs. halsbandets sifferkod. Handenheten håller därefter reda på var hunden eller hundarna finns, hur långt de sprungit och hur fort de sprungit. Utrustningen har relativt begränsad räckvidd i skog, cirka 1,5 km, men den är till stor nytta för hundägaren.
Vi har här använt Garmin som expempel på en tillverkare med i Sverige godkända hundpejlar. Hur många eventuellt ytterligare fabrikat som förekommer och som är godkända för användning i Sverige är inte känt för redaktionen.
Går på jaktradiobandet kanal två, 155 MHz
Tillåtna hundpejlar i Sverige går på jaktkanal 2, dvs. 155,475 MHz. Jägarnas använder vanligtvis kanalerna 3 till och med 7 för sin talkommunikation. Ett märke av pejlar som vi hittade på nätet och som kan köpas från USA ligger i pris mellan cirka 4000 till 5200 kronor, dvs. ett par tusenlappar billigare än en svenskköpt pejl, för den som kan smita undan tull och moms.
Problemen med amerikansk pejlingsutrustning är att den ligger utanför upplåtna frekvensband för jakt och hundpejling. Antingen ligger sändarna på frekvenser mellan 217 och 217,5 MHz, dvs. utanför tillåtna jaktband i Sverige, eller också ligger de på 155 MHz-bandet, men utanför den godkända kanalen för jakt och hundpejl. Det finns bara en frekvens som är godkänd och den finns inte i dessa amerikanska 155 MHz-stationer. Amerikanska hundpejlar på 155 MHz är därför inte heller OK.
Länkar
För mer info om regler för jaktradio, se PTS hemsida på nätet.
För mer om elektromagnetisk konformitet (EMC), Se Elsäkerhetsverkets hemsida.
//Erik, SM7DZV
TNX Andreas SM6UNC för kompletterande underlag för artikeln.