Nu kör vi QRS på 3555 kHz.

Var kan man köra CW i lugn takt?” Den frågan kom från en av mina CW-elever för några dagar sedan. Ja, vilken frekvens ska man välja för att hitta fler, som gärna vill ”pröva sina vingar”, men göra det i lugn takt. Jag hittade svaret på en hemsida som berättade att IARU rekommenderar frekvensen 3555 kHz.

När vi för ett antal år sedan startade upp SOCWA var det bl.a. av orsaken, att man efterlyste möjligheten att kunna köra QSO i lite mer ”low speed”. Erik, SM7DZV nu Silent Key, var noga med att ”station ska anpassa sin CW hastighet till motstationens”. Flera av oss har nog haft lite svårt med det, och det har inneburit att amatörer dragit sig för att vara CW-aktiva. Det behöver vi åtgärda.
Intresset för att lära sig CW har ökat, många fler klubbar än SK7RN är nu igång med lektioner för både nybörjare och lite mer erfarna som behöver ”avrostning”. Det kommer att innebära fler som i framtiden gärna vill köra CW och behöver motstationer för träning.

Låt oss därför göra 3555 kHz( + – QRM ) till ett lämpligt frekvensområde för nya CW-operatörer. Bli gärna en Elmer för en eller flera och uppmuntra dom genom att sänka hastigheten på din CW.

 

Väl mött påbandet !

73 de Mats SM7BUA.

Author: SM5YRA