Mats EA8/SM7BUA QRV på Teneriffa

SM7BUA Mats Teneriffa dec 2013
Mats EA8/SM7BUA i 27-gradig värme och solsken
vid riggen ute på balkongen.

I QTC nummer 12 (sidan 31) finns en artikel om Mats SM7BUA, som under denna vinter tjänstgör vid Turistkyrkan i Puerto De La Crus på Teneriffa. På morgonen omkring klockan 08 UTC brukar det bli en lucka i dagsprogrammet, och då är han ofta QRV på telegrafi på 14037 kHz. På eftermiddagarna kan det bli ett SSBpass klockan 15 UTC på 14313.
Den enkla dipolantenn för 20 meter som han monterat med bredsidan mot Sverige fungerar fint. Ett av Mats skötebarn på hemmaplan, Nomiraringen, ligger däremot utom räckhåll. Den trafiken får han lyssna till över SDR-mottagaren i Mora.

Mats är teamledare och pastor i Turistkyrkan på norra Teneriffa. Arbetslaget består av fem personer. Deras uppdrag är att ta emot och hjälpa skandinaviska turister, läs svenskar, norrmän och danskar. Arbetet sker i samarbete med de olika researrangörerna. Antalet besökare är stort hela tiden.
“Alla sorters fantastiska människor”
– Hit kommer alla sorters människor, intressanta och fantastiska var och en på sitt sätt, berättar Mats. Vi kom hit i oktober och redan har jag också träffat många radioamatörer som kommit för att hälsa på.
– Om någon hamnar på sjukhus, så besöker vi den drabbade där, berättar Mats. Vi försöker göra Turistkyrkan till en liten oas, där skandinaver kan slinka in, läsa en tidning från hemlandet, få en kopp kaffe och en hembakad bulle, hitta någon att prata med en stund.
– Vår uppgift är att på olika sätt försöka göra livet lättare för turisten.
Mats och hustrun Britt-Marie räknar med att komma tillbaka till Sverige och Ljungby i början av april.
//Erik SM7DZV

Författare: SM7DZV