Ingen jubilar – men en juvel i arkivet med tillhörande historielektion!

Enligt vårt register finns det idag ingen medlem som fyller 20 30 40 50 60 70 75 80 85 90 91 92 etc. Det kan dock finnas medlemmar vars födelsedagar vi missar eftersom vi inte har födelsedata på alla radioamatörer. Därför, om ni märker att ni saknar någon persons födelsedag (t.ex. din egen!), meddela oss gärna. ALLA medlemmar gratuleras varje år i grattisspalten, men de som fyller jämna år firas lite extra med text och oftast även någon illustration.

Om jag får reda på en missad födelsedag tidigt på morgonen hinner jag kanske redigera ett inlägg under dagen. Skicka gärna med lite information om födelsedagsbarnet!

EA8AC 35 fQSL EA8AC 1935

Vi har många QSL i SSA:s arkiv från före andra världskriget, och detta är det äldsta jag hittills funnit från Kanarieöarna, EA8. Tyvärr har kortet varit uppsatt på väggen hemma hos Hans SM6WL, så det har bleknat under årtiondena. Klicka på kortet så kan ni i alla fall läsa det mesta, t.o.m. anropssignalen EA8AC. Antonio skriver att han kallade på SM6WL, men tyvärr utan framgång. QTH anges som “Puerto de la Luz”, men det är egentligen Las Palmas. På 30-talet var det fortfarande ett stort mellanrum mellan gamla Las Palmas och hamnområdet (“Ljusets hamn” i översättning), den del som från slutet av 50-talet blev turistområdet Las Palmas. Sagasta heter gatan som går utmed Las Canteras-stranden. En annan intressant sak med detta QSL är att 1935 var det redan oroligt i Spanien, och snart (1936) bröt inbördeskriget ut. General Franco var militär guvernör, förvisad till Kanarieöarna, men han kunde därmed i lugn och ro förbereda det uppror som alltså startade på Kanarieöarna (utan strider) och därefter förflyttade sig Franco via Spanska Marocko till Andalusien och så var eländet igång. Franco besökte Kanarieöarna endast en gång under sin långa (närmare 40 år) regeringstid.

EA8AC 35 bBaksidan QSL EA8AC 1935

Baksidan av detta QSL-kort är mycket intressant. Det kommande inbördeskriget ligger redan i luften och det finns två rikstäckande amatörradioföreningar i Spanien, dessutom hade EA8-stationerna en egen QSL-bureau. Den ena föreningen FAR motsvarade den svenska utbrytargruppen SKVK (som aldrig resulterade i något) och URE är Spaniens SSA, så ock idag.

Det var dagens historielektion. Jag arbetade i Las Palmas under 17 år och mina barn är födda där. Varav hjärtat är fullt….

Författare: SM6JSM