Ingen amatörradio vid Golden Globe Race 2022

Bild: Maxine Heath

Golden Globe Race 2022 är den långsammaste yachtracen runt om i världen. Det började i 1968-1969 då bara en man – Robin Knox-Johnston – avslutade ”Sunday Times Golden Globe Race” Hans triumf ledde till början av världens yachtkapplöpningar som vi ser idag.

När den australiensiske seglaren Don McIntyre tillkännagav att han skulle köra en 2018 Golden Globe Race – 50 år efter originalet – med skeppare som måste segla nonstop runt världen med enbart den teknik som är tillgänglig för Knox -Johnston. Detta innebar ingen GPS, satellittelefoner, väderdirigering, plottrar eller autopiloter. Istället skulle skepparna navigera i sina långkölade 32-36ft båtar före 1988 med en sextant och förlita sig på amatörradio för väderinformation. Till slut startade 18 skeppare 2018 års Golden Globe Race; bara fem kom i mål… Fem båtar gjordes upp, med tre sjömän som behövde räddning från södra oceanen.

I år kommer Golden Globe Race tillbaka, men med vissa förändringar. Evenemangets ”retro” element kommer att finnas kvar: Skeppare måste navigera med sextant. Routing, GPS och plottrar är alla förbjudna. Flottan kommer att starta två månader senare – 4 september 2022 – i ett försök att undvika att komma in i södra oceanen för tidigt. Racet har lockat skeppare med varierande erfarenhet: amerikanen Elliott Smith, som med sina 26 år är den yngsta att delta i och bara har seglat i 3 år. Men även deltagare som har varit med i flertal världen runt segeltävlingar.

Amatörradio kommer också att förbjudas, ersättas med en 100% vattentät HF SSB-radio och väderfax för att ta emot väderkartor. Under 2018 var det kontrovers när det avslöjades att några av skepparna inte hade amatörradio license (!!!) Denna förändring har orsakat oro, med några av 2018-deltagarna som lyfter fram svårigheter med att ta emot frekvenser för Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) i södra oceanen. Fler kommersiella användare som sjöfarten, förlitar sig på satellitkommunikation istället av HF radio i dessa farvatten.

Mer om amatörradio och GGR 2022 = klicka

 

Author: SM5YRA