Göran SM5XW 85 år

Lördagen den 30 januari kan vi gratulera en av våra mest kända kollegor inom amatörradion, Göran Eriksson, SM5XW, Jordbro.  Förutom registerkort och annat material i vårt arkiv har jag tagit hjälp av den fantastiska CD-skivan “Encyclopedia of Ham Radio” (redigerad av Sten SM7WT). Vi börjar från början: Göran föddes i Fagersta 1931 och hans första kontakt med amatörradio inträffade 1946 då han hörde ett QSO mellan SM5NS och SM4WZ på 40 meter. En lokal klubb startades i Fagersta 1947. Folke SM5YP flyttade till staden och startade en elektronikfirma där Göran och fyra andra amatörer fick arbete. Göran blev medlem i SSA 1949 och fick då lyssnarsignalen SM5-1192. Den 15 januari 1953 skrevs signalen SM5XW in i SSA:s register.

XW Fagersta

QTH var Fagersta fram till vintern 1958-59 då Göran bodde i Västerås ett drygt halvår innan han flyttade till Kallhäll (i nuvarande Järfälla kommun). I Järfälla bodde Göran på minst fyra olika adresser och blev kvar till vintern 1984-85. Klubben SK0CJ var hans lokala klubb, där man 1968 ordnade en första “Field Day” med bl.a. rävjakt på programmet.

XW 60

Detta QSL från Kallhäll (se adressetiketten uppe till vänster) är från ett QSO med Henry SM5WK den 7 december 1960 på 20 meter CW. 1981 blev Göran anställd av SIDA med ansvar för inköp av varor till Sveriges mottagarländer i Afrika. Detta ledde till många besök i bl.a. Mozambique, Zimbabwe, Kap Verde och Kenya. Den 7 januari 1985 meddelade Göran SSA:s kansli att han flyttade till Handen (Haninge kommun), och där har han haft sitt hemma-QTH sedan dess. 1991 blev Göran utsedd att leda vatten- och vägarbeten i Kenya, vilket krävde att han flyttade dit. Göran blev kvar till pensioneringen 1994. Han fick signalen 5Z4XW efter 8 månader av väntan. Kortet här nedan är från ett QSO med mig SM6JSM 2006, när Göran och xyl Jorunn var på ett av flera återbesök i Kenya. Vi fick efter lite hårt “arbete” kontakt på 20 meter CW, men condx var urusla så jag är mycket glad för denna speciella kontakt. Senare förärade mig Göran ett fantastiskt fint “QSL”, gjort av trä som en lokal konstnär tillverkat med mitt call snyggt utmejslat.

5Z4XW 06

Göran har alltid varit intresserad av att ta tag i saker och ting och se till att något händer. Han är en bra arbetsfördelare och organisatör vilket med tiden ledde till att han blev vald till SSA:s ordförande under åren 2004-2007. Jag hade nöjet att få arbeta med Göran och det var absolut inga problem att komma överens. Efter ordförandetiden har Göran varit med och byggt upp Södertörns Radioamatörer, SK0QO, till att bli Stockholms största lokala klubb. Klubben blev pionjär inom konceptet veckoslutsutbildning. Sedan ett par år har man ett klubbhus ute på Gålö i Stockholms skärgård som är väl värt ett besök!

XW 99

Göran är fortfarande aktiv och kan även höras från Norge på somrarna, dit han och Jorunn återvänder så ofta de kan. Paret Eriksson hör till de absolut gästvänligaste personer man kan lära känna och vi hoppas att hälsan och humöret står dem bi många år framåt!

Ett stort grattis till dig Göran å SSA:s vägnar men även från mig och alla andra vänner du har här och i resten av världen!

Författare: SM6JSM