Distrikt 7

Hörby radioförening: VeteranLjuddagen 2014

Publicerat 24 augusti, 2014

Välkommen till Hörby Radioförening och VeteranLjuddagen 2014

Hörby Radioförening inbjuder till en dag på temat nostalgiska ljud lördagen den 20 september 2014 klockan 10.00-14.00 i föreningens utställningslokaler vid Östra Sallerups Kulturhus.
(Endast några våglängder från fd Hörby Radiostation! GPS; Stad: Hörby, Gata: Östra Sallerup).  Ingen anmälan behövs men det är bra om du hör av dig så vi får en uppfattning av hur stort intresset är. Alla som hör av sig kommer att få en uppdatering med e-mail i början av september.

Program:
10.00 Visning av Hörby Radioförenings nya utställning med bland annat material från den nu nerlagda Radiostationen i Hörby. “Teknisk guidning” av personal från Radiostationen.
11.00 Gemytlig samvaro med möjlighet att köpa fika i Kulturhuset. Korvgrillning.
12.00-14.00 Bytesstund. Ni som har ljudprylar, t.ex. radio, grammofon, bandspelare, telefoni, amatörradio och närbesläktat som ni vill bli av med är välkomna att byta och sälja. Vi ordnar detta direkt från bilens backlucka. Har du mycket prylar går det givetvis bra att ställa upp ett medhavt bord. Radioklubben kommer att sälja några dubbletter ur sina samlingar.
Möjlighet finns att under dagen besöka föreningens förråd. 1179 kommer att vara aktiv!
Hörby Radioförening är en ideell och opolitisk förening vars huvudsyfte är att bevara och sprida kunskap om skånsk rundradiohistoria. Välkomna att besöka vår utställning om radions historia samt apparatsamlingen. Under Bildgalleri kan ni se bilder från utbyggnaden av utställningslokalen.

Kontakta Bengt Almqvist om du har frågor.

 

 

SM7DZV Erik

Av: SM7DZVFyrhelg på Ölands norra udde

Publicerat 22 augusti, 2014

 

Med hjälp av ett av sina teleskop kunde Bertil SM5VZW visa intresserade protuberanser på solranden.

Med hjälp av ett av sina teleskop kunde Bertil SM5VZW visa intresserade protuberanser på solranden.

Solens aktiviteter styr förutsättningarna, inte bara för liv på jorden utan även radiokonditioner på kortvåg och mycket mycket mer. Under årets Internationella Fyrhelg vid Långe Erik på Ölands Norra Udde genomförde Bertil SM5VZW, astronom tillika ordförande i Uppsala FRO avdelning, ett workshop kring solaktiviteter. Bertil höll även ett mycket uppskattat anförande om solens inverkan på radiokommunikationerna inför 25-talet intresserade åhörare.

I samband med Internationella Fyrhelgen ordnade Ölands radioamatörer och FRO lokalavdelning i Möre tillsammans en veckoslutsträff helt i amatörradions tecken. Ölands Radioamatörer har kört radio från Ölands norra udde under de årliga fyrhelgerna varje år sedan 2006. Deltagare i årets aktivitet var dels klubbens egna medlemmar och några ytterligare intresserade radioamatörer dels en grupp FRO-are som lystrar till benämningen “CTQ:s Järngäng”, d.v.s. i huvudsak elever från FRO’s numera avsomnade telegrafikurser 13:5. Totalt var cirka 25-talet radioamatörer förhandsanmälda som radiooperatörer under aktiviteten. Radiotrafiken inleddes under lördagen klockan tio och pågick fram till cirka klockan 13 på söndagen.

V-beam för DX och dipol för kortare avstånd
Syftet med träffen var att aktivera fyren Långe Erik på Ölands Norra Udde, och naturligtvis att avverka så många förbindelser som möjligt under fyrhelgen. Kommunikationen genomfördes, som sig bör, på såväl telegrafi som telefoni. De längsta förbindelserna var med USA, Japan, Nya Zeeland och Australien. Totalt avverkades några hundratal kontakter.
För att åstadkomma detta påbörjades tidigt i veckan, under ledning av Stefan SM0VNZ och med bistånd av Erik SM7DZV, konstruktion och tillverkning av den stora V antennen som var riktad i Väst – Östlig riktning. Antennbenen var 120 meter vardera, med 35 graders öppningsvinkel. Antennen gick från toppen av fyrtornet där den matades med en 50 meter lång öppen stege. Allt tillverkat på plats.

SM7DZV Erik

Av: SM7DZVKristianstad: Telegrafikurs startar 2/9

Publicerat 22 augusti, 2014

Nu startar vi telegrafikurs på radioklubben SK7BQ i Kristianstad. Vi startar tisdagen den 2 september klockan 1900 på Fäladsgatan 6B.

Prova den ädla konsten av Morsealfabetet som fortfarande används av radioamatörer. Det går bra att droppa in efterhand.

Vår hemsida www.sk7bq.com. För frågor ring Leif SM7NCI på telefon 044-70680.

SM7DZV Erik

Av: SM7DZVBakluckeloppis på Öland
Radiomässa i Olofström

Publicerat 20 juli, 2014

 

Kommande helg, 26 resp 27 juli, genomförs

Bakluckeloppis mm i Köpingsvik på Öland  mer info samt

Radiomässa i Olofström  mer info

SM7DZV Erik

Av: SM7DZVÖlands Radioamatörer inbjuder till radiodagar vid Norra Udden

Publicerat 10 juli, 2014

 

Delta-loopantenn i Långe Erik. Bild från 2011. Foto: Erik SM7DZV

Delta-loopantenn i Långe Erik. Bild från 2011.
Foto: Erik SM7DZV

 

Modevisning, skattjakt, alpacka-djur och radioamatörer. På torsdag och fredag den 17-18 juli, ordnas familjedagar vid fyren Lång Erik, på Ölands norra udde. Vi inom Ölands Radioamatörer visar då upp vår hobby. Vi hälsar medlemmar och intresserade  välkomna, att besöka fyrplatsen, både som besökare och som funktionärer.

Vi söker operatörer både för kortvåg och 2-meter och 70-cm-banden.

Någon form av förtäring kommer vi att ordna under dagarna.

För karta, klicka på länken.

För de som kan delta, ta kontakt med Åke SM7NJD, på e-brev till sm7njd@telia.com eller telefon 0705-48 50 12.

Välkomna, till norra Öland och fyren Långe Erik.
73 de SM7NJD Åke.

SM7DZV Erik

Av: SM7DZV