Distrikt 7

Loppmarknad i Påarp 23 maj

Publicerat 4 mars, 2015

Loppmarknad i Påarp 2015

SM7DZV Erik

Av: SM7DZVDigitala trafiksätt på kortvåg

Publicerat 4 december, 2014

På Distrikt-7 mötet nyligen gjorde Anders SM7VRZ en presentation av digitala trafiksätt på kortvåg. Själva presentationsmaterielet har Anders nu lagt ut på sin blog.
– Då det kanske finns intresserade som inte kunde närvara på mötet så kan ni få en länk till min blog där man kan ladda ner presentationen som PDF fil. Här en länken till presentationen, hälsar Anders.

SM7DZV Erik

Av: SM7DZVSvarknytt nummer 2 tillgängligt på nätet

Publicerat 23 november, 2014

Nu finns ett nytt nummer av vår klubbtidning tillgänglig på vår hemsida.

http://www.sk7ax.se/svarknytt/svarknytt-2014-2.pdf

MVH
Södra Vätterbygdens Amatörradioklubb, SVARK
gm: Magnus Petersson, SM7UGO, webmaster

SM7DZV Erik

Av: SM7DZVAstronautbesök och amatörradio på teknikdag i Växjö centrum

Publicerat 15 november, 2014

Christer Fuglesang SA0AFS deltog i Växjös teknikdag för att signera böcker och skapa intresse för en azstronautkonferens nästa år.  FOTO: Nils-Olof SM7DBD

Christer Fuglesang SA0AFS deltog i teknikdagen för att signera böcker och skapa intresse för en astronautkonferens i Växjö nästa år.
FOTO: Nils-Olof SM7DBD

Sista lördagen i oktober hölls en teknikdag i centrala Växjö med allehanda aktiviteter på centrala gågatan och i två anslutande gallerior. Allra mest intresse tilldrog sig ett kemiexperiment som innehöll uppskjutning at kolsyreraketer. Detta experiment hanterades av vår ende astronaut, Christer Fuglesang (SA0AFS), som en uppstart av en astronautkonferens som ska anordnas i Växjö nästa år. Därutöver signerade han böcker i mängd.

Teknikdagen arrangerades av Växjö kommun, stadens universitet och skolor samt en mängd föreningar. Syftet var att främja teknikintresset och få fler elever till tekniska utbildningar samt att rekrytera  personal till företag och medlemmar till olika föreningar.

Spaningsradar i Stadsmiljö
Skolorna visade både enklare elektriska experiment liksom vad man kan göra med en 3D-printer. Mitt på Storgatan mellan fyravånings affärshus stod en av luftvärnets spaningsradarstationer av typen Giraff som har en 12 m hög mast med roterade antenn, ett populärt besöksobjekt.

Kronobergs Sändareamatörers monter under teknikdagen.

Kronobergs Sändareamatörers monter under teknikdagen.

Kronobergs Sändareamatörer
KSA, Kronobergs Sändareamatörer (SK7HW), passade på att i ett montertält visa amatörradio på kortvåg och en SDR-applikation som visade flygtrafiken över norra Europa i realtid baserats på trafikflygplanens mikrovågstranspondrar. Tyvärr pågick WPX-testen på SSB denna helg, så fonidelarna på kortvågsbanden var något stökiga. Men många ungdomar visa stort intresse för telegrafi. Förhoppningsvis kan medverkan vid en sådan här aktivitet resultera i ökat intresse för amatörradio och förhoppningsvis nya amatörer.

Text och bild: Nisse Karlberg SM7DBD

SM7DZV Erik

Av: SM7DZVMats EA8/SM7BUA kör remote från Teneriffa

Publicerat 10 november, 2014

 

Mats EA8/SM7BUA vid sin rigg på Teneriffa: T.v. KX3, t.h. remoteutrustningen med IC706 och remoterig.

Mats EA8/SM7BUA vid sin rigg på Teneriffa: T.v. KX3, t.h. remoteutrustningen med IC706 och remoterig.

– Teneriffarapport från Mats Gunnarsson EA8/SM7BUA –

Dagliga kontakter med Sverige på 80 meter SSB har tidigare varit en omöjlighet , men är nu en verklighet genom möjligheten att köra remote. Nu har jag kontakt med amatörradiokollegor i Norden och det tack vare en Internetuppkoppling till radiostationen som står några mil utanför Ljungby.

Med tekniskt bistånd av SA7BII Mats och SM5ELF Allan kunde jag, några veckor innan avresan till Teneriffa, testköra remoteutrustningen hemma i Sverige. En del support behövdes för att allt skulle fungera, men det löstes till belåtenhet. Stationen, en IC 706 med automatisk antenntuner och en FD-4 antenn, är installerad på ett helt QRM-fritt  QTH. 706:ans frontpanel är monterad tillsammans med högtalaren på en liten trälåda som innehåller remote-modemet. Lätt och smidigt att ta med på resan hit.

WiFi  i lägenheten
Genom ett WiFi system, installerat i vår lägenhet, kopplar jag upp mig mot ett mobilmodem som i sin tur är kopplat till remote-modemet på sändarsidan. Ett problem är att under viss tid på dygnet är uppkopplingen inte den bästa, men i regel fungerar det helt perfekt på morgonen. Jag kan köra både SSB och CW och räknar med att kunna vara aktiv i SOCWA 2015 när vi startar upp den 1 januari.

Förutom möjligheten att köra remote har jag även med mig en KX3 som fungerar helt perfekt. En 20 meters dipol samt en 26 meter longwire, inkopplad via en 1:9 balun, ger fina chanser att köra på DX banden med 10 watt. Redan har ett antal intressanta länder hamnat i loggen.

Ingen fast skedtid ännu
Någon fast skedtid mot SM har jag ännu inte kunna få till. Arbetsuppgifterna i Skandinaviska Turistkyrkan i Puerto de la Cruz har inte gett chans till fasta skedtider, men hoppas kunna få till det framöver. Planerar du att besöka Teneriffa under vinterhalvåret, välkommen in för en fika. Du hittar mig strax bakom huvudpostkontoret i centrum och ett kvarter från busstationen.
73 de EA8/SM7BUA Mats

SM7DZV Erik

Av: SM7DZV