Distrikt 0

Beredskapsdagen Waxholms Kastell

Publicerat 19 maj, 2019

På kastellet med omväxlande väder, tidvis sol och ibland molngigt Visade TSA ännu en gång upp Amatörradio samt Ampernet som alternativ kommunikation till mobilsystemen och 4G nätet.

Tillman SM0JZT föreläste för publiken rakt upp och ner om “Vad är Amatörradio?” vad är det bra för? En passion! Men också ett ytterst bra redskap när kommunikation vid nödsamband behövs.

Därefter berättade Björn SM0BXI om vad Ampernet fyller för funktion, vårt alternativa Internet inom Amatörradio. Apernet  är en distribuerad organisation, ideell förening, anpassad till beredskaps Sverige.

SM0NEJ körde CW med en KX3 + ett lite slutsteg KXPA. Detta kopplat till en vertikal antenn, Commet CHA250-BXll. Antennen fungerade förträffligt bra även på 80 m. Mystiken kring CW lockar alltid nyfikna besökare och leder till bra dialoger.

Flera QSO:n genomfördes med Europa, men tyvärr inga långväga pga de dåliga konditionerna just nu.

SM0OTX körde också några SSB QSO:n med en FD 4 dipol antenn. Denna dag var vertikalen dock bättre.

SM0JZT hade sin XIE GU90 radio och en långwire som han kastade upp i ett träd vid kastellet. Enkelt och fungerar utmärkt.

Inne i mässhallen/exercishallen hade vi uppvisning av DL0s SDRmottagare + en remote uppkopplad IC7610. Detta kunde ses på en bildduk med hjälp av en kanon.

Ampernet hade en demonstration av Winlink för överföring av text meddelanden och kartor m.m. vilket är förträffligt i en nödsituation utan internet.

Några Bilder Från Kastellet.

 

73 de Ann/SM0ZEU DL0 och Gunnar/SM0OTX från TSA

 

 

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Distrikt Ø Web-SDR på Kvarnberget QRV

Publicerat 11 maj, 2019

Distrikt Ø WebSDR-mottagare är nu QRV igen. Du når den på följande adress http://sdr.sk0ux.se:8073/ eller klicka här. Mottagaren klarar fyra samtidiga användare, så ibland kan det vara svårt att ansluta till den.

Mottagaren driftas av SKØUX på Kvarnberget i Täby norr om Stockholm. Platsen är vald så att mottagningsförhållandena skall vara bra samt att påverkan från contest-aktiviteter på SKØUX inte skall störa mottagningen.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorGlöm inte Beredskapsdagen 12/5 mellan 11-16

Publicerat 10 maj, 2019

Glöm inte beredskapsdagen på Vaxholms Kastell 12/5 mellan 11-16

SA0MEI, Ulf Ulf
Share

Av: SA0MEI, UlfBeredskapsdagen – Vaxholms Kastel 12:e maj

Publicerat 29 april, 2019

Täby Sändaramatörer kommer återigen att vara representerade på den mycket uppskattade Beredskapsdagen på Vaxholms Kastell, söndagen den 12:e maj, 11:00 till 16:00. Som vanligt räknar vi med fint väder och trevliga människor. TSA kommer att sätta upp flera riggar med tillhörande antenner, samt presentera följande föredrag:

* Amatörradio en Teknikhobby i tiden! Gunnar Törnqvist SM0OTX
* AMPRNet – en beredskapsdel av Internet när andra alternativ sviktar, Björn Pehrson SA0BXI

Kom och lyssna på föredrag och ta del av uppvisningar som ger dig grundläggande kunskaper och praktiska råd för att klara dig i olika krissituationer. Besök “Minimässan” där ett 20-tal aktörer medverkar. Passa på att gå ombord på Kustbevakningens, Sjövärnskåren och Sjöpolisens spännande fartyg, träffa även linfärjans personal och besök gärna årets nyhet i vårt kruttorn – en spännande “mutantattack”, gå på lärorik tipspromenad m.m.

Senaste nytt och program för dagen hittar du här.

På Vaxholms Fästnings Museum hemsida hittar du information om museet 

Båtar för besökare till evenemanget avgår varje kvart mellan kl. 11:00 och 16:00. Kostnad t.o.r. Vaxholm -Kastellet 50 kr. Barn & pensionärer 25 kr. Det går också bra att åka ut med Waxholmsbolaget Stockholm/Strömkajen kl. 09:00, anländer efter båtbyte i Vaxholm, Kastellet ca. kl. 10:25. Caféservering finns på Kastellet.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorSSA:s besöksstation på Tekniska Museet SK0TM har fått diplom.

Publicerat 18 april, 2019

SK0TM operatören Jan-Olof SM0IFP har 14 april lyckats ladda ner bilder från
Internationella rymdstationen ISS, för detta har dom fått nedanstående diplom.
Vi gratulerar SK0TM och dess operatör Jan-Olof SM0IFP. Diplomet finns att beskåda på
Tekniska Museet.

Ulf SA0MEI

 

SA0MEI, Ulf Ulf
Share

Av: SA0MEI, UlfDL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share