Distrikt 0

Ny lokal!!! för distriktsmötet 13/3

Publicerat 10 mars, 2016

På förekommen anledning har vi akut behövt byta lokal för distriktsmötet den 13/3 kl 13.30. Mötet blir således EJ på Valhallavägen 117, PTS lokal. Har vi tur blir det ändå i närheten. Fredag eftermiddag kommer vi att skicka ut ett meddelande till alla anmälda och sätta in adressen här! Vi hörs i morgon, 73 de Ann/ SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Rättelse: Signalen för KTHs radioklubb är SK0BU!

Publicerat 28 januari, 2016

Mitt inlägg gick “fort men fel” i några punkter. THR´s ordförande Johann/SM0XPH påpekade vänligt att THRs signal är SK0BU och inte SK0THR, vilket jag fyndigt fick till i farten. Han som föreläste om radarteknik på 60-års jubileumet är också hedersmedlem och heter Peter/SM0WLC. (Mitt L blev ett I). Vår allas mastklättrande vän Dag/SM0KDG råkade också få fel signal. Än en gång tack för en mycket trevlig tillställning.

Jag vill också berätta att docent Isaak Skog/ SM0WHI som föreläste om “Positioning and motion sensing using ultra-low-cost sensors” har lovat att ställa upp och berätta om detta och lite till igen på distrikt 0 mötet den 13 mars. Förutom Isaak kommer Christer/SA0BFC från PTS att vara värd och berätta spännande saker ur PTS´s synvinkel och Tillman tänkte tala om “Vart är vi på väg med amatörradiotekniken, och vad skall vi kunna?”. Distrikt 0 mötet går av stapeln på PTS mellan 13.30 och 16.30 den 13/3. Separat inbjudan kommer ut till Era klubbledare inom kort. 73 de SM0ZEU

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Vi Gratulerar 60 åringen SK0THR (KTH)

Publicerat 24 januari, 2016

Jubileumet gick av stapeln i lördags 23 januari uppe på KTH. Ett trettiotal personer kom för att mingla, äta smörgåstårta, snacka radio och minnen samt lyssna på jätte fina föredrag.

Först ut var Björn SM0BXI med Amprnet föredraget. ARDS (Amatör Radio Data Communication) ansvarar för delegationer när det gäller ampnet. Nuvarande delegation är tidsbegränsad 2013—2018.Det handlar om nya licensfria band och nya tekniska möjligheter inom Internet . En ny förening sjösätts på SSAs årsmöteshelg, AMPRnet Sverige. Man kommer att hålla ett konstituerande möte den 23/4-2016. Det kommer att vara radioklubbar som ansluter sig till föreningen. Se mer info på http:/www.se.ampr.org/distrikt.html.

Efter detta var det dax för SM0WIC Trond att tala om radarteknik, men mycket vara lite hemligt. RADAR står för Radio Detection And Ranging. Vi fick bland annat en historisk expose från Magnetronen till TWT (traveling wave tube) och numera Solid State Devices. Man skulle kunna tänka sig att i rätt förhållanden detektera en handflata på 10 mils håll med DSP, naturligtvis!!!

Därefter fick vi skärpa upp oss och titta på engelska slides när Isak SM0WHJ talade om ”Positioning and motion sensing using ultra-low-cost-sensors”. Det handlar i första han om hur man skall kunna positionera någon i inomhusmiljö. Här används accelometers och gyroscopes, men det krävs givetvis signalbehandling (DSP). Idag växer mängden sensorer exponentiellt, priset dumpas och prestandan ökar. Isak berättade hur man jobbade med att kartlägga hur brandmän förflyttade sig och genomsökte olika rum i ett rökfyllt hus. Problem med monitoreringen och hur man tacklade detta. Har vi tur kommer Isak SM0WHJ att föreläsa igen på DL0 mötet den 13 mars på PTS denna gång. Boka detta datum redan nu.

Sist men inte minst var SM0RUX Pontus som berättade om D-star. Han berättade att 2004 släppte ICOM den första D-star kompatibla radion. När de har sin bulletin över D-star brukar 65-80 checka in i veckan. Han menar att D-star kan låta förträffligt eller helt förfärligt pga feltrimning (i huvudsak hos repetern som är kopplad mot Internet). Hör gärna av Er till Pontus med frågor angående D-star.

SSA lämnade över en gåva till 60-åringen i form av ”The ARRL handbook for radio communication” a 2,7 kg.

Calle SM5BF berättade några minnen från hur klubben startades och därefter begav vi oss iväg upp i det imponerande tornet, radioshacket, där SK0THRs hedersmedlem SM0KDG Dag brukar klättra upp och ut i masten. Tornet har tidigare fungerat som ett observatorium. Visste Ni det?

I dag söndag har det varit dax för mig igen som DL0 att vara bisittare ute på en provförrättning i SK0QO. Vi hoppas på 6 nya radioamatörer.

Valberedningen för distrikt 0 med Kurt SM0UCC som ordförande önskar att få in eventuella förslag till posten DL0. Kontakta gärna Kurt via mail SM0UCC@ssa.se. Valet kommer att gå av stapeln den 13 mars 2016 på PTS där vi för övrigt kommer att ha en spännande eftermiddag med intressanta föredrag. Christer Jonsson från PTS blir givetvis vår värd. Kaffe kommer att serveras.

KTH bild 20160123

Med hopp om att sänka medelåldern i vår hobby

73 Ann/SM0ZEU

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Gott Nytt År 2016

Publicerat 7 januari, 2016

 

GOTT NYTT ÅR!

Ja nu har vi ett nytt radioår, 2016.

SK0TM Jonas o Ann 20151210

Bilden är från SK0TM, SSA:s besök station , SM0PHU/Jonas och jag.

2016 drar igång med 60-års jubileum för SK0BU, Tekniska högskolans radioklubb, den 23/1

kl 16.00. Mer info i QTC .

Täbysändaramatörer startar sin certifieringskurs med 16 anmälda deltagare! den 18/1. Det verkar ha varit ett uppdämt behov på norra sidan.

Den 24/1 går en certifieringsskrivning av stapeln i SK0QO:s regi. Jag kommer att vara bisittare enligt SSAs nya direktiv.

Redan nu vill jag att Ni noterar i Era kalendrar att vi kommer att ha ett distriktsmöte söndagen den 13 mars. Mer info om lokal och tid kommer

73 de SM0ZEU/Ann

 

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)God Jul från Ann

Publicerat 23 december, 2015

 

Nu tändas tusen juleljus……dan för doppare dan. Men vad har hänt sedan sist.

SK0TM hade ett mycket trevligt operatörsmöte den 6/12 på tekniska museet. Mötet samlade 32 deltagare. Bengt rapporterade DX-läget för SK0TM. De har nu 2478 Challengepoäng, 87 länder på 6m och 337 länder totalt godkända av ARRL. Detta gör att SK0TM ligger högst i den svenska rankingen över SK-stationer. Lennart-CLE berättade om sin effektiva inverterade L-antenn för 160 m, där han påpekade att höjden på den vertikala delen är viktig. Stig-BKZ visade bilder på sin 24 elements dipol för 6 m. Man rapporterade att fjärrstyrningen på Gålö nu fungerade efter att ett åsknedslag slagit ut det mesta!

SSAs vice ordförande, Jonas/ SM0PHU presenterade SSAs förslag till ny styrelse där bland andra Ulf, SAMEI, från dl0 är föreslagen på posten som kassaförvaltare. Vidare berättade Jonas också lite om certifieringsförfarandet. SSA önskar ha en bisittare typ en distriktsledare vid skrivningarna för att säkerställa att allt går rätt till. Själv hade jag samma morgon varit ute på QO i Jordbro som bisittare. 9 förhoppningsvis nya amatörer skrev. Själv sammanfattade jag senaste klubbledarträffen och dl0 viktigaste uppdrag framöver. Lite fina radionostalgi bilder visade jag också från min resa i början av december till USA. Se ett minimalt urval nedan.

Besök hos en HAM, W0YVA/Bob och och vår värd K2LRC/Peter. Här i Bobs garage med både radio renoverings objekt och 2 st Fina Ferrari.

ZEU K2LRC +

Bob:s Nostalgi shack, RX: SX76, TX: Viking Valiant, RX: NC 303.

SX76, NC303, Viking Valiant

En Viking Match KW som köptes hos Bob, finns nu hos en känd SM1 amatör

Viking Matchbox Kw

Halicrafter SX88, en dyr grip.

Halicrafter SX88

Ja nu vill jag önska Er en

RIKTIGT GOD JUL och ETT GOTT NYTT RADIOÅR 2016

2015-12-01 Merry Christmas

Ann/SM0ZEU/DL0

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share