Distrikt 0

Händelserik Höst

Publicerat 3 november, 2015

Händelserik höst

Vi får börja med att gratulera SödRa klubben, som i år slog publikrekord på sin radioloppis i Handen. Det var en verkligen lyckad dag i strålande höstväder. Jag fick också tillfälle att tala med DL3. Han berättade om ett spännande ungdomsradioprojekt i några mellanstadieklasser i sitt distrikt, vilket kommer att presenteras närmare på SSAs årsmöt och i QTC.

Vice DL0/Sven-Erik,DLO/Ann o DL3/Hans

DL0+DL3

TSA, Täby Sändaramatörer har arbetat för högtryck med ett samarbete med fästningsmuset på Vaxholms kastell, nattvandring i 1942 års spionanda den 29-30 oktober . Se vidare www.vaxholmsfastning.se. Det blev bland annat spännande radiopejlingar efter spioner, som sänder hemliga meddelanden. Ett roligt familjeevent på höstlovet. En bra ide även för radioamatörer att ta med sina barn och barnbarn till. Mer om detta kommer förhoppningsvis i QTC med bilder. Nedan SM0OTX vid utprovning av en tidsenlig radiopejl, samt SM0DZB:s RX från Lancaster bombaren.

SM0OTX

GT + Pejl

SM0DZB Tores “Lancaster RX”

Tores Lancaster radio

Snart är det dax för vår andra klubbledarträff den 12/11 kl 18.30 hos SK0ZA på Tegeluddsvägen. Vi har ett digert program vill jag lova ! Glöm inte att anmäla Era klubbrepresentanter. Vi bjuder på en bit mat för de som önskar. Hör av Er senast 9/11 till mig enl kallelsen.

SK0QO kommer att lära oss mer om hur ”ettor och nollor pratar med varandra”. Den 4/11 går en föreläsning av stapeln, DMR-Dstar-Fusion . Se vidare www.sk0qo.se

SödRa klubben har en pågående certifieringskurs, där tentamen blir den 6/12. Efter debatten hur provförrättningen skall gå till kommer jag att närvara eller vice DL0, Sven-Erik enl önskemål från SSA. På Gotland har man redan jobbat på detta sätt.

TSA planerar för en ”radiokurs” under våren med start den 19/1-16, måndagar i TSAs klubblokal i Byängskolan . Jag skall vara ”kursvärdinna”, välkomna att höra av Er om någon önskar delta.

Just nu är jag i SM1-land och har träffat DL1 och vice DL1 hemma hos Rickard och Christina förstås.Det är mycket givande att träffa andra distriktsledare o utbyta erfarenheter. Jag funderar på att ha en distriktsledarträff fredagen dagen före årsmötet….

SM0ZEU och SM1CQA

DL1+DL0 151103

73 de SM0ZEU

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Höstlovsaktiviteter i distrikten

Publicerat 28 oktober, 2015

Torsdag 29/10 föreläser Lars SM4IVE hos Eskilstuna Sändareamatörer. Mer information på Distrikt 5-sidan. dishsommar
Torsdag 29/10 och fredag 30/10 arrangerar Vaxholms Museum tillsammans med Täby Sändaramatörer nattvandring på temat “Bli Spionjägare”. Mer information på Distrikt 0-sidan. nattvand_2015
SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUBli spionjägare för en kväll

Publicerat 28 oktober, 2015

nattvand_2015

I årets ”Nattvandring på Kastellet” ger Vaxholms Museum publiken chans att ta reda på hur det känns att vara kontraspion. Museet har inlett ett samarbete med Föreningen Sveriges öga och öra specifikt för ändamålet. Sveriges öga & öra är en ideell och opolitisk förening som bildades 2007 av bl.a. några med lång bakgrund från Sveriges underrättelse- och säkerhetstjänst. Utöver nämnda förening medverkar även föreningarna Täby sändaramatörer och Vaxholms Fästnings Musei Vänner.

Den 29 och 30 oktober brakar evenemanget lös och med dramatik, sång & musik kommer publiken att förflyttas till året 1942.

Fästningsmuseets nattvandringar är uppsluppna tillställningar med mycket humor men de bygger på forskning och människors erfarenheter. Vi vill lära ut någonting och inte endast underhålla. I år har vi bland annat inlett ett samarbete med föreningen Sveriges öga & öra som samlar intresserade och expertis inom området underrättelseverksamhet. Besökarna kommer därför att få lära sig om terrängbrevlådor, mikrofilmer, dechiffrering, spionradio och mycket mera. Kvällen avslutas som sig bör med en eldshow på borggården framförd av Illumina, www.eldshow.se

Nattvandringarna på Vaxholms kastell har blivit en uppskattad tradition och i år så genomförs evenemanget för elfte året. Det är personalen på fästningsmuseet och volontärer från Vaxholms Fästnings Musei Vänner som ställer upp på detta och i år kommer även deltagare från föreningen Täby sändaramatörer, de flesta har ingen eller bara en symbolisk slant för sin medverkan. Vi har aldrig spelat upp samma spel under något år utan vi skriver alltid en ny berättelse. De sista tre åren har dramat utspelat sig under åren 1890, 1914 och i år blir handlingen förlagd till krigsåret 1942. Kastellet hade börjat utrymmas och de flesta av soldaterna hade flyttat till nya logement på Rindö men staben för Stockholms kustartilleriförsvar fanns kvar på anläggningen. Ute i världen rasade ett världskrig och Tyskland hade nått sin största utbredning… men krigslyckan hade nu vänt.

Platserna till nattvandringarna är begränsade och vi kan enbart ta emot 100 personer per kväll. Biljetterna går år som smör i solsken så boka därför gärna i god tid vilket görs från museets hemsida: www.vaxholmsfastning.se

Föreställningarna körs under två kvällar, torsdagen den 29/10 och fredagen den 30/10. Klockan 19.00 med båtavgång från kajplats 9 klockan 18.45. Pris: 250 kr för vuxna, 75 kr för barn. Båtresa tur och retur och enklare förtäring ingår.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUDL0 Oktober

Publicerat 13 oktober, 2015

Oktober i DL0

Så vackra höstdagar vi har nu. I södra distriktet i helgen har man haft en certifieringsskrivning för 15 personer. Trevligt med många nya signaler.

Lördagen den 24 oktober går SödRA klubbens radioloppis av stapeln. Hoppas att vädret håller i sig den helgen och att många besökare kommer. Se separat annons. Kanske kan jag stappla mig dit.

Den 29 och 30 oktober går en familjeverksamhet av stapeln på Vaxholmskastell,”Nattvandring i 1942s anda”, där TSA deltar med signalpejling mm. Se separat annons på www.vaxholmsfastning.se Evenemanget startar 18:45 och det är begränsat antal platser. Boka Er på länken ovan.

nattvand_2015 gubbar 1942

Måndagen den 19 oktober kommer jag att besöka TSAs höstmöte.

En kallelse har gått ut till klubbledarträff den 12/11 hos SK0ZA. Arbetsgrupperna från förra klubbledarträffen får nu lägga i en växel i arbetet, så att vi har lite idéer att arbeta vidare med.

Ja det här var allt för denna gång!

SM0ZEU/Ann/DL0

Höst löv

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)“Toppmöte” 26-27 September

Publicerat 29 september, 2015

”Toppmöte” i Sollentuna den 26-27/9.

Jag skriver nu från sjuksängen. Min knäplastik den 23/9 gick bra. Sven-Erik/ SM0WAV bevakade distriktsledarmötet i Sollentuna i helgen. Det var ett ambitiöst gäng vad jag förstår. Sven-Erik har skickat ut en liten sammanfattning till klubbledarna i distriktet. Vi kommer att rapportera närmare på nästa klubbledarträff blir hos SK0ZA den 12/11 kl 18.30 på Tegeluddsvägen i Stockholm. Separat inbjudan kommer.

Vi måste utse en störningskordinat. Troligen kommer en informativ artikel om störningar framöver i QTC. Håll ögonen öppna. En repeatersamordnare behövs i distriktet. Tacksam för förslag. Likaså behövs förslag till valberedning för distrikt 0.

Mötet gav mig backning för att jag kallar aktiviteter för familjemedlemmar, XYL/YL möte. Men ärligt talat en kvinnlig radioamatör har med all säkerhet en partner som är radioamatör, men en manlig radioamatör har ofta en partner/fru som inte är amatör. Dax för en enklare licens för de som vill starta upp hobbyn försiktigt, men ändå har en hel rigg hemma via sin partner.

PTS kommer att se över certifikatproven och komma ut med nya instruktioner för provförrättarna. Vi behöver kanske några nya provförrättare i distriktet? Södra sidan har ju några, men norra sidan har väl endast en?

Snart är väl södra sidan igång med sina kurser och går allt vägen blir det kanske en kurs på norra sidan i vår.

Den 29 och 30/10 blir det ”nattvandring” på Vaxholmskastell i 1942s anda ”Bli Spion för en Kväll”. Det kommer att bli radiosändningar med CW och radio pejlning på plats! Hör av er om några kan deltaga-

Slutligen vill jag uppmana de grupper, som bildades på klubbledarträffen att komma igång med sina ”utredningar” och förslag.

Den 12/11 skall vi ses och diskutera detta.

73 de SM0ZEU/Ann/DL0

 

 

SSA:s styrelse & DL gänget

 

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share