Arne SM2EJB och Hans SM6CVX 70 år

Fredagen den 4 september 2015 har vi nöjet att fira två 70-åringar:

Arne Nilsson, SM2EJB, bodde i Rinkeby, Spånga, den 8 december 1975 när han blev medlem i SSA. Han hade då redan fått signalen SMØEJB. På våren 1978 flyttade han 70 mil mot nordost till Sjulsmark. Den orten, som de flesta av oss säkert inte kan peka ut på kartan, ligger c:a tre mil norr om Piteå och fyra mil väster om Luleå. Tyvärr inget QSL i arkivet från Arne.

CVX_m 11

Dags att fira en god vän och klubbkamrat i Lake Wettern DX Group, där han  är styrelsemedlem. Hans Hjelmström, SM6CVX, fyller 70 år idag. Han blev lyssnarmedlem SM6-3144 den 1 april 1960, då boende i södra delen av Skövde. På hösten 1968 ändrades adressen till Tidan, drygt två mil norr om Skövde. 1970 flyttade Hans till Tibro som därefter blev hemort fram till 2013 då han flyttade till Karlsborg. På QSL-kortet här ovan ser ni det fina läget vid Bottensjön, och antenner skymtar ovanför huset. Hans var med och byggde upp det största transport- och logistikbolaget i Tibro, men har nu nästan pensionerat sig och har mer tid för amatörradio bl.a. Hans har blivit känd i DX-världen efter att ha aktiverat en mängd öar för IOTA-programmet i Papua New Guinea. Han kommer även att aktivera ett par hittills hemliga öar i ett annat land senare i höst. 1997 var han aktiv från Cuba och har även kört mobilt i USA. Hans hör till den elit med bl.a. Lars SM5CAK som har flest amerikanska counties körda från Sverige (se fotnot längst ner!). Det fattas endast ett fåtal, och han gör det svårare för sig genom att endast köra fast boende amatörer – vilket är nästan omöjligt eftersom det saknas amatörpopulation i en del counties. Hans har dock stenkoll och flyttar en amatör in i ett county han behöver är han på honom direkt för ett QSO.

CVX_m 64

Detta QSL är från den 21 juli 1964 då han körde CW på 2 meter med Rune SM5BMJ. Av det kortet framgår att Hans varit aktiv på fartyg och han var även med på en av Älvsnabbens resor under militärtjänstgöringen. Hans har varit mycket aktiv vid organiserandet av våra DX-möten under åren.

Vi hurrar för våra två 70-åringar, Arne och Hans!

Från vår ordförande 1990-92 Hans SM5BRW har jag fått tilläggsinformation angående amerikanska counties: “… Det är många år sedan min kompis SM5BHW fick diplomet för alla körda och QSLade. Han var inte först. Det är 4-5 stycken som har alla. SM4EAC (SK) hade alla och jag har för mig att SM6VR har alla. De har visserligen kört mobila stationer … och det är heller inte lätt alla gånger.” Tack för informationen Hans! Kul med respons – speciellt när jag har fel!

Författare: SM6JSM