Använda handapparat lagligt i bilen.

Länk till handsfree=klicka på bilden.

Jag vet inte om det är någon som lagförts ännu för att ha talat med handhållen radio eller mikrofon i bilen. Men lagen är glasklar, det är förbjudet! Så vill man vara säker på att inte råka ut för saftiga böter (1 500 kronor och en prick i registret) gäller det att använda en ”handsfreelösning”. Den Bluetoothutrustning som jag har använt i många år går tyvärr bara att ansluta till en speciell radio. Även om den är väldigt praktisk med en liten trådlös PTT som sätts med ett kardborrband runt ett finger.

Jag har nu funnit vad jag tror är en bra universell lösning. Det är en adapter som sätts i mikrofon och hörlursuttagen och som kommunicerar via Bluetooth med ett ”headset” vid örat. För att sända så trycker man in en knapp på själv headsetet, ingen separat PTT alltså. Det fungerar vid leveransen bara med uttag enligt den så kallade Kenwoodstandarden men det går ju lätt att själv fixa en adapter till andra kontakttyper.

Det som är bra med just den här lösningen är att du kan koppla den till både radio, telefoner och mc-intercom (testat med Senas och Cardos äldre modeller). Skapligt ljud vid lyssning och acceptabel kvalitet även vid musiklyssnande. Multipoint, det går alltså att koppla till två enheter samtidigt (lite oklart om de menar både sändare och mobil samtidigt dock). Priset, under 200 kronor inklusive moms och frakt! Mitt set levererades hem i brevlådan på drygt två veckor!

Text: SM0DOU/Gunnar

Author: SM5YRA