Gripen i Albanien med radio

Bild: kenwoodcommunications.co.uk

Det har hänt förr, och är förmodligen inte sista gången: Två britter har gripits av albanska tullen och anklagade för spioneri. Detta efter att gränspolisen hittat radiosändare i deras bagage. Allt hände på Tiranas internationella flygplats efter att de upptäckt ”sofistikerade Kenwood radioapparater” i deras bagage.

De gripna berättade för tjänstemännen att de var IT-ingenjörer (en av dem är cyberkrig expert) som hade amatörutrustningen med sig. Man hade tänkte att köra lite radio när de var på semester i Albanien.

 

Albansk polis bekräftade att de har inlett en förundersökning om anklagelser om ”spionverksamhet” och ”spionage”. En källa sa: ”Det är mycket ovanligt att bära den här sortens utrustning och ännu mer konstigt att någon stoppas och anklagas för att vara en hemlig agent.” Kenwoods sofistikerade radioutrustning skickades till Albanian Criminal Laboratory för vidare undersökning, de två britterna fick återvända till Storbritannien. Men de är fortfarande under utredning, uppger polisen.

Vad kan vi nu lära av det hela? Kanske är förberedelse allt! Se till att man har rätt information om amatörradio innan man åker till ett visst land. Ta kontakt med deras PTS eller nationella amatörradioorganisationen i landet man har tänkt att åka till. Framför allt om det är något rar DXCC. Räkna inte med att någon i säkerhetskontrollen på en flygplats vet vad amatörradio innebär. Glöm inte att ta med dit certifikat!

Läs hela artikel på engelska = klicka på bilden

Källa: mirror.co.uk

Author: SM5YRA