Distrikt 0

Höstterminen börjar Nu!

Publicerat 11 augusti, 2019

 

Vad händer då i DL0?

Vi gratulerar SK0TM som har gjort en lyckad mottagning av bilder från ISS den 3 aug 2019 och förärades med ett nytt diplom. Se SSAs hemsida eller SK0TMs hemsida. SK0TM söker nya entusiastiska operatörer till onsdagar respektive helger på tekniska museet. Kontakta Bengt/SM0UGV om Du är intresserad (bengt@satco.se)

Den 15 augusti går en rest tenta för radioamatörcertifikat i SK0MTs lokaler i Byängskolan i Täby klockan 19:00. Anmälan görs till Ulf/SA0MEI  ( ulf@meiton.com).

Den 17 augusti till 18 augusti är det dags för fyrhelg på fyrskeppet Finngrundet vid Vasavarvet. 7S0SFJ aktiveras av operatörer från SK0QO och SK0ZA. Alla radioamatörer, oavsett klubbtillhörighet, är välkomna att komma förbi och köra lite radio.

Onsdagen den 21 augusti är det kårens dag på KTH. SK0BU kommer att ha ett eget tält, antingen utanför kårhuset eller framför KTH entrén. Man planerar att sätta upp en HF rig och en HF antenn. Förhoppningsvis kommer AMPRNet även att vara där. Radioamatörer är välkomna att demonstrera amatörradio eller köra CW. Ansvarig är Andreas/SA0CAD.

Den 7 september ordnas en ”radiosegling” med vedjakten Sofia Linnéa. XYL är varmt välkomna också. Färden utgår från Stavsnäs med hopp om att färden når Bullerön med besök på Zorn och Liljefors museet. Lunch och kaffe ingår samt givetvis möjlighet att köra radio. Priset är 1500 kr per person. Anmälan görs till Gunnar/SM0OTX (g.tornqvist@telia.com) Det blir en minnesvärd familjedag i radions tecken! Först till kvarn…. (Sofia Linnéa har en fin hemsida)

Nästa klubbledarträff i distrikt 0 går av stapeln den 12 september kl 18:00 i SödRAs klubbstuga (SK0QO). Särskild inbjudan kommer.

Den 21 september planeras i DL0 en heldagsutflykt till Enköpings radio med guidning. Notera redan nu i almanackan.

Stockholms Läns Radioamatörer håller en amatörradiokurs med start 5/10-19. Det blir totalt 10 kursdagar fördelat på 5 helger. Kursen kommer att gå i SK0MGs klubblokal, Vargvägen 12 i Västerhaninge. Ansvarig för kursen är Erik Zalitis/ SA0EZS. Mer info och anmälan gör via mail till Erik (erik@zalitis.se).

Glöm ej bort att Sk0UX kör sitt öppna hus varje torsdag från kl 19:00 uppe på Kvarnberget. Ni har väl ej glömt bort SM0s SDR-mottagare på Kvarnberget, http://sdr.sk=ux.se: 8073.

SK0MM har fått upp sin repeater på Ingarö, men skall nu bl.a. fixa kaviteter mm Förhoppningen är att projektet blir klart i höst enligtl Tomas/SA0JLZ

Om Ni vill ha med någon info på denna sidan kontakta gärna mig/SM0ZEU, Sven-Erik/SM=WAV eller Ulf/SA0 MEI (Ulf@meiton.com)

För övrigt har kan jag meddela att jag nu är gift med SM0OTX 🙂

73 SM0ZEU/Ann

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Tekniska Muset i sommar, SK0TM

Publicerat 19 juli, 2019

Hej här kommer lite nyheter och information från Jan-Olof/SA0IFP

Nu har vi installerat en SDR mottagare SDRPlay Duo på SK0TM samt deras programvara SDR Uno version 1.32.
Endast ansluten till VHF/UHF bordet dator och endast lokal i dagsläget.

Vi har även fått 2 gamla datorer med bra prestanda från Tekniska Museet, vilka jag installerat om med Windows 10 och våra olika program som vi använder för att visa en modern Amatörradiostation.

TV med de två RaspberryPi fungerar bra med satellitspårningsprogrammet Gpredict och styrning av Antennerna och Radio, ett bra blickfång som lockar in besökare.

SSA besöks station är en fröjd att besöka!!

Kurt/SM0UCC informerar följande:
17 juli 2019 var jag på SK0TM och det var över 3600 besökare.
Enligt receptionen, har det aldrig haft så många besökare på en dag. Det var invigning av Robotutställningen.
Jag uppskattar att det över 200 besökare på SK0TM, många stannade upp
och ställde frågor. Många barn är intresserade av morsedatorn. Satellitskärmen är ett stort blickfång och genererade många frågor.

SK0TM inbjuder flera radioamatörer att hjälpa till som operatörer, särskilt under sommartid.

Välkomna! Onsdagar fritt inträde.

Med önskan om en trevlig sommar.

73 de SMAIFP samt S0UCC

även jag önskar en skön radioaktiv sommar SM0ZEU/Ann

Liten strandbild bifogas

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Kör QRP med SK0MM 10Juli från 15.00

Publicerat 10 juli, 2019

Kära radiovänner, visst är sommaren väl kall och blåsig nu, men så kom ett trevligt mail till mig i kväll från SSSA/SK0MM.

“Vi i Stockholms Skärgårds Sändare Amatörer – SSSA/ SK0MM tänker pröva för första gången på länge en portabel/QRP-dag på Björnö vid Ingarö i Värmdö kommun imorgon 10/7 efter c.a kl.15.00. Skulle vara kul att få lite motstationer att köra och testa olika antenner mot. Vi tänker bl.a.ligga på 3740 och 14225.  de SM0JLZ/Tomas – SK0MM”

Vi alla får se till att de blir lite QSOn. De kör kanske fram till 18:00 — 19:00

Själv åker jag till SM1-land den 16/7 och får hitta på lite kul radioaktiviteter där. Mellan strand, cykling, QSOn och annan radioverksamhet tar jag nog och gifter mig 🙂 med en annan amatör så klart 😉

73 de Ann/ SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)GLAD MIDSOMMAR

Publicerat 20 juni, 2019

Sommarkvällarna har nu öppnats med lite konditioner på 20 m. Både Japan, Sydamerika och USA hörs med hyfsade signaler. 80 m går bra inom Europa efter 19:00.
Vad kan man eventuellt roa sig med på sommaren?
SM0OTX och jag gjorde ett antennprov 50 m ut i vattnet på en sten utanför SM1-Tofta strand. Där fixade vi ett fäste. Som antenn använde vi en vertikal antenn, COMET CHA250BXII 3,5 – 57 mHz. Den anslöts till en jordplåt i vattnet. Antenn arrangerad på detta sätt fungerade faktiskt riktigt bra från 80–10 m med lågt stående SVR! Självklart var 80 m lite begränsad.Vi körde en KX3 + PA (100W) kopplat till ett litet blybatteri+solcell 🙂 Där kunde vi sitta på en liten bänk vid havet och köra radio på kvällen 🙂

www.sdr.sk0ux.se:8073
Har Du inte möjlighet att ta med radion på semestern, så kan Ni koppla upp DL0´s SDR mottagare från Er mobil, “platta” eller dator. Den fungerar utmärkt att lyssna på och det är lite störningar. 4 personer kan lyssna samtidigt.

Passa nu på när Ni är ute på semester eller på Era sommar QTHn att kolla upp SSAs kalender och besöka andra distrikts sommar event. Jag själv kommer  delvis att roa mig i DL1 och Sven-Erik sm0wav roar sig i DL4.

Snart är hösten här och event rullar igång. TSA behöver hjälp av radioamatörer till Rimboritten i augusti. Kontakta Dag, SM0KDG om Du vill hänga på. En certifieringstenta går av stapeln i början av september, kontakta Ulf, SA0MEI vid behov. Den 7/9 ordnar TSA en segling med vedskutan Sofia Linnea, en familjesegling inklusive radio, se kalendern och TSAs hemsida.

Glad Midsommar / DL0 / Ann / SM0ZEU

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Två Eldsjälsdiplom

Publicerat 22 maj, 2019

Vid SSA årsmöte tilldelades Jan SM0OFV SSA Eldsjälsdiplom för utmärkt arbetet med RigPix som rönt stort internationell uppmärksamhet. Jan hade inte möjlighet att motta diplomet vid det tillfället. Ann SM0ZEU överlämnade därför diplomet till Jan vid klubbledarträffen hos SK0QO.

Ytterligare ett SSA Eldsjälsdiplom utdelades, Ann SM0ZEU för de utmärkta insatserna inom distrikt 0.

Glada mottagare av SSA Eldsjälsdiplom, Ann SM0ZEU och Jan SM0OFV
Foto Stefan Rahn SA0BKW

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorDL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share