Aktuella aktiviteter
SK3BG träffas digitalt 31/3
tis 31 mar @ 19:00
SK5UM - årsmöte
sön 19 apr @ 18:00
SSA årmöte inställt
sön 26 apr @ 10:00
Distrikt-7 möte, inställt.
lör 13 jun @ 10:00

Nyheter

Tomas SM3MEH reser till radiokonferens i Bangkok

Publicerat 23 oktober, 2019

Tomas Åberg SM3MEH representerar SSA

SSA har fått en inbjudan från den Thailändska amatörradioorganisationen RAST Radio Amateur Society of Thailand tillsammans med landets telemyndighet NBTC att delta i en konferens i Bangkok. Ett femtontal länder är inbjudna. Syftet är att utbyta erfarenheter och kunskap för att förbättra radiokommunikationerna när man möter kris och katastrof.

Under lördagen 16 november ska ett ambitiöst program genomföras. En dag som dessutom inleds med en hyllningssekvens till den nyligen krönte konungen av Thailand, Hans Majestät Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun. Sedan ska radiokommunikation vid katastrofer dryftas, fallstudier från olika håll i världen ska redovisas och framtidsplaner formas. Man vill då även vädra möjligheterna till satellitkommunikation med amatörradio och flera andra samhällsnyttiga radioaktiviteter. Allt för att skapa ett fastare band mellan amatörradiooperatörer vid en katastrof.

Från Sverige och SSA deltar Tomas Åberg SM3MEH. Tomas är välkänd för många i SSA. Under en tid var han DL3 och han har varit engagerad i Thaipaviljongens station SI9AM.
Där lyckades han tillsammans med kollegor få bukt med en envis störkälla som hittades ett gott stycke utanför stationen.
Vi önskar Tomas lycka till i Bangkok där han kommer att förmedla nyttiga kunskaper från vårt land.

Tankar kring radiokommunikation vid katastrof och kris är en del av Tomas hobbyvardag, eftersom han är FRO:s nationellt ansvarige för Svenska kraftnäts kommunikationskoncept MOLOS som finns representerat på åtta platser runt om i Sverige.

I Thailand finns det etthundratusen radio-
amatörer. Artikel hos ARRL om detta och om RAST här: LÄNK

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianScouterna anropar

Publicerat 16 oktober, 2019

Kommande veckoslut, 18 – 20 oktober, träffas scouter över hela världen i Jamboree on the Air – Jamboree on the Internet, JOTA – JOTI.

JOTA ägde rum för första gången 1958, och sedan mer än 20 år arrangeras även parallellt JOTI – Jamboree on the Internet.

Scouterna välkomnar alla radioamatörer att delta i detta evenemang. Du som är radioamatör, ta chansen att besvara scouternas anrop! Berätta om vår fantastiska hobby, och lyssna på vad de har att berätta om sin.

För SSB-kontakter rekommenderas bland annat frekvenserna 3690, 7190 och 14290 kHz samt motsvarande för CW 3570, 7030 och 14060 kHz

Jamboree on the Air – Jamboree on the Internet är det största världsomspännande evenemanget inom scouting, och man förväntar sig att mer än två miljoner scouter i 170 länder ska delta.

Många JOTA-kontakter har resulterat i brevvänner, vänkårer och länkar mellan scoutkårer och avdelningar som varat i många, många år.

I årets JOTA – JOTI är ett åttiotal scoutkårer i Sverige anmälda att delta. Mer finns att läsa på jota-joti.scout.se

Mer om radioscouting i Sverige finns även att läsa på www.ssa.se/ungdom/scout/

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUMotigt på SAC SSB

Publicerat 15 oktober, 2019

Det var svåra konditioner under helgens SAC SSB.
Från Ingemar SM5AJV har vi fått följande kommentar.
Stort tack till alla som ställde upp i SAC SSB. Sedan ett antal år har just SAC SSB drabbats av både sämre konditioner och lägre aktivitet, så det var ett tufft dygn även denna gång. Glöm nu inte att skicka in loggen, deadline är på fredag 18/10 23:59 UTC.   Log-roboten och de preliminära resultaten finns på https://www.sactest.net/blog/   73, Ingemar SM5AJV

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianScandinavian Activity Contest SSB nu i helgen

Publicerat 10 oktober, 2019

Nu i helgen 12-13 oktober 12-12 UTC är det dags för SSB-delen av Scandinavian Activity Contest. Koppla in mikrofonen och fram med halstabletterna för en riktigt aktiv helg på HF-banden!

SAC60-årsjubileet fortsätter och glöm inte att ange vilket år du körde din första SAC när loggen skickas in till roboten på https://www.sactest.net/robot/ för att få rätt valör av jubileumsdiplomet. Efter CW-delen leder Finland landskampen, så kämpa extra i helgen! Alla QSO räknas in i landskampen.

All info om SAC SSB hittar du på https://www.sactest.net/

73 & Lycka till!
Ingemar SM5AJV

SM5AJV Ingemar
Share

Av: SM5AJVTa hem ett besök från styrelsen!

Publicerat 2 oktober, 2019

Det frågas allt mera efter den lilla ”besöksvideo” som jag gjorde i dagarna.

I mitt uppdrag som ansvarig för information och media i SSA ska jag besöka distrikt och klubbar för att kommunicera om aktuella frågor och om vad som händer i styrelsen.

Nu blir det litet si och så med detta, eftersom vårt land inte ser ut som Holland, där man når överallt på en eftermiddag. För att ändå komma ut till medlemmarna har jag därför gjort en femton minuters enkel video med SSA-aktuellt som kan visas på klubbarna runtom i landet.

I sju distrikt är man igång och det har sagts att det är en bra idé som fungerar utmärkt. Ett effektivt sätt för varje medlem att bli uppdaterad på en rad områden inom SSA.

Utnyttja därför möjligheten att boka in ett elektroniskt besök inför nästa träff på klubben!

Din klubb kan höra av sig direkt till mig på sm6zem@ssa.se så skickar jag över videon!

73,   

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianOrkanen Lorenzo på väg att drabba Azorerna, visa hänsyn!

Publicerat 30 september, 2019

Ett svårt oväder är på väg in över Azorerna. Följande begäran om hänsyn på banden är idag mottagen.

As hurricane Lorenzo approaches the Azores the emergency network has been activated. Amateur Radios will be active with the Government and emergency response teams. We ask all stations to give way for emergency traffic coming in and out of the Azores islands (CU, CQ8, CR8, CS8 and CT8 prefixes). 

HF – WORK FREQUENCIES
3,760 — 3,770  —  3,750 Mhz (Inter-islands)
7,110  —  7,100  —  7,060 Mhz (Inter-island)
14,300 — 14,310  — 14,320 Mhz (Outside)
73 Carlos Nora, CT1END

Bild från cnn.com 30 september 2019.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian