Aktuella aktiviteter
Vårens AM-test
lör 1 feb @ 08:00
SK5BN = Årsmöte
mån 3 feb @ 18:00
SK5DB - Årsmöte 2020
mån 10 feb @ 18:00
SK5AA - Årsmöte
tor 13 feb @ 19:00
SK5BE - årsmöte
mån 17 feb @ 18:00
Distriktsmöte distrikt Ø
sön 22 mar @ 13:00
SK5LW - Radiomässa Eskilstuna
lör 4 apr @ 10:00
SK7HW vårauktion 18/4.
lör 18 apr @ 10:00
Distrikt-7 möte.
lör 13 jun @ 10:00

Nyheter

Välkommen hem från Thailand Tomas

Publicerat 20 november, 2019

Efter en mycket intensiv tid i Bangkok har Tomas SM3MEH landat i Sverige. Ett par hundra deltagare fanns på plats under lördagen 16 november då man utbytte erfarenheter och kunskaper för att förbättra radiokommunikationerna när samhället möter kris och katastrof. SSA:s representant Tomas Åberg ser ni på första raden i bilden.


Tomas fick även tillfälle att överlämna var sin SSA-standert till arrangörerna, den thailändska amatörradioorganisationen RAST Radio Amateur Society of Thailand och landets telemyndighet NBTC. Du kan läsa mer om konferensen i vår notis nedtill från den 23/10. Tomas återkommer med ett reportage från konferensen i januarinumret av QTC.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianKom och prata på tomtefrekvensen!

Publicerat 14 november, 2019

Ta en tur med barnen till Grimeton.
På lördag 7 december får alla barn möjligheten att anropa tomten på hans egen frekvens. Tack vare norrskenet kan radiosignalerna färdas fritt på vinterhimlen hela vägen ända från tomten uppe på Nordpolen, säger man. Barnen ska få prata med tomten i radio och berätta för honom vad de önskar sig i julklapp.

”Vi jobbar mer mot målgruppen barnfamiljer och på så vis skapar vi något roligt som samtidigt kan få barn och ungdomar intresserade av radio”, säger Cornelia Magnusson, SA6CYL som är kommunikatör på världsarvet Grimeton.

Här finns mycket att uppleva, även för de vuxna. Under dagen hålls visningar av radiostationen. Caféet och butiken håller också öppet. Entrébiljetter till dagens visningar kan köpas på plats eller via www.grimeton.org till ett rabatterat pris. Kom till Grimeton kl. 10 -15 under lördagen 7 december! Länk till Grimetons Tomtefrekvens HÄR

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianWRC-19 är nu i full gång

Publicerat 4 november, 2019


Världsradiokommunikationskonferenser (WRC)
återkommer vanligtvis vart tredje eller fjärde år och hålls just nu i Egypten. Det ingår i WRC:s uppgift att se över radioregler och de internationella fördrag som reglerar användningen av frekvensspektrum.


WRC har ett antal punkter på dagordningen som är betydelsefulla för amatörradion.
Mycket uppmärksamhet kommer sannolikt att ägnas åt möjligheterna att harmonisera tilldelningen i 50 MHz. Vår sektionsledare för IARU Mats SM6EAN bevakar konferensen och har tips och länkar för dig som vill följa utvecklingen i Sharm el-Sheik, här på vår IARU-sida.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianTävla och vinn nya Icom IC-705

Publicerat 29 oktober, 2019

Kom med ett förslag och vinn det senaste från Icom. En smidig SDR-radio med stor färgdisplay. HF/50/145/430 MHz, all mode, Wifi, Bluetooth, D-Star, GPS, 10 W.  Inbyggd eller extern strömkälla. En radio som passar bra för att köra portabelt.

                                Skapa en slogan för……

Vi behöver en effektfull slogan. Som ett verktyg för att vår fina hobby ska stärkas och leva vidare. Du skriver en slagkraftig motivering som väcker uppmärksamhet och vänder sig till alla. Helst som en kort fras och krångla inte till det!
Din slogan ska tala direkt till själ och hjärta och göra att man blir nyfiken på amatörradion. Gärna skapa ett sug, för att bli
en av oss!

Alla medlemmar i SSA får delta med ett bidrag. Även SSA-anslutna klubbar välkomnas att sända in ett förslag. Styrelsemedlemmar i SSA deltar inte. Förslagen bedöms av en jury som utses av SSA:s styrelse.

SSA kommer att använda bidragen i sin marknadsföring av Amatörradion. Som deltagare i tävlingen samtycker du till att namn och bild kan komma att publiceras tillsammans med ditt tävlingsbidrag. Vinnaren betalar själv vinstskatt. Radion bekostas av QTC:s annonsavdelning.

Vinnaren presenteras på vår hemsida och i aprilnumret av QTC. Vi avser att överlämna priset vid årsmötet 2020.
Har radion inte kommit ut på marknaden vid detta tillfälle överlämnas priset direkt efter att det blivit tillgängligt.

Tävlingen pågår från 1 november 2019 fram till 31 januari 2020.

Sänd ditt bidrag på tavling@ssa.se eller i brev till SSA:s kansli.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianNågot alldeles nytt

Publicerat 27 oktober, 2019

I dagarna trycks novembernumret av QTC. Som vanligt skriver Tilman medryckande och den här gången som ett kåseri från en ”rörjunta”.

Det bjuds på ett utförligt reportage om Östersund, som blir vår årsmötesstad 2020 och på andra sidor i tidningen kan du flytta dig tillbaka i tiden med SM5KI:s anekdoter.

En hel del nytt kring VUSHF finns det att berätta om i QTC och så ges det en grundlig genomgång av funktionen för DXpedition med FT8 i WSJT-X. Där det är du som är ”hound”! Läs vidare om kommande och genomförda expeditioner och njut av fina bilder från antennjobb på SK6WW.

Nycklar av olika slag blir vi aldrig mätta på och i det här numret serveras du dessutom en inblick i vad den rappa alliansen SMHSC sysslar med. Du får även en skildring av kinesisk kortvåg som frodas i den avtagande andelen rundradio i etern.

Något alldeles nytt möts du också av i novembernumret. Något som kan leda till att det blir just du som med tiden kommer att ta emot en värdefull belöning från SSA!

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianTomas SM3MEH reser till radiokonferens i Bangkok

Publicerat 23 oktober, 2019

Tomas Åberg SM3MEH representerar SSA

SSA har fått en inbjudan från den Thailändska amatörradioorganisationen RAST Radio Amateur Society of Thailand tillsammans med landets telemyndighet NBTC att delta i en konferens i Bangkok. Ett femtontal länder är inbjudna. Syftet är att utbyta erfarenheter och kunskap för att förbättra radiokommunikationerna när man möter kris och katastrof.

Under lördagen 16 november ska ett ambitiöst program genomföras. En dag som dessutom inleds med en hyllningssekvens till den nyligen krönte konungen av Thailand, Hans Majestät Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun. Sedan ska radiokommunikation vid katastrofer dryftas, fallstudier från olika håll i världen ska redovisas och framtidsplaner formas. Man vill då även vädra möjligheterna till satellitkommunikation med amatörradio och flera andra samhällsnyttiga radioaktiviteter. Allt för att skapa ett fastare band mellan amatörradiooperatörer vid en katastrof.

Från Sverige och SSA deltar Tomas Åberg SM3MEH. Tomas är välkänd för många i SSA. Under en tid var han DL3 och han har varit engagerad i Thaipaviljongens station SI9AM.
Där lyckades han tillsammans med kollegor få bukt med en envis störkälla som hittades ett gott stycke utanför stationen.
Vi önskar Tomas lycka till i Bangkok där han kommer att förmedla nyttiga kunskaper från vårt land.

Tankar kring radiokommunikation vid katastrof och kris är en del av Tomas hobbyvardag, eftersom han är FRO:s nationellt ansvarige för Svenska kraftnäts kommunikationskoncept MOLOS som finns representerat på åtta platser runt om i Sverige.

I Thailand finns det etthundratusen radio-
amatörer. Artikel hos ARRL om detta och om RAST här: LÄNK

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian