Aktuella aktiviteter
Vårens AM-test
lör 1 feb @ 08:00
SK5BN = Årsmöte
mån 3 feb @ 18:00
SK5DB - Årsmöte 2020
mån 10 feb @ 18:00
SK5AA - Årsmöte
tor 13 feb @ 19:00
SK5BE - årsmöte
mån 17 feb @ 18:00
Distriktsmöte distrikt Ø
sön 22 mar @ 13:00
SK5LW - Radiomässa Eskilstuna
lör 4 apr @ 10:00
SK7HW vårauktion 18/4.
lör 18 apr @ 10:00
Distrikt-7 möte.
lör 13 jun @ 10:00

Nyheter

Snart kör vi årets jultester!

Publicerat 19 december, 2019

SSA inbjuder till våra traditionella, svenska tester.

HF CW pass 1: Juldagen 25 december 0800-1000 UTC.
HF CW pass 2: Annandag Jul 26 december 0800-1000 UTC.

Nya regler! Så läs gärna på de uppdaterade reglerna här.
De gamla på SM3CER:s contestsajt gäller inte längre.

Loggprogram. SSA jultest är lite speciell i och med att man sänder både löpnummer och ett ord/kryptogrupp på 5 bokstäver. Program som sedan tidigare stödjer SSA Jultest är Log4U och TR-log (dos-versionen). Ett modernare program är DxLog och till detta finns en definitionsfil för SSA jultest att ladda hem. Läs mer: DxLog i Jultesten

Resultat. Förra årets resultat finns här: 2018 års resultat. Tidigare års 1996-2017 resultat finns fortfarande på SM3CER:s contestsajt (som inte längre uppdateras).

På högre frekvenser. Vill man fortsätta med jultest fram till lunch på annandan så kan man köra CW och SSB på VHF 144 och 432 MHz. Testen går den 26 december 08 – 11 UTC  för 144 och 432 samt 11 – 12 UTC för 1296 MHz. Testmeddelande rapport, löpnummer och lokator. Lite mer info här på VHF-testsidan och regler här.

Lycka till med hälsningar från Ingemar SM5AJV och Jan SM4HFI.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianNytt på SSA Play – Video från årets Ham Radio mässa i Tyskland

Publicerat 13 december, 2019

YOTA ungdomar har strömmat in i vår SSA monter

I årets video från Ham Radio berättar Oliver SA5ODJ och Wilhelm SA6BET om sina intryck från mässgolvet och aktiviteterna inom YOTA under några intensiva dagar nere i Tyskland.

Följ även med på en snabb rundvandring bland utställarna i den enorma A1 hallen. Och notera de internationella besökarnas stora intresse för vår svenska monter.

Se också en intervju med den överlycklige vinnaren i årets tävling. Han som lyckades med den nästan omöjliga uppgiften att ange längden på en 678 cm lång koaxialkabel som var upplagd i ett virrvarr.

Du når videon på SSA Play i menyn uppe till höger.
Google Chrome rekommenderas som webbläsare.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianElsäkerhetsverket och Energimyndigheten granskar störningar från installationer med solpaneler

Publicerat 12 december, 2019

Solceller blir allt vanligare. Ett tilltagande problem är att det kan skapas störningar vid radiomottagning. I dagens nyhetsbrev (LÄNK) från Elsäkerhetsverket berättar man att de tittar närmare på de växelriktare och optimerare som finns i våra solcellsanläggningar. Elsäkerhetsverket gör detta tillsammans med Energimyndigheten i ett projekt som pågår till mars 2020.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianWRC-19 avslutad med bra beslut för amatörradion

Publicerat 5 december, 2019

Efter ett antal veckor fyllda med sammanträden och beslut har World Radiocommunication Conference WRC-19 avslutats. Vi noterar flera nya punkter som är positiva för oss radioamatörer. Bland annat har en allokering i 50 MHz-bandet godkänts för amatörer i Region 1. Besluten kommer nu att införlivas i konferensens slutakter.

På vår IARU-sida har Håkan SM6CEN och Mats SM6EAN gjort en utförlig sammanställning av punkterna.
Läs vidare här, via denna LÄNK!

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianSSA:s ungdomar aktiverar SH9YOTA

Publicerat 3 december, 2019

Under hela december aktiverar ungdomar över hela världen signaler med suffixet  -YOTA. Den som hamnar i loggen hos tillräckligt många -YOTA-stationer kan få ett diplom genom YOTA.

Sverige deltar förstås också i evenemanget och med signalen SH9YOTA visar vi att vi finns och att vi har en aktiv ungdomsgrupp. Under kommande helg, från den 6:e till den 8:e December, träffas därför SSA:s ungdomsgrupp på SK7AX i Jönköping för att aktivera signalen, teknikpyssla och ha allmänt trevligt i adventstiden. Det finns fortfarande möjlighet att delta om man är ungdomsmedlem. Hör i så fall av dig till sa7ggo@ssa.se

Annars hoppas jag att vi hörs på banden! Håll utkik efter både SH9YOTA och de andra YOTA-stationerna!
73 från Ungdomsgruppen, SK0YT

SA7GGO Gustav
Share

Av: SA7GGOStörningar i QTC Amatörradio

Publicerat 28 november, 2019

Vår tidning är under tryck.
Men strax efter månadsskiftet går det färdiga decembernumret ut till medlemmarna. På papper och elektroniskt.

I flera reportage kan du följa dusten mot en aggressiv, intermittent störning som visade en kraft på S9+ över flera band. En från olika håll samlad kompetens stred envist, i kampen mot QRM-monstret och som slutligen kröntes med triumf.


S
om framgår av innehållsförteckningen har vi som vanligt en hel del annan läsning att bjuda medlemmarna. Inte nog med det. Våra nordiska grannar har på senaste tiden levererat flera nya tidningar. Dessa hämtar du i PDF-format, efter att du loggat in som medlem och klickat på TIDNINGAR i menyn upptill.
Välkommen till många trevliga timmars läsning!

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian