Aktuella aktiviteter
SK3BG träffas digitalt 31/3
tis 31 mar @ 19:00
SK5UM - årsmöte
sön 19 apr @ 18:00
SSA årmöte inställt
sön 26 apr @ 10:00
Distrikt-7 möte, inställt.
lör 13 jun @ 10:00

Nyheter

Marsnumret av QTC på väg till dig

Publicerat 27 februari, 2020


Visst är det bra med digitala media.
Men vår pappersupplaga av QTC Amatörradio vill de allra flesta inte vara utan.

Nu bjuds det åter ett antal läsvärda artiklar med teknik, nyheter, kåserier, reportage och protokoll. I det här numret får du även kallelsen till årsmötet i Östersund.

Naturligtvis kommer du att kunna ta hem tidningen som PDF också vid månadsskiftet.
En fördel om du har sen postutdelning, när vi nu går mot ett veckoslut.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianTvå vinnare i året AM-test

Publicerat 22 februari, 2020

I årets vinter AM-test fick vi två segrare. Det blev delad första plats för SM4HYG Carl-Gustaf och SM6IQD Rolf.
Läs Jonny SM5EMR:s reportage från testen på femte distriktets sida över denna LÄNK.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianHar du störningar från solcellsinstallationer i din trakt?

Publicerat 20 februari, 2020

Elsäkerhetsverket är tillsammans med Energimyndigheten sedan en tid igång med sin granskning av solcellsinstallationer runtom i landet. Vi skrev om detta i december förra året här på vår sida.

Elsäkerhetsverket finner att det främst är anläggningar med så kallade optimerare som orsakar radiostörningar. Vissa anläggningar har däremot mycket goda EMC-egenskaper, så man ska inte kategoriskt anklaga solcellsanläggningar för att störa, uppger man på Elsäkerhetsverket.

Radioamatörer i Kungsbackaområdet har anmält störningar som de anser komma från installationer med solpaneler och Elsäkerhetsverket har nyligen varit där och gjort mätningar. Myndigheten tar gärna emot fler anmälningar om radiostörningar som kan tänkas härröra från installationer med solcellspaneler. Detta till skillnad från störningar i allmänhet och som kan tänkas komma från radiosändningar, dem ska du anmäla till PTS.

Enligt ITU radio regulations anses amatörradion inte vara “safety service”, varför man inte kan kräva störningsfrihet i alla lägen. Även enstaka starka störningar får tolereras medan det är mer allvarligt om hela frekvensområden är totalt utstörda.

För att vårda grannsämjan är det alltid bra att kommunicera med grannen före en anmälan. Misstänker man en specifik installation bör man därför först be grannen om att stänga av sin anläggning för att bekräfta misstankarna.

När du anmäler en förmodad störning från en solcellsinstallation till Elsäkerhetsverket bör den vara utförlig. Beskriv om störningen är kontinuerlig eller hur den uppträder intermittent. Bifoga gärna ljudfil och bilder från din frekvensdisplay. Uppge var och när iakttagelserna skett samt gärna litet om din utrustning. Anser du att du vet var störkällan är belägen och vem det är som har den så kan du även ange detta. Tänk också på att allt som du skriver till en myndighet blir offentlig handling. Sänd din anmälan till: registrator@elsakerhetsverket.se

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianFör närvarande problem med hemsidan hos SK3JR

Publicerat 19 februari, 2020

Under de senaste dagarna har Jemtlands Radioamatörer SK3JR till och från haft problem hos sitt webbhotell. Årsmötessida som vi länkar till här i högerspalten fungerar då inte. Tills att problemet är åtgärdat kan du istället besök denna länk för en kopia av sidan:  [ SSA Årsmöte 2020 ]

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianLaserkonstverk och amatörradiosändning från Grimeton

Publicerat 3 februari, 2020

GGrimeton laserkonnstUppdaterad 11 februari

På World Radio Day torsdag 13 februari kl. 17.00 invigs Världsarvet Grimetons
nya konstnärliga gestaltning, verket Transmission av den serbisk-svenska konstnären Aleksandra Stratimirovic. Representanter för stationen och Varbergs kommun bjuder på välkomsthälsning och invigningstal. Mats Lindström ackompanjera med elektronmusik.

Verket består av två laserprojektioner som monterats på ett av radiostationens torn och ska synliggöra den imaginära kommunikationen. Lasertransmissionen kommer att vara synlig sporadiskt under kvällstid på himlen med ett par mils radie. Mer om laserprojektionerna HÄR.

Specialsignal från Grimeton. Under dagen, klockan 09:00 till 19:00 SNT är radioamatörerna från föreningen Alexander på plats i den förnyade amatörradiostationen SK6SAQ och sänder ett allmänt anrop om verket Transmission med specialsignalen 7S6WRD. Det kommer även att finnas möjlighet att kika in där operatörerna sitter och sänder.

SK6SAQ QRG: CW 3530 kkHz, 7035 kHz, 14 035 kHz.  SSB  3755 kHz, eventuellt också på 40 meter (eftermiddag).

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianQTC nummer två är en tjockis!

Publicerat 1 februari, 2020

Våra trogna och nytillkomna medarbetare har bidragit med att utveckla QTC och göra tidningen allt mera läsvärd. Den tilltagande strömmen av material som kommer in till redaktionen ger oss anledning att utöka antalet sidor i det här numret. Läs bland annat om detta:Tryckeriet meddelar att de råkat ut för ett missöde som försenar tidningen något. För att alla ska få sin QTC utan dröjsmål lägger vi redan nu ut den i PDF-version för medlemmarna.

Trevlig helgläsning!

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian