Aktuella aktiviteter
Besök SI9AM 19/7
fre 19 jul @ 10:00
SK1BL fieldday 24-26/7
ons 24 jul @ 08:00
AM Test
lör 3 aug @ 09:00
AM-test 3/8
lör 3 aug @ 09:00
SK2AU loppis mm 24/8
lör 24 aug @ 10:00
SK7OA loppis 25/8
sön 25 aug @ 11:00
Tångahed 31/8
lör 31 aug
SK7RN öppet styrmöte
tor 5 sep @ 19:00
D6 möte höst
fre 13 sep @ 13:00
SK4TL loppis 21/9
lör 21 sep
SM4-möte 28/9
lör 28 sep @ 10:00
SK5BN loppis 5/10
lör 5 okt
SK0QO prylmarknad i okt
lör 26 okt @ 10:00

Nyheter

Hedersutmärkelser

Publicerat 18 juni, 2019

Några av årets hedersutmärkelser, som inte kunde delas ut vid årsmötet i Lindesberg, har nu nått sina mottagare.

Ann Lundell, SM0ZEU, har förärats ett eldsjälsdiplom för sitt arbete som distriktsledare, där hon under flera år sett till att klubbarna i distriktet aktiveras och samarbetar med gemensamma event. Klubbledarna sammankallas till diskussions- och planeringsmöten frekvent, och de genomförs med “strama tyglar” för att hålla god ordning och tempot uppe. Ann har också sett till att det startas flera certifikatkurser.

Jan Andersson, SM0OFV, har tilldelats ett eldsjälsdiplom för att han har utvecklat sin databas, www.rigpix.com till ett värdefullt verktyg för radioamatörer runt om i världen.

Ann SM0ZEU och Jan SM0OFV
Foto: Gunnar SM0OTX

Therese Tapper på SSA:s kansli i Sollentuna har tilldelats SSA:s hedersnål. Therese är en mycket engagerad medarbetare som kan hålla en mängd olika bollar i luften samtidigt. Hennes positiva inställning i arbetet är mycket värdefull för SSA och för vårt vårt ansikte utåt.

Anders SM6CNN och Therese Tapper
Foto: Jonas SM5PHU

 

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUFem fina föredrag på SSA Play

Publicerat 17 juni, 2019


Under årsmöteshelgen i Lindesberg bjöds det på en mängd föredrag
av hög kvalitet.

SK4EA spelade in de flesta men det blev en del problem med återgivningen från storbildsskärmen i några av filmerna.

Men visst är detta ändå intressant! Nödsambandsfilmen kom in nyligen och nu ligger även följande fem nya filmer i öppen kanal på SSA Play.

– AMPRnet  29 min.
– EISCAT_3D 67 min.
– VK9XT  Christmas Island  35 min.
– Modern amatörradioteknik 62 min.
– Ham application of electromagnetic waves  59 min.

SSA Play når du i menyn till höger. Lämna gärna synpunkter på SSA Play här .

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianKommer flyg och satellitnavigation att reducera våra band?

Publicerat 12 juni, 2019


Inför Internationella Teleunionens viktiga nästkommande världsradiokonferens WRC 2023 finns det från Frankrike önskemål om att få ta över 144-146 MHz för flygets behov. Dessutom vill man från annat håll att vår användning av 1240-1300 MHz ska reduceras till förmån för EU/ESA Galileo satellitnavigation. Detta förslag baseras på några få störningstillfällen gällande Galileo E6 systemet på 1278,75 MHz.

Läs mer om vad Mats SM6EAN, vår VHF-manager och IARU representant, skriver beträffande förslagen här på vår VHF/UHF/SHF-sida. Gå sedan vidare på den angivna länken till IARU och ta del av unionens inställning till hoten.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianFrekvenser i samhällets tjänst

Publicerat 11 juni, 2019

Regeringen har låtit utreda hur “samhällets behov av tillgång till spektrum ska kunna mötas så effektivt som möjligt i dag och i framtiden”. Utredningen lämnade sitt betänkande i vintras.

Man bedömer att användningen av radiospektrum bidrar till Sveriges ekonomi med uppemot ett par hundra miljarder varje år. Bland annat föreslår utredningen att allt spektrum ska prissättas.

Användning som är undantagen från tillståndsplikt föreslås även i framtiden vara gratis, och i de fall amatörradio är tillståndspliktig, uppskattas den årliga tillståndsavgiften bli mellan 0 och 1500 kronor.

Efter att betänkandet lämnades har ett kompletterande förslag tillkommit, som innebär att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten i vissa fall ska kunna säga nej till tillståndsgivning.

Nu har ett stort antal remissinstanser sagt sitt, och SSA har också lämnat ett yttrande.

Utredningens betänkande och remissvaren finns här: regeringen.se/remisser/2019/05/
SSA:s yttrande finns här: Yttrande angående betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUNytt medlemsforum!

Publicerat 9 juni, 2019

SSAs medlemsforum är nu uppdaterat från årsmodell 2007 till årsmodell 2019! Forumet är nu helt responsivt, vilket betyder att det fungerar lika bra i din smarttelefon, surfplatta eller dator.

Detta är ett led i att göra våra tjänster säkrare samt att i detta fall kanske få upp farten på skrivandet i forumet! Välkomna att titta in: forum.ssa.se

SM6EAT Roland
Share

Av: SM6EATMer att titta på – tre nyheter på SSA Play

Publicerat 3 juni, 2019

När samhällets samband sviktar
Vår Nödtrafiksamordnare Bernt SA6RTJ höll ett uppskattat och mycket engagerande föredrag under årsmöteshelgen i Lindesberg. Bernt ger sin analys av läget i landet och lämnar synpunkter på hur vi bör lösa uppgifterna, för att kunna hantera kommunikationerna när krisen kommer.  Innehåller bildfilm med Bernts berättarröst, externa videoinslag och en frågestund. Från 13 april 2019. 90 minuter.
Öppen kanal.


DARC:s nya QSL service för SSA medlemmarna
Florian Laufer från DARC pratar med Johan Karlsson SA3BYC och berättar om proceduren för att utnyttja den nya QSL-servicen som tyskarna gett oss. En kortfilm i stimmet under mässan vid årsmöteshelgen 13 april 2019. 8 minuter.
Den här filmen kräver inloggning som medlem.

 

Årets loppis i Eskilstuna
Vi tar ett fartfyllt svep runtom i mässhallen och stannar upp för samtal med några utställare och besökare. “Eskilstuna 2019 loppis” heter årets film. Från 30 mars 2019. 9 minuter.
Öppen kanal.

Filmerna når du genom SSA Play i menyn till höger. För att titta på DARC-servicen och andra filmer för enbart medlemmar, behöver du logga in genom att först klicka längst uppe till höger och sedan följa instruktionerna. På SSA Play-sidan ska du välja ”Filmer för inloggade medlemmar” på raden i början på sidan.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian