Aktuella aktiviteter
Vårens AM-test
lör 1 feb @ 08:00
SK5BN = Årsmöte
mån 3 feb @ 18:00
SK5DB - Årsmöte 2020
mån 10 feb @ 18:00
SK5AA - Årsmöte
tor 13 feb @ 19:00
SK5BE - årsmöte
mån 17 feb @ 18:00
Distriktsmöte distrikt Ø
sön 22 mar @ 13:00
SK5LW - Radiomässa Eskilstuna
lör 4 apr @ 10:00
SK7HW vårauktion 18/4.
lör 18 apr @ 10:00
Distrikt-7 möte.
lör 13 jun @ 10:00

Nyheter

Ingen bulletin idag

Publicerat 22 augusti, 2018

Smitta bland bullarna. På grund av virusintrång i redaktionens dator i går kväll blev den låst och helt obrukbar. – Min datorläkare jobbar nu för fullt med att ta livet av viruset samt lägga in ett nytt skydd. Utgivning och arbete med aktuell bulletin påverkas naturligtvis. Oklart när jag får tillbaka datorn men hoppas att det blir senast på fredag 24/8. Intrånget är polisanmält, vad verkan det hava kan, meddelar SM1WXC Bulletinredaktör´n

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianSveriges deltagare på väg till ungdomslägret i Sydafrika

Publicerat 7 augusti, 2018

Teamledaren Oliver SA5ODJ omgiven av Wilhem SA6BET till vänster och Joakim SA0BSJ till höger.

Årets internationella ungdomsläger för IARU Region 1 – Youngsters On The Air, YOTA – äger rum i Sydafrika. Mellan den 8 och 15 augusti samlas uppåt 70 ungdomar från mer än 30 länder i Johannesburg för att dela erfarenheter och för att köra radio. SSA skickar tre deltagare, Joakim SA0BSJ, Wilhelm SA6BET och Oliver SA5ODJ.

Årets tema för YOTA är “train the trainer” och syftar till att ungdomsledare i de deltagande länderna ska få med sig erfarenhet för att kunna ordna aktiviteter i sina egna hemländer. IARU riktar om sitt fokus till att även stödja subregionala aktiviteter, som gör det möjligt att nå flera ungdomar i regionen. Det första subregionala lägret – Nordics On The Air, NOTA – hölls i Sverige i mars i år och det andra hölls i Italien bara några månader senare.

Tre snabba frågor till deltagarna:

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHULänkade kortnyheter

Publicerat 2 augusti, 2018

QTC 7/8 på väg ut och finns nu även att ladda ner för våra medlemmar

Kommunikationerna utslagna under storbranden

Kör AM testen nu på lördag!

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianSJ8HQ i IARU HF Championship

Publicerat 17 juli, 2018

Alla som under föregående helg lyssnade på våra kortvågsband märkte nog den oerhörda aktivitet som utspelade sig mellan kl 14 lördag till 14 söndag – både på CW och foni och på alla band. Ett par dagar innan IARU-testen hade vi inget lag men fem operatörer anmälde sig och vi fick ihop ett körschema som fördelade band och moder bland de till slut sju operatörerna. Vi var för få för att kunna täcka alla band och moder samtidigt, men vårt syfte var att deltaga och dela ut SSA som multipel i testen (varje HQ-station är en multipel i denna tävling). Vi lyckades bra och det preliminära slutresultatet blev 3.720 QSO och 752.478 poäng. Operatörer var Leif SB7W, Tore SMØDZB, Håkan SM5AQD, Johan SA3BYC, Björn SM7IUN, Christer SM7LXV och Eric SM6JSM. Till nästa år ska vi försöka organisera oss bättre och se till att vi har ett nätverk mellan stationerna under testen. Tack till alla inblandade och speciellt till Leif SB7W som ordnade sammanfogandet av alla loggar och slutloggen till ARRL!

Vill du se hur det går till under en contest? Leif SB7W har lagt ut en 2,5 timmar lång oredigerad “direktsändning” från hans insats på 40 meter SSB:

SM6JSM Eric
Share

Av: SM6JSMSvenska laget redo för “amatörradions olympiska spel”

Publicerat 13 juli, 2018

Gunnar SM3SGP till vänster och teamledaren Ingemar SM5AJV.

Under veckoslutet 14 – 15 juli är det åter dags för “amatörradions olympiska spel”, World Radiosport Team Championship – WRTC, något som även uppmärksammats av vår pressgranne tidningen Mitt i. Senast det begav sig var 2014, då tävlingen ägde rum i närheten av Boston i USA. I år är det Tyskland som står som värdnation.

WRTC ingår i IARU HF Championship som en “tävling i tävlingen”. IARU HF Championship är en 24-timmarstävling som äger rum varje år, och där är alla licensierade radioamatörer i hela världen välkommna att delta. 63 stycken tvåmannalag med deltagare från mer än 35 har kvalificerat sig för att delta i WRTC.

Man strävar efter att alla lag ska ha så lika förutsättningar som möjligt. Stationerna är jämnt utspridda över ett stort flackt område i östra Tyskland, alla har likadana antenner och man håller hemligt vilka lag som döljer sig bakom de olika anropssignalerna, som för övrigt lottas ut. I år kommer vi för första gången sedan Tysklands återförening att höra anropssignaler ur den serie som tidigare användes av DDR, nämligen serien Y81A till Y89U.

För oss som inte kvalificerat oss finns möjlighet att erövra olika diplom, exempelvis för den som under tävlingen lyckas kontakta alla 63 WRTC-stationer.

Reglerna för den öppna tävlingen IARU HF Championship finns på arrl.org.
Mer om World Radiosport Team Championship, inklusive information om diplom, finns på wrtc2018.de.

När tävlingen väl startat kan den som vill följa den spännande kampen i realtid på sb.wrtc2018.de

Den svenska stationsplatsen under uppförande.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUBegäran om hänsyn

Publicerat 5 juli, 2018

Nu stundar oväderstider i Karibien. Vår Bernt SA6RTJ, Sektion Nödtrafik ber oss om att ta del av ett meddelande från IARU Reg. 1 Emergency Communications Co-Ordinator Greg, G0DUB om vad som gäller för att visa hänsyn på banden:

The Atlantic Hurricane Season runs from 1st June to 30th November this year. So it is time to remind the wider Amateur Radio community that the following frequencies may be in use by nets in North and Central America to track and deal with the consequences of these severe weather events. Radio Amateurs in Region 1 are reminded it is possible to cause unintentional QRM to these nets so please listen carefully if operating near the frequencies.”   – Länk till frekvenserna.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian