Aktuella aktiviteter
Vårens AM-test
lör 1 feb @ 08:00
SK5BN = Årsmöte
mån 3 feb @ 18:00
SK5DB - Årsmöte 2020
mån 10 feb @ 18:00
SK5AA - Årsmöte
tor 13 feb @ 19:00
SK5BE - årsmöte
mån 17 feb @ 18:00
Distriktsmöte distrikt Ø
sön 22 mar @ 13:00
SK5LW - Radiomässa Eskilstuna
lör 4 apr @ 10:00
SK7HW vårauktion 18/4.
lör 18 apr @ 10:00
Distrikt-7 möte.
lör 13 jun @ 10:00

Nyheter

Provförrättning på SSA:s årsmöte i Lindesberg

Publicerat 11 mars, 2019

I samband med SSA:s årsmöte i Lindesberg finns möjlighet att avlägga prov för amatörradiocertifikat.

Tiden är klockan 09.30 lördagen den 13 april. Platsen är Lindeskolan i Lindesberg, sal B14.

Anmälan om deltagande ska göras senast 1 april till provförrättaren SM4RLA, Göran Carlson, tel 070-723 7801.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUBoka dina övernattningar i Lindesberg

Publicerat 4 mars, 2019

Hög tid att boka hotell till årsmöteshelgen 12-14 april.
Bekvämt ordnat med transporter för dem som bor i stugbyn.

Mats SM4EPR vid Lindesbergs Radioklubb SK4EA meddelar att hotellrummen på Stadshotellet är fullbokade, medan det fortfarande finns hotellrum och stugor kvar vid Lindesbergs Hotell & Stugby.

Arrangörerna påminner om att det är fri transport för dem i stugbyn. Till och från pubmingel på Stadshotellet fredag kväll, till och från Lindeskolan lördag samt till och från Stadshotellet lördag kväll för banketten. Planerat tidsschema för detta når du på årsmötessidan, en bit ner under fliken Boende i vänstra kolumnen. Är det fint väder går det också utmärkt med en promenad utmed Lindesjön. På Stadshotellet finns det just nu även några enkla ekonomirum kvar. Men skynda på att boka, då det finns annan efterfrågan på boende denna helg, framhåller Mats!

 


Interiör Lindesberg
Hotell & Stugby

Åk med SK4EA skytteln eller promenera utmed vackra Lindesjön.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianUtbildningsbidrag för SSA-anslutna klubbar

Publicerat 1 mars, 2019

Antalet nya radioamatörer har kraftigt minskat under 2018. En förutsättning för en positiv utveckling är utbildning och provförrättning. För att motivera klubbar att organisera utbildning och genomföra provförrättning har SSA:s styrelse beslutat följande:

Då en klubb, som är medlem i SSA, genomfört ett planerat och i förväg annonserat utbildningsprogram vilket avslutats med en formell provförrättning utgår ett bidrag på 3000 SEK. Detta gäller oavsett antalet elever och oavsett deras provresultat. Detta erbjudande gäller för kurser som genomförs under 2019. Även kurser som redan påbörjats.

  • Utbildning på distans med konkret kursprogram fastställt av klubb kvalificerar klubben för bidrag.
  • Provförrättning efter självstudier är ej kvalificerande
  • Omprov är ej kvalificerande.
  1. Skicka kopia av inbjudan till utbildning samt kursprogram till kansliet, therese@ssa.se och till qtc@ssa.se för annonsering om det inte redan har gjorts.
  2. I samband med certifiering kommer Jonas, SM5PHU att kontrollera om förutsättningarna för bidrag är uppfyllda.
  3. Jonas informerar vederbörande klubbordförande och begär en faktura för utbildningsstöd.

Styrelsen
2019-02-26

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUKom till TSA och ta dig till toppen!

Publicerat 19 februari, 2019

Lär dig hur då når toppresultat, när du kör tester och jagar DX! Claes SM0MPV och Tore SM0DZB hälsar dig välkommen till en Contest och DX workshop under två intensiva dagar. Ett unikt tillfälle att lyssna på och utbyta tankar med flera av våra mest kända DX-pedtionsdeltagare och de mest meriterade contestarna.

Workshopen riktar sig till dig som har erfarenhet av att köra tester, jaga DX eller har kört radio från lite ovanligare platser. Vi håller till i TSA – SK0MT Täby Sändaramatörers klubblokal 27–28 april och räknar med att vara igång mellan 9-16 båda dagarna. Till hösten planeras det uppföljning med praktik under två dagar. Då blir det med DX och contest från Kvarnberget och TSA. Mer om vårens program kommer senare, följ upp här på TSA:s workshopsida.

Välkommen att boka in ditt deltagande direkt hos Claes eller om du har frågor på sm0mpv@ssa.se. TSA kan även ge tips om boende som passar dig. Din anmälan gäller för båda dagarna och deltagandet är kostnadsfritt, eventuellt tillkommer en liten avgift för registrering. Antalet platser är begränsat, så det är först till kvarn som gäller, hälsar Claes!

Också på väg mot toppen. På jättehotellet Gothia Towers i Göteborg tar det tre månader för två personer att hålla de 10 500 fönstren rena. Fotograf: Stefan Edetoft.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianOSCAR-100 är nu igång

Publicerat 17 februari, 2019

Den nya geostationära satelliten Es’hail 2 har nått sin slutliga position på himlavalvet och i slutet av förra veckan öppnades transpondrarna för amatörtrafik. Därmed har satelliten även fått sitt officiella OSCAR-nummer, OSCAR-100.

Brittiska AMSAT-UK och BATC (British Amateur Television Club) har byggt en webbmottagare med en 1,3-meters parabol, där man kan lyssna på trafiken i 10 GHz nerlänk. Klicka på bilden ovan, så kommer du dit. Under veckoslutet har hörts stationer från i stort sett hela Västeuropa och även från Sydamerika, men ännu inga svenskar, åtminstone inte hörda av undertecknad. Våra effektbegränsningar på 2,4 GHz kräver en orimligt stor antenn för att klara upplänken. Mer finns att läsa på VUSHF-sidan.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUInbjudan till nordiskt ungdomsläger i Finland

Publicerat 13 februari, 2019

Under påskhelgen anordnas det andra subregionella ungdomslägret, denna gång i Finland. Lägret är en del av undomsverksamheten YOTA – Youngsters On The Air – inom IARU Region 1. Det första subregionella lägret anordnades för ett år sedan utanför Härnösand, med 18 deltagare från Sverige och Finland.

Nu är det alltså dags för årets NOTA-läger, och du som är SSA-medlem och under 26 år är varmt välkommen att hänga med.

Kostnaden är blygsamma 350 kronor, och anmälan ska vara inne senast den 24 februari. Skicka ett mejl till youth@ssa.se så svarar vi med ett anmälningsformulär.

Läs mer på ham-yota.com/nota/.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHU