Följ våra ungdomar på amatörradion ut i rymden

På torsdag får elever i projektet “SSA – Amatörradio i skolan” kontakt med besättningen på den Internationella Rymdstationen, ISS.

Elever från Minervaskolan i Ånge och Räddningsgymnasiet på Sandö kommer att få prata med en astronaut på den Internationella Rymdstationen, ISS. Det blir Paolo Nespoli IZ0JPA här på bilden. Han är en av de sex i besättningen på Expedition 53.

Tillsammans med elever från Tallaght Community School, Dublin, Irland får våra elever ställa sina rymdfrågor till astronauten. Dessutom deltar 14 elever från NTI Gymnasiet i Sundsvall och deras lärare i projektet och ser till att aulan på Räddningsgymnasiet görs om, så att den liknar NASA:s kontrollrum. NTI-eleverna ska filma före, under och efter kontakten med rymdstationen och arbetet ska resultera i en dokumentär som därefter skickas till NASA.

Elevernas frågestund till astronauten på ISS är annonserad till kl 14.49 svensk tid, torsdag 19 oktober. Om något tekniskt problem uppstår får de en ny chans 96 minuter senare, då ISS har färdats ett varv runt jorden i sin omloppsbana.

NTI gymnasiet har lovat att streama hela projektet på Internet. För dig som vill lyssna och se elevernas frågor till astronauten går det att följa via  länk. Sändningen ska börja cirka 12.35 på torsdag, svensk tid. Den pågår under några timmar och kommer även att innehålla kulturutbyte mellan eleverna i Sverige och på Irland.

73 hälsar

Jörgen Norrmén, SM3FJF
Projektledare SSA – Amatörradio i skolan 2015 – 2017

Author: SM6ZEM