Unga radioamatörer tar över i December

-”Tack så mycket grabbar. Tack för hela helgen, för radiokörandet, för lunchen, för byggkitet, för allt.

Nu har jag lärt mig hur man löder! Jag har haft jätteroligt!”

Vad är Yota December

Ni har förmodligen hört stationer som slutat med suffix -YOTA, Youngsters On The Air eller sett dem på clustret nu i December. IARU’s ungdomssektion anordnar eventet som heter December YOTA month varje år. Det hela går ut på att ungdomar ska vara aktiva på banden så mycket som möjligt med dessa specialsignaler. Ett eller två CQ:n så har man början till en pileup, det är fantastiska signaler att köra med!

Hur kör vi Yota December i Sverige? En satsning från SSA:s ungdomssektion

Möjligheten finns att själv boka signalen SH9YOTA som är den svenska December yota signalen för att köra på egen hand. Det görs hos signalansvarig Peter SA2BLV.

Det är kul att köra radio, men roligare tillsammans.

Det är visionen vi utgått från när vi i ungdomsgruppen tänkte på vad vi skulle göra för Yota-December 2018. Syftet är att få så många ungdomar som möjligt att vara aktiva på banden, med cert och nya intresserade. För att nå så många av våra ungdomar som möjligt så annonserade vi att vi ordnar Yota-December helger i 4 olika distrikt spritt över Sverige. Alla som vill är välkomna. Vi bokar en radioklubb och ser till att det finns roliga aktiviteter, stationer, käk och kompisar.

Det anmälda intresset resulterade i aktivitet på SK2AT, SK0QO och SK7AX. Tidigare år har vi kört 200 respektive 1200 QSO:n men i år satte vi rekord igen med dryga 1300 st. Ett dussin ungdomar med och utan cert samlades under dessa helger och körde radio, umgicks och lödde enklare byggkit. Se bilderna nedan, det första citatet kom från Alex 12 år i skrivande stund utan cert.

Under helgerna körde vi pile-ups på SSB och CW, lödde ihop cw-nyckel kit, riggade extrastationer, firade julbord, snackade amatörradioteori med nybörjare, körde sked med många andra ungdomsvänner i Sverige och utomlands, bråkade med gamla rotorer, fick HF-killar att köra 2m, försökte köra FT8 med en för lång signal och skrockade över nummerstationer m.m.

Sammanfattningsvis kan man säga att vi var och rotade i nästan varenda vrå av amatörradion som hobby!

Stort tack till alla klubbar som hjälpt oss i ungdomsgruppen med att ordna dessa helger,

SK2AT, SK0QO & SK7AX!

Vi som jobbar med att göra dessa aktiviteter möjliga för att aktivera våra unga radioamatörer är: Peter SA2BLV, Markus SA3BPG, Oliver SA5ODJ, Wilhelm SA6BET & Joakim SA0BSJ

Vill man se mer av vad alla ungdomssektioner i norden gör för roligt för våra ungdomar på egen hand och tillsammans så följer man @nordicsontheair på instagram!

 

/SSA:s ungdomsgrupp

Author: SA2BLV