NOTA 2018 – Nordics on the Air, Hemsö fästning

I helgskiftet mellan februari/mars så var det världspremiär för det nya ungdomskonceptet NOTA, Nordics on the Air. Idén uppstod mellan oss svenskar och våra finska grannar som följd efter tidigare YOTA läger där ungdomar från hela IARU R1 samlats. Vi visste att ungdomsläger är en fullkomlig succé och att vi nordiska grannar har så mycket gemensamt vad gäller livsstilar och kompabilitet, därav växte NOTA fram. NOTA är tänkt att vara ett ungdomsläger från nordiska länderna som vandrar från land till land, riktat till ungdomar mellan 15-26 år. Detta år var det premiär-NOTA 20m ner i berget ute på hemsön utanför härnösand.

SK0YT

Tidigare har SSA:s ungdomskoordinator Peter SA2BLV suttit ensam och drivit fram ungdomsaktiviteter, men efter sommarens YOTA läger hakade Oliver SA5ODJ och Markus SA3BPG på i ungdomsgruppen. Snabbt drog planeringen för det kommande NOTA lägret igång. Under 4 månader vid sidan om heltidsarbete och ingenjörsstudier så skedde all planering och alla förberedelser inför lägret.

Uppslutningen

Under lägret deltog 18 ungdomar samt 2 funktionärer från Sundsvalls radioamatörer SK3BG. 13 deltagare från Sverige samt 5 deltagare från Finland. Alla de nordiska länderna var tillfrågade och inbjudna till att delta, men tyvärr saknades engagemang från övriga länder. Något vi hoppas på att komma ändras till kommande års NOTA. Från Sverige kom det 13 ungdomar från distrikt 1, 2, 3, 5, 6 & 7.

Aktiviteter under NOTA 2018

Station med specialsignal

Peter SA2BLV ordnade signalen SK8YOTA som var tillgänglig att köra på (10), 20, 40 & 80m. SSB, CW och FT8 var tillgängligt på SK0YT:s FT-991:or samt SM3EXM:s personliga yaesu. Tyvärr var inte konditionerna de bästa då kirunas magnetometer gav utslag upp till k=7. Under ett par kvällar kunde vi se norrsken, detta påverkade lusten hos de flesta att sätta sig ner och köra då banden stundtals var stängda.
Trots varierande konditioner fick vi fina DX till bl.a. Oman, Arabemiraten och USA på 100W SSB.

Battle of Hemsön – Teambuilding

Deltagarna delades in i lag om 3 för att tävla i femkampen “Slaget om Hemsön” där vi bl.a. blint byggde lego enl. anvisning på 70cm, på tid hittade den rätta resistorn ur en hög med flera tjog resistorer, staffettenligt lödde och trimmade resistorer, samt ropade svåra anropssignaler samtidigt som kinderna var fulla med över ett dussin marshmallows.

CW QSO

Under Fredagen och Lördagen fick alla deltagare möjlighet att köra ett QSO på CW. Det var svett i pannan och darriga fingrar, men när deltagarna fått sitt första QSO på CW höll smilgroparna på att slå i taket på allihopa.
Oliver tog kontakt med Lasse SM0FDO som illa kvickt fick skippa fredagens morgonkaffe för att åka till SK0QO och ställa upp för oss ungdomar att köra sked på 80m. Under lördagen fick ett nödsamtal till Tore SM0DZB ordna ytterligare sked till de ungdomar som inte stod ut med avundsjukan på sina kamrater som kört CW dagen innan.
Det gick till så att Oliver satte sig ner tillsammans med de som var sugna på CW och visade hur en bug fungerar samt hur ett enkelt QSO gick till.

“SK0QO DE SK8YOTA OP WILLE SA6BET RST 599 5NN BK”
“SK8YOTA DE SK0QO = FB FB, HEJ WILLE SA6BET = NAME LASSE = UR RST 599 = MYCKET BRA CW = BK”
“TNX VY MNY FER FIRST CW QSO 73 73 TU . . “

Alla klarade att sända galant trots att majoriteten inte använt bug förut, och med mottagarhjälp hade vi rullande sked i nästan 2 timmar. Där det emellanåt bröt sig in en finländare som inte kunde hålla sig från att föra QSO med de finska ungdomarna. ODJ trodde aldrig att han skulle sitta och ta emot finsk skönsång på CW då han själv just hunnit upp i 14 WPM.

Vi ska gratulera följande modiga ungdomar till sina första CW QSO:n någonsin tagna under NOTA 2018.
Wille SA6BET, Reeta OH1EBO, Magnus SA3BXA, Henni OH1ESI, Mikael OH3UAF, John SA2CLT, Erik Lundqvist från SM2
JÄTTEBRA JOBBAT KILLAR OCH TJEJER!!

Samt följande operatörer som tidigare kört något/några enstaka QSO och varit varma i kläderna.
Gustav SA7GGO, Kati OH2FKX samt Antti OH6VA som är van CW operatör.

Digimodet FT8

Utöver SSB och CW så hjälpte Erik SM3EXM från SK3BG till att sätta upp och instruera hur FT8 fungerar för de som var intresserade. John SA1CKT gjorde stora framsteg i FT8 och sedan lägrets slut har vi fått rapporter om att John riggade upp FT8 kvällen han kom hem från NOTA och redan plockat flera dussin kontakter.

Guidad tur i stora berget

På fredagen åt vi lunch på restaurangen intill stora berget, kocken Christer caterade mat åt oss under större delen av lägret från restaurangen och många deltagare beskrev maten som en av de bästa delarna av lägret.
Efter lunchen begav vi oss in i det största bergrummet på hemsön för att få en guidad tur av Joel SA3BRX som tidigare år jobbat som guide på hemsö fästning. Flera hundra meter gångar och bergrum som hållit upp till 300 man utforskades och deltagarna var lyriska efter hur häftigt besöket var. Stort tack till Joel som ställde upp för oss alla med sin expertis!

Grillkväll

På fredagen skottade Peter upp en grillgrop och satte igång en eld som vi grillade hamburgare över och njöt av norrsken bakom ett tunt molntäcke. En varm hamburgare smakade bra när temperaturen sjönk mot -10c.

Rävjakt

Reetta OH1EBO från finland hade tagit med sig utrustning för att köra rävjakt under lägret. Tidigt innan frukost gav sig Reetta och Antti ut i soluppgången för att pulsa fram en bana i 1m snö och -17c. Att följa spåren och hitta kontrollerna var ingen större utmaning men tack vare Reetta och Antti fick deltagarna en inblick i hur radioorientering fungerar samt en vacker och uppfriskande promenad runt hemsöns gnistrande kustlinje. En syn som alla deltagare aldrig kommer att glömma.

Slutligen
NOTA 2018 har varit en ren succé och starten på ett mycket lyckat koncept som vi hoppas fortsätta leva vidare i många år. Nästa år ska NOTA anordnas i Finland, var vet vi ej ännu men de kommer att behöva anstränga sig hårt för att toppa detta läger. Man kan bara spekulera kring någon av finnarnas BIG GUN stationer…. 😉

Alla som gjorde lägret möjligt
Vi i ungdomsgruppen har många att tacka för att ni hjälp oss göra detta läger möjligt.

Först och främst Christer och Kicki Sefblom som stått till tjänst med fantastiskt käk och tillåtit oss att vara ute på hemsön i havstoudd. Ni har varit vår sista utpost på vägen till hemsön och hjälpt oss med allt som vi efterfrågat.

Sundsvalls radioamatörer SK3BG som har stått till tjänst med att hjälpa oss att sätta upp antenner och riggar för oss att köra med. Efter många års anordnande av swedish fortress helgen på SF3HF vet de precis vad som skulle göras och har rutin på all utrustning. Under lägrets gång var ordförande Markku SM3LDP och sekreterare Erik SM3EXM QRV när vi behövde hjälp med arbeten kring utrustningen. Reaktionerna från finländarna när Markku klev fram första gången och pratade finska var ovärderlig 🙂 Tack Markku.

Sked stationerna som stod oss till tjänst att vara motstationer på CW. Lasse SM0FDO och Tore SM0T gjorde ett utmärkt jobb med att sända sakta och tydligt samt ta emot de första CW tecknen från 7 ungdomar som aldrig bestigit etern på riktig CW tidigare där majoriteten aldrig känt på hur en bug fungerat. Stort tack för er flexibilitet och tålamod, ni har gjort ytterligare en enorm insats för oss ungdomar i amatörradio.

Sist men inte minst vill vi rikta vår tacksamhet mot er som körde QSO med SK8YOTA under lägret!

Vidare framöver
Nu ska ungdomsgruppen samla sig och lägga fram en plan för kommande aktiviteter framöver. Vad som ska anordnas är inte bestämt, men NOTA har tänt en gnista hos ungdomar som nu är hungriga efter mer.

73, Ungdomsgruppen SK0YT

Author: SA2BLV