Robotgräsklippare är sommarens teknikpryl … men också något för SSA:s EMC-grupp att hålla ögonen på

 

Robotgräsklippare, sommarens tekniska innepryl 2014. Men stör den radio?
Robotgräsklippare, sommarens tekniska innepryl 2014. Men finns det modeller som stör radio?

Teknikbarometern rapporterar att den hetaste elektronikprodukten i sommar är robotgräsklipparen. Teknikbarometern har tagits fram i ett samarbete mellan Handelns Utredningsistitut, HUI, och Prisjakt.nu.

Handelns Utredningsinstitut rapporterar att konsumenterna generellt är återhållsamma i sin elektronikkonsumtion under sommarperioden. ”Det som ändå lockar konsumenterna att handla elektronik är starkt kopplat till hälsa, utomhusaktiviteter och bekvämlighet”, skriver HUI. Länk till HUI.

SVT har mer i ämnet. Länk till SVT.

Frågor från radioamatörer om störningar
Stefan SM4OTI har fått frågor från radioamatörer som undrat över störningar från robotgräsklippare.

– Jag har har därför gjort en mätning med spektrumanalysatorn på två fabrikat som jag har tillgång till. Det ena var en Husqvarna och den andra var en Gardena. Nu är det ju så att Husqvarna även tillverkar märket Gardena, så det är egentligen samma typ av elektronik i dessa två fabrikat, säger Stefan.

”Inte noterat störningar på amatörradiobanden vid praktiska försök”
– Vid mätning med spektrumanalysator visade det sig att laddstationens begränsningsslinga sänder vad som ser ut att vara en mycket bredbandig signal. Signalen syns till och från i hela spektrumet mellan mycket låg frekvens och upp till 40 MHz samt en del övertoner. Jag antar att Husqvarna inte vill svara på vilken teknik man använder, men vid praktiska försök så har jag inte noterat några störningar på amatörradiobanden, vilket kan vara av intresse att veta för en radioamatör.

Något för EMC-gruppen att hålla uppsikt på…
– Däremot har jag via mejl fått indikation på andra fabrikat som orsakat störningar på amatörradiobanden. För kommande EMC-grupp inom SSA är det av intresse att få in information från radioamatörer i Sverige om både positiva och negativa erfarenhet angående robotgräsklippare, sammanfattar Stefan.

//Erik SM7DZV

 

 

Författare: SM7DZV