Samhällsstöd

När det inte fungerar ….

Publicerat 14 februari, 2020

Dagens betalkaos och ett allvarligt telestopp som PTS granskar.

Avbrott i kommunikationer och oförutserbar oreda har drabbat en stor del av befolkningen. Som alla vet blir vi bara mer beroende av digital teknik och att överföringar av data fungerar. Senaste dygnet har fyra miljoner svenskar inte kunnat genomföra betalningar. Swedbank har stora driftstörningar i sina system och betaltjänster har legat nere. Kunderna har t.ex. inte kunnat handla mat och medicin. Inte heller färdbiljetter och bensin har kunnat köpas utan kontanter och därför har många inte kommit till jobbet som planerat.

Vid 17-tiden verkar det fortfarande inte vara helt uppklarat. När tekniken fungerar besparar den oss mycket men avbrotten uppmärksammar oss på skörheten i samhällsfunktionerna.

Nu meddelar PTS att man utreder ett fem dygn långt fel på nödnumret 112 hos som drabbade Telenors abonnenter. Mellan 17 och 22 december 2019 pågick driftstörningarna som påverkade Telenors abonnenter med IP-telefoni i hela landet. De som ringde 112 och även till 1177 fick endast upptagetton.

Så här beskriver PTS sitt arbete med driftsäkerhetstillsyn. Alla i Sverige ska kunna kommunicera i driftsäkra elektroniska kommunikationsnät och tjänster. PTS har i uppgift att säkerställa att operatörerna följer reglerna inom driftsäkerhetsområdet. PTS genomför därför olika typer av tillsyn. Dels planlagd tillsyn och dels tillsyn i samband med inträffade incidenter, så kallad händelsestyrd tillsyn, som t.ex. nu efter haveriet hos Telenor.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianR1-report 2019

Publicerat 1 februari, 2020

Nytillkommet dokument finns i dokumentmenyn.

SM6EAT Roland
Share

Av: SM6EATVälkommen hem från Thailand Tomas

Publicerat 20 november, 2019

Efter en mycket intensiv tid i Bangkok har Tomas SM3MEH landat i Sverige. Ett par hundra deltagare fanns på plats under lördagen 16 november då man utbytte erfarenheter och kunskaper för att förbättra radiokommunikationerna när samhället möter kris och katastrof. SSA:s representant Tomas Åberg ser ni på första raden i bilden.


Tomas fick även tillfälle att överlämna var sin SSA-standert till arrangörerna, den thailändska amatörradioorganisationen RAST Radio Amateur Society of Thailand och landets telemyndighet NBTC. Du kan läsa mer om konferensen i vår notis nedtill från den 23/10. Tomas återkommer med ett reportage från konferensen i januarinumret av QTC.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianTomas SM3MEH reser till radiokonferens i Bangkok

Publicerat 23 oktober, 2019

Tomas Åberg SM3MEH representerar SSA

SSA har fått en inbjudan från den Thailändska amatörradioorganisationen RAST Radio Amateur Society of Thailand tillsammans med landets telemyndighet NBTC att delta i en konferens i Bangkok. Ett femtontal länder är inbjudna. Syftet är att utbyta erfarenheter och kunskap för att förbättra radiokommunikationerna när man möter kris och katastrof.

Under lördagen 16 november ska ett ambitiöst program genomföras. En dag som dessutom inleds med en hyllningssekvens till den nyligen krönte konungen av Thailand, Hans Majestät Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun. Sedan ska radiokommunikation vid katastrofer dryftas, fallstudier från olika håll i världen ska redovisas och framtidsplaner formas. Man vill då även vädra möjligheterna till satellitkommunikation med amatörradio och flera andra samhällsnyttiga radioaktiviteter. Allt för att skapa ett fastare band mellan amatörradiooperatörer vid en katastrof.

Från Sverige och SSA deltar Tomas Åberg SM3MEH. Tomas är välkänd för många i SSA. Under en tid var han DL3 och han har varit engagerad i Thaipaviljongens station SI9AM.
Där lyckades han tillsammans med kollegor få bukt med en envis störkälla som hittades ett gott stycke utanför stationen.
Vi önskar Tomas lycka till i Bangkok där han kommer att förmedla nyttiga kunskaper från vårt land.

Tankar kring radiokommunikation vid katastrof och kris är en del av Tomas hobbyvardag, eftersom han är FRO:s nationellt ansvarige för Svenska kraftnäts kommunikationskoncept MOLOS som finns representerat på åtta platser runt om i Sverige.

I Thailand finns det etthundratusen radio-
amatörer. Artikel hos ARRL om detta och om RAST här: LÄNK

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianOrkanen Lorenzo på väg att drabba Azorerna, visa hänsyn!

Publicerat 30 september, 2019

Ett svårt oväder är på väg in över Azorerna. Följande begäran om hänsyn på banden är idag mottagen.

As hurricane Lorenzo approaches the Azores the emergency network has been activated. Amateur Radios will be active with the Government and emergency response teams. We ask all stations to give way for emergency traffic coming in and out of the Azores islands (CU, CQ8, CR8, CS8 and CT8 prefixes). 

HF – WORK FREQUENCIES
3,760 — 3,770  —  3,750 Mhz (Inter-islands)
7,110  —  7,100  —  7,060 Mhz (Inter-island)
14,300 — 14,310  — 14,320 Mhz (Outside)
73 Carlos Nora, CT1END

Bild från cnn.com 30 september 2019.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianShare