Presentation av SM7KOJ/Jan

Lördag den 17 juni 2023 ska det hållas ett DL7-möte i syfte att utse en ny DL7. Här kommer en presentation av SM7KOJ/Jan som är kandidat för denna post.

SM7KOJ/Jan

I över 50 år har radio/kommunikation och elektronik varit mitt stora intresse. Som så många andra började det med att lyssna på polisscannern. Ett antal år var det PR-radio på 27 MHz som tog min tid. Fick tag i kristaller till scannern så jag kunde lyssna på den lokala 2-metersrepeatern, och sedan var jag fast besluten att ta ett eget cert.

1979 hade jag studerat tillräckligt för att försöka avlägga ett prov och få ett T-certifikat. Första gången gick det inte tillräckligt bra, men vid andra försöket gick det bättre och jag erhöll min signal SM7KOJ.

Nästan direkt efter jag fick mitt cert började jag med telegrafiinlärningen och kunde avlägga prov och få ett B-cert. Körde därefter flitigt och kunde snart uppgradera till ett A-cert. Sedan dess har det varit radio på alla band upp till 23 cm.

Tidigare mycket aktiv inom FRO och hemvärnet, men efter några omorganisationer fick det aktiva radiokörandet, både där och hemma, stå tillbaka. Arbetat för Räddningsverket som sambandstekniker vid deras humanitära insatser i länder som Bosnien, Rwanda, Indonesien, Uganda, Tanzania, Albanien mm. mm.

Kört mycket contest på VUSHF med oftast skapligt resultat, även varit testledare VHF i SSA under några år. Barnen flyttade hemifrån och det blev plats över i huset. Nu kändes det som rätt tid att börja starta upp radiokörandet igen.

Har nu återupptagit det intresset och kör mycket på HF och VUSHF, tropo aurora och MS med QRO- eller QRP, allt lika skoj. Sitter lika gärna hemma i stugvärmen som jag åker ut i naturen och kanske övernattar i vindskydd eller tält. Givetvis följer någon radio och antenn med i ryggsäcken.

Just nu ordförande i Åby Radioklubb, SK7OL, som jag var med och startade upp på 80-talet. Har även varit kassör där under många år. Antennerna poppar upp som svampar på tomten och behöver snart större skrivbord för att få plats med all radioutrustning. Radioaktiviteten hålls på en hög nivå, och ni kan höra mig på de flesta band såväl på FM, DMR, SSB, CW och digitala moder.

Precis pensionerat mig efter 34 år som flygtekniker i Ljungbyhed, och känner att det börjar finnas tid över att engagera mig ännu mera i hobbyn.

Under flera år har jag varit provförrättare, både för den skriftliga delen och även för telegrafiintyg.

 

Text+bild: SM7KOJ/Jan.

Author: SM5YRA