Mats EA8/SM7BUA kör remote från Teneriffa

 

Mats EA8/SM7BUA vid sin rigg på Teneriffa: T.v. KX3, t.h. remoteutrustningen med IC706 och remoterig.
Mats EA8/SM7BUA vid sin rigg på Teneriffa: T.v. KX3, t.h. remoteutrustningen med IC706 och remoterig.

– Teneriffarapport från Mats Gunnarsson EA8/SM7BUA –

Dagliga kontakter med Sverige på 80 meter SSB har tidigare varit en omöjlighet , men är nu en verklighet genom möjligheten att köra remote. Nu har jag kontakt med amatörradiokollegor i Norden och det tack vare en Internetuppkoppling till radiostationen som står några mil utanför Ljungby.

Med tekniskt bistånd av SA7BII Mats och SM5ELF Allan kunde jag, några veckor innan avresan till Teneriffa, testköra remoteutrustningen hemma i Sverige. En del support behövdes för att allt skulle fungera, men det löstes till belåtenhet. Stationen, en IC 706 med automatisk antenntuner och en FD-4 antenn, är installerad på ett helt QRM-fritt  QTH. 706:ans frontpanel är monterad tillsammans med högtalaren på en liten trälåda som innehåller remote-modemet. Lätt och smidigt att ta med på resan hit.

WiFi  i lägenheten
Genom ett WiFi system, installerat i vår lägenhet, kopplar jag upp mig mot ett mobilmodem som i sin tur är kopplat till remote-modemet på sändarsidan. Ett problem är att under viss tid på dygnet är uppkopplingen inte den bästa, men i regel fungerar det helt perfekt på morgonen. Jag kan köra både SSB och CW och räknar med att kunna vara aktiv i SOCWA 2015 när vi startar upp den 1 januari.

Förutom möjligheten att köra remote har jag även med mig en KX3 som fungerar helt perfekt. En 20 meters dipol samt en 26 meter longwire, inkopplad via en 1:9 balun, ger fina chanser att köra på DX banden med 10 watt. Redan har ett antal intressanta länder hamnat i loggen.

Ingen fast skedtid ännu
Någon fast skedtid mot SM har jag ännu inte kunna få till. Arbetsuppgifterna i Skandinaviska Turistkyrkan i Puerto de la Cruz har inte gett chans till fasta skedtider, men hoppas kunna få till det framöver. Planerar du att besöka Teneriffa under vinterhalvåret, välkommen in för en fika. Du hittar mig strax bakom huvudpostkontoret i centrum och ett kvarter från busstationen.
73 de EA8/SM7BUA Mats

Author: SM7DZV