Jullimpor
(3 st om 1kg/st )Ingredienser :
75 g Jäst Till pensling:
1 L Filmjölk 3% 1 dl Vatten
1/2 kg Brödsirap mörk 1 tsk Brödsirap
2 msk Pomeranspulver
2 msk Salt
1 msk Fänkål (stött)
800 g Vetemjöl
800 g Grovt Rågmjöl
Gör så här :
Sirap och kryddor kokas samman under omröring så att det blandas (låt svalna)
Värm Filmjölken lite och blanda i de sammankokade kryddorna, viktigt att deg- spadet
håller ca 37 grader innan jästen blandas i degspadet. Vispa samman noga så att jästen löser sig .
Blanda det grova rågmjölet med vetemjölet noga i en stor degbunke och häll på degspadet , arbeta
degen tills den är jämn och fin.
Jäs i 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den igen till en lång limpa dela i 3 lika delar .
Forma de 3 delarna till runda limpor ca 25 cm i diameter. Lägg limorna på plåten i sick sack för att dom
ska få plats alla 3, använd bakplåtspapper på plåten. Låt jäsa 30 min på plåten.
Pensla 3 ggr under gräddningen efter 20 min, 40 min, 60 min.
Grädda i 55 till 60 minuter i 200 grader / 175 grader i varmluftsugn.
Limporna är goda till att doppa och till sillen mm.
Lycka till SA7CIS /Sören i Sjunnen