i Rampljuset – SM5JAB/Michael

Uppdaterad med ESR Resonans nr.4-2009 = Tack SA4NSA/Magnus !

”i Rampljuset”

En hel del av oss har haft semester, och från hängmattan funderade ni kanske; ”vilket antennprojekt blir nästa…” Efter ett litet sommaruppehåll, återigen dags för ett avsnitt av i Rampljuset. Hoppas att du läsare blir inspirerat av SM5JAB/Michael, som har skrivit en hel del om antenner. Dags att rota i din junkbox + fram med antenntråd och verktyg… Sätt igång med antennbyggandet nu, när vädret är fortfarande varmt och fint!

SM5JAB/Michael (bild: SK5SM – föredrag 2019)

Michael bor i trakten av Mantorp som är känd för motorsport parken och travbanan. I dagliga livet jobbar han på Linköpings Universitet och har undervisning i digitalteknik, datorteknik och projektkurser med fokus på mikrokontrollers.

Radio intresset kom tidigt, förmodligen för att Michaels pappa är radioamatör! (anropssignal SM6HRI) Äpplet faller inte långt från trädet, hi, hi. Hur som helst som 15 åring tog han certet och fick anropssignalen SM6JAB.

Heathkit HW-8 + klicka på bilden för mer information om radion. (Bild: heathkit.nu)

 

 

 

Första riggen var en Heathkit HW-8 som Michael fick i julklapp. Och vad tror du? Han lödde ihop den i en maratonlödning på bortåt 20 timmar!

 

 

 

 

Pga. studier vid Linköpings Tekniska Högskola blev det en flytt till SM5-land och ett 15 års avbrott i amatörradion, men sedan dess har Michael hittat CW nyckeln igen. Läs hela SM5JAB’s personliga berättelse på länken: https://users.isy.liu.se/en/da/mj/mj.html

Klicka på bilden så kommer man direkt fram till Resonans nr.3-2012

Genom åren har det funnits en hel del skrivelser om antenner och olika projekt i ESR tidningen Resonans. 2009 organiserade SM5JAB/Michael tillsammans med SA0AIB/Per en konstruktionstävling. Är ni intresserat av alla bidrag och dess beskrivning? Dom finns i Resonans 4/2009, klicka på ESR bilden!

Klicka på bilden så kommer du till resonans nr. 4-2009   

 

 

 

 

 

(Stort tack till SA4NSA/Magnus som skickade Resonans pdf-en !)

Jag hittade även 3 artiklar som Michael har skrivit i Resonans 3/2012. En om modifiering av en Vibroplex nyckel som finns på sida 25. I samma nummer hittar vi även en bra beskrivning hur man kan använda Smithdiagrammet (sida 37-39). Och sen på sida 13-15 ett experiment med fasade vertikaler för 18 MHz på en återkommande fieldday i SK6MA:s regi.

Han har också skrivit om Smithdiagrammet i QTC. Och när vi ändå är inne på ämnet antenner…på hans hemsida skriver Michael att han tycker om dom! Och jag håller med: Det är bättre att satsa på en bra antenn än en dyr radio!

I början av 2019 gav SM5JAB ett föredrag hos SK5SM – Motala Sändareamatörer. Från den presentationen finns ett dokument om antenner som är 70 sidor! Många ämnen inom antenner beskrivs: från anpassning, strålningsdiagram, olika vertikal- och dipolantenner, hur man fasar antenner, loop antenner och hur deras funktion. Väl värd att läsa! Klicka på bilden här intill om ni vill ladda ner dokumentet.

På Michaels hemsida finns mycket mer om antenner förstås…beskrivningar av konstruktioner, mätningar och experiment i mängder. Klicka på bilden här nere och bläddra ner.

För att simulera olika antenner använder Michael MMANA programmet eller EZNEC. Bra verktyg för att jämföra olika ändringar innan man sätter igång antennbyggandet.

En del av SM5JAB’s antenn projekt har hamnat ”ute i världen” bland annat på DX zone.com där en 20 meter moxon antenn beskrivs.

Klicka på bilden så kan ni kolla på Michaels CW nyckel samling

Michael lärde sig morsetelegrafi för sitt C-certifikat som 13-14-åring.

Metoden var med kassettband och ”NLEO” som första bokstäver. Det var svårt och först på tredje försöket med några månaders mellanrum kunde han genomföra hela kursen. Sedan dess har morsetelegrafin varit främsta kommunikationsmetoden, inte minst för att kunna köra med hemmabyggda experiment.

Michael har en fin CW nyckelsamling på sin hemsida. Roligast tyckte jag, var en hembyggd sideswiper, som finns med på bilden här. Även en sida om ”The Koch Method” kan ni hitta där. Jättebra program om man vill lära in och träna sin CW konster är ’CW trainer’ + ’Contest trainer’. Programmet är skrivit av G4FON som man hittar https://www.g4fon.net

Klicka på bilden och läs mer om CW kursen!
SM5JAB/Michael är mentor hos Radioskolan.se

Och visste ni att Michael ligger också bakom Radioskolan.se:s studiehandledning i morsetelegrafi?

 

 

 

Till slut: En hel del besökare hittar fram till Michaels WordPress hemsida.

SM5JAB/Michael skriver: ”WordPress rapporterar 1700 besökare under 2020 hittills, med de mest besökta sidorna enligt skärmdumpen. Inte många hör av sig men det är ju kul att nån läser i vart fall. Jag använde den sidan mycket för att dokumentera vad jag gjort så jag inte skulle glömma resultaten.”

 

 

Förutom radio har Michael även en hemsida med hans andra intresse: Foto!

Författare: SM5YRA