i Rampljuset

i Rampljuset

Var ett tag sen vi hade ”i Rampljuset” rubriken. Den här gången är det SM5GXQ / Peter som vi säter i fokus, som bor delvis i Norrköping men trivs bäst på Öland.

Själv berättar han att ” jag har nog varit ganska QRtyst under 20-25 år fram tills nu” men det betyder inte att radio har varit borta från hans liv. Häng med på en spännande rundresa bland sjöräddning, väder, blommor och repeatrar med echolink + SDR och DMR.

SM5GXQ hemsida

Yrkeslivet har varit händelserikt, Peter började först hos kustradiostationen Göteborg Radio som telegrafist 1983. Och klev senare över till JRCC och Sjöfartsverket. En artikel om 90 sidor ”från telegrafi till RAKEL” som Peter har skrivit kan du läsa när du klickar på bilden.

SM5GXQ / Peter har jobbat hos JRCC i Göteborg

När Peter jobbade i Norrköping, blev det ett kustradiosystembyte för Sjöfartsverket, och SM5GXQ var med i projektgruppen och förvaltning med ansvaret för använder funktionaliteten.

På hemsidan www.granudden.info finns en hel intressant att hitta, och inte bara om radio. Under ”Blommoroch i ”Fotoalbumkan du titta på vackra bilder om blommor prydlig rangordnad efter sort och namn. Och som flitig användare av sociala media finns länkar till Facebook, Twitter och Bloggar. (Kolla på FB + Twitter vad gäller radioamatör relaterade länkar).

 Vill du veta hur vädret är på Öland? Då har kommit rätt! Tabeller, radar, prognoser och statistik.

En Webkamera och Gästbok finns förstås där med, men vi ska här koncentrera oss på ”Amatörradio” delen.

Som nybliven pensionär är det en hel del projekt på gång. Aktuellt Just nu är SK5BN och SK7RFL repeatrar. Både ska få Echolink och Svxlink logiken. Läs om demonstrationen hos SK5BN som Peter gav genom att klicka på länken hamnews.se

Hos SK5BN blir det driftsättning av SvxLink på 70 cm. Och en egen nod på sommarstugan på Öland (=145,2375 MHz, kolla här https://svxportal.sm2ampr.net/ )

Under sommaren blir det driftsättning av en DMR repeater hos SK7RFL i Algutsrum. Denna repeater ska även få Echolink + Svxlink.

Blir mer jobb på Öland denna sommar för SM5GXQ !   Uppgradering av 3 SK7RN repeatrar med SvxLink ligger i pipelinjen. Detta för att kunna användas som nödsamband på Öland. Alla repeatrar på Öland blir länkade mot SK5BN’s 70 cm repeater. Blir spännande att se hur detta projekt utvecklar sig i framtiden!

QTC reporter SM6ZEM / Hans-Christian har varit på studiebesök hos Peters arbete JRCC, och du kan läsa det här: QTC 2017-12=sida 11-15=SM5GXQ-Peter

Klicka på bilden här nere för att komma till SSA-play och filmen om JRCC (du måste logga in för att titta på filmen)

Kalla: SM5GXQ / Peter,  grannudden.info, hamnews.se, QTC + SSA.se

Author: SM5YRA