SVARK-nytt om nya klubblokalen och räckviddsberäkning på nätet

För cirka två år sedan fick Södra Vätterbygdens Radioamatörer, SVARK, inte fick sitt hyreskontrakt förlängt med Jönköpingskommun. Detta ledde det till stor uppmärksamhet. Ingemar SM7RIN beskriver i en utförlig artikel i senaste SVARK-Nytt , hur klubben arbetat för att skapa dagens nya klubblokal.
Ur samma SVARK-nytt passar vi också på att klippa en intressant artikel av Magnus SM7UGO om VE2DBE:s vågutbredningsprogram.

”Jag har skrivit om VE2DBE:s fina gratisprogram för täckningsberäkning, Radio mobile, tidigare (SVARK nytt 3-2010). Nu mera finns även en webbaserad version, Radio mobile Online [1]. Den är något förenklad och begränsad men fullt tillräcklig för att göra uppskattningar av täckningsberäkningar för amatörradio. Perfekt om man till exempel ska köra radiosamband i okända trakter, eller vill jämföra olika QTH:n. För att kunna använda sig av webbversionen så behöver man skapa ett konto genom att göra en enkel registrering där man anger ett användarnamn och en mailadress. Tack vare att man detta kan man spara sina simuleringar och komma åt dem vid ett senare tillfälle. Nedan är ett exempel på en uppskattning av SK7RGI:s täckning mot en mobil station.”

Här är länken till VE2DBE

 

 

Author: SM7DZV