Hej Ölands Radioamatörer …

Det har sedan någon vecka stått klart att vi inte kan genomföra den planerade radiodagen på lördag. Jag har ställt frågor om ett tänkbart videomöte och fått svar från ett 20-tal medlemmar.
Jag föreslår därför att vi träffas på Jitsi på torsdag klockan 1830.

Jag kommer att skicka en skarp inloggningslänk omkring klockan 1745. Jag skickar också med en övningslänk som du kan prova när du vill innan mötet. Kontrollerar att du har en skaplig internet-förbindelse, en dator, padda eller smart telefon med kamera och mikrofon.

Läs texten nedan för att bekanta dej med Jitsi.

Dagordning och handlingar kommer med epost innan mötet.

73
Erik
SM7DZV

_________________________________________

Här är information om konferenssystemet JITSI


Jitsi är ett säkert konferenssystem. Det är ett system med öppen kod och det finns inga identiteter registrerade i något moln som kan hackas. Kommunikationen är krypterad från punkt till punkt för alla inblandade deltagare. Inloggningssträngen ska hanteras som engångskrypto.

Programmet fungerar på på alla vanliga plattformar: PC, bärbara PC, androidpaddor och mobiltelefoner, Apple datorer, I-pad och I-Iphone. För Android och Iphone kan man ladda ned en app. från Google Play Butik och för I-Iphone etc. från deras motsvarighet. Jag har provat programmet på androidtelefonen, men jag kan inte hantera det bra från den. Jag kan därför inte supporta särskilt väl på paddor och telefoner. Men om ni har en dator med kamera och mikrofon (och det har ju alla laptoppar) så är det inga problem. Då kan jag guida er genom inledningsfasen.

Det enda som behövs för att det ska fungera bra är att ni har en webbläsare – Chrome eller Microsoft Edge fungerar bra.

Jag kommer att skicka er en inloggningslänk som kommer att se ut ungefär som så här:

https://jitsi.sm2ampr.net/SK7RN 181733LRTWF

Klistra in inloggningslänken i webbläsarens adressfält och tryck Enter. Ge Jitsi tillåtelse att använda datorns mikrofon och kamera. Om allt fungerar nu ska ni därefter kunna se en bild av dej själv.
Längst ned till höger i bilden (datorversionen) ser du tre vita knappar över varandra. Kicka där. Nu kommer det upp en meny och på dess översta rad står det Me. Klicka på Me, fyll i ditt namn och din e-postadress och tryck Enter. Om det är fler som loggat in med samma länk så kommer du att nere till höger, som tredje symbol från kanten, se en kvadrat, som en tärning, med fyra ögon. Klicka på den så kommer du att se alla övriga som är incheckade. Om allt har fungerat kommer du nu att både se och kunna tala med alla som är med i mötet. Den här inledningen får räcka  i kväll.

Inloggningslänken ovan avslutas som ni ser med ett tidsnummer och ett engångskrypto ( 181733LRTWF) som i exemplet ovan består att en femställig kryptogruppe. Systemets säkerhet bygger på att inloggningslänken aldrig får användas mer än en gång. Nästa möte använder vi ett nytt tidsnummer och en ny kryptogrupp. Det är därför exempellänken bara får användas nu när ni provar första gången. Det är därför jag skickar en ny inloggningslänk tre kvart innan mötet börjar på torsdag.

Prova gärna så att du vet att du får din dator/motsvarande att fungera som det är tänkt.

Observera att du måste klicka på den röda telefonluren nedtill i mitten av bilden, när du ska lämna konferensen eller mötet eller din test.

På min nättidning har jag skrivit en artikel om Jitsi och där finns också en kort handledning. Klicka på logotypen uppe i den högra spalten:
https://www.hamnews.se/2020/04/12/jitsi-ett-enkelt-och-sakert-alternativ-for-allasom-vill-delta-i-eller-genomfora-videokonferenser/
Läs gärna artikeln och skriv ut lathunden, så kommer det att fungera enklare.

73
Erik
SM7DZV

Author: SM7HZK-DL7