Hej Ölands Radioamatörer …

Ja, då är det klart att det inte skulle vara någon bra idé att genomföra en radiolördag den 21 november som vi hade tänkt oss. Det finns ingen annan möjlighet än att ställa in radiolördagen.
I den situation som råder hoppas jag att ni alla och era familjer och vänner mår bra.

Har du möjligheter att delta i videomöten på nätet?
För att vi ska kunna hålla något så när kontakt utöver på radio, så vill jag veta vilka av er som har möjligheter att att delta i videomöten på nätet. Några av oss har redan testat, men jag skulle vilja att fler deltog. Jag räknar med att använda konferensprogrammet Jitsi. Det fungerar på på alla vanliga plattformar: PC, bärbara PC, androidpaddor och mobiltelefoner, Apple datorer, I-PAD och Iphone. För Android och Iphone kan man ladda ned en app. från Google Play Butik och för Iphone etc. från deras motsvarighet. Jag har provat programmet på androidtelefonen, men jag kan inte hantera det bra från den. Jag kan därför inte supporta särskilt väl på paddor och telefoner. Men om ni har en dator med kamera och mikrofon (och det har ju alla laptoppar) så är det inga problem. Då kan jag guida er genom inledningsfasen. Det enda som behövs för att det ska fungera bra är att ni har en webbläsare – Chrome eller Microsoft Edge fungerar bra.

Jitsi är ett säkert konferenssystem. Det är ett system med öppen kod och det finns inga identiteter registrerade i något moln som kan hackas. Kommunikationen är krypterad från punkt till punkt för alla inblandade deltagare. Inloggningssträngen ska hanteras som engångskrypto.

När jag vet hur många som kan och vill vara med så återkommer jag med mer information. Tills dess kan den som är intresserad läsa en artikel jag skrivit och ladda ned en lathund om Jitsi. Här är länken till artikeln:
https://www.hamnews.se/2020/04/12/jitsi-ett-enkelt-och-sakert-alternativ-for-allasom-vill-delta-i-eller-genomfora-videokonferenser/

Svenskar är världsmästare på att inte svara på mejl. Men det här är en fråga som jag verkligen hoppas få många svar på, helst innan söndag kväll.

73
Erik
SM7DZV

Author: SM7HZK-DL7