SK3GK – Gävle jobbat med repeatrarna

I slutet av juni åkte SGP och ARQ till Valskog för att ta hem 8 st CUEDEE 600 mastsektioner. 6 st var för att ersätta samma antalet som SGP lånade klubben i höstas. De sista 2 st skulle monteras på masten på Kungsberget för att höja den från 12 m till 16 m.I början av juli monterade XIK, HHI och SGP upp extra mottagare för R4 och RU9 i Stigslund. Det blev en Motorola MTR2000 som endast används som mottagare för R4, en Icom F410 mottagare för RU9, en Rapsberry Pi med RTL-dongle, openwebrx som används som APRS i-gate (SM3XIK-2), en LoRa APRS i-gate (70 cm), en separat dator med AIS (fartygspositionering) med RTL-dongle. Antennen är en X510 duoband för 2 m och 70 cm, samt en diplexer som delar signalen till två portar. VHF-delen splittas på tre (R4 RX, AIS och APRS) och UHF delen splittas på två (RU9 och LoRa APRS).

Under söndag (3/7) körde SGP och XIK upp två mastsektioner till Kungsberget och med lite hjälp av ARQ och med SGP högt upp i masten restes hjälpmasten.

På tisdag (5/7) monterade SGP och EPO ett spel på en mastsektion som placerades på en släpvagn som SGP körde till Kungsberget. Vid foten av Kungsberget möttes SGP, HHI, VCC och ARQ upp för att jobba med att montera de mastsektioner som kördes upp i söndags. Som vanligt var det SGP som utförde mastklättringen och vi andra som drog i rep, fixade i repeaterskåpet osv.

Mitt under arbetet kom ett skyfall som varade i nästan en timme så det blev en bra bit över kl 22 innan vi kunde plocka ihop med jobbet utfört. Masten är nu 16 m hög och det finns en klar vy ut till horisonten (Korsnäs och Stora Enso syns bra). Antennen monterades och hjälpmasten lyftes ner. Nästa jobb blir till att fixa en länk för wifi och återplacera en uppgraderad UPS i repeaterskåpet.

SA3ARQ
Gm. Johan, SA3BYC, vDL3

Author: SA3BYC