8S0DAY – LYCKAD FIELDDAY PÅ GÅLÖ

Första helgen i september arrangerade distrikt noll en Fieldday vid SK0QOs lokaler på Gålö, söder om Stockholm. Många deltagare och utmärkt väder gjorde att evenemanget blev mycket lyckat.

Amatörradio var förstås dagens tema, dessutom arrangerades en spännande tipspromenad, med allmänbildande och kluriga frågor. SK0QO stod för uppskattad catering och lotteri med fina vinster. Tillfälle gavs även att testa rävjakt. Stockholms Rävjägare hade lagt ut rävar i den omgivande terrängen. Intresset var stort bland små och stora besökare.

Senaste nytt från SSA förmedlades av Ulf SA0MEI, SSAs kassör. Just nu finns många utmaningar för föreningen att ta tag i, som ni kanske redan läst om i tidigare nummer i QTC. Exempel på sådant är delegationsbeslut från PTS, skrivningshantering, striktare regler för hantering av medlemsregister. En ny sektion för nödsamband har inrättats med Bernt SA6RTJ som ledare. Fortsatta diskussioner om införande av instegscertifikat pågår.

Anders SM0UEI demonstrerade en preliminär version av den WebSDR som är under uppbyggnad hos SK0UX på Kvarnberget. Distrikt 0 driver projektet tillsammans med SK0UX. Kvarnberget är en utmärkt plats för en sådan mottagare, eftersom det är ett bra radioläge med låga störningsnivåer.

FRO deltog med många personer och mycket utrustning. Ljudanläggningen var till stor nytta när vi skulle presentera verksamheten och göra deltagarna uppmärksamma på när t.ex. föredragen skulle börja.

I klubblokalen presenterades två föredrag. Först ut var Karl-Arne SM0AOM som gav en intressant exposé över spektrumfrågor och frekvensallokeringen under årens lopp och vilka frekvensband som amatörerna haft och har tillgång till. Det andra föredraget presenterades av Rolf SM5HP, Ra200 och dess historia var temat för presentationen. En del om avstörningsproblematik blev det också.

Uppmätning av antenner var populärt. Carl-Mikael SA0AZS hade kö av intresserade personer som ville få sina antenner uppmätta, med hjälp av en MiniVNATiny. På bilden är det en antenn till amatörTV som mäts upp. Den andra antennen i ATV-uppställningen var den klassiska burkantennen som varit med sedan Fielddayen på Gärdet (2009).

Många deltagare monterade sina egna antenner på den intilliggande fotbollsplanen. Skulle tro att det var 5-10 nya antenner monterade på SK0QOs tomt. Någon konstaterade att mängden kablar var omfattande och undrade om det var nödvändigt med så mycket kabel för att kunna köra trådlöst!

Arrangörerna vill rikta ett stort tack till alla som ställde upp – frivilliga och leverantörerna, Limmared Radio & Data AB och Pileup AB.

Klicka på bilden nedan för att se bilder.

Author: SM0WAV