IARU Region 1 Interim Meeting 16-17 april 2016

Vart tredje år träffas företrädare för de olika nationella föreningarna i Wien för att diskutera aktuella frågor som rör HF, VHF/UHF och från i år även EMC-frågor. Från SSA deltog Mats SM6EAN i kommitté C5 (VHF/UHF), Petter SM3PXO i kommitté C7 (EMC) och Eric SM6JSM, kommitté C4 (HF). Mötets främsta mål är att förbereda och i största möjliga mån komma överens om gemensamma ståndpunkter inför nästa års stora Region 1-konferens utanför München.

Programmet började redan efter lunch på fredagen med ett besök på en av de sista riktigt stora kortvågsanläggningarna i Europa. Den ligger i Moosbrunn; ungefär tre mil söder om Wien. Anläggningen består av ett antal stora antenner (rhombics, curtains, en ”vertical incidence array” och en mycket imponerande roterbar log periodic antenn med reflektor) som används till att sända program från ett stort antal programföretag från hela världen; med tyngdpunkt på religiösa samfund.

Fredagskvällen var utan program och användes till att mingla med deltagarna (totalt över 60 personer). Många ansikten var bekanta från tidigare möten, men en del nya personer tillkommer varje gång. Det blev en tidig kväll för de flesta, eftersom mötena skulle starta redan 0830 lördag morgon.

Wien 2016 C4

Ett foto från kommitté C4 (HF) lördag förmiddag.

Deltagarna splittrades på de tre kommittéerna och det var full aktivitet hela lördagen i de tre sammanträdesrummen fram till 18-19 på kvällen. Österrikiska föreningen bjöd på middag på kvällen på en restaurang ganska långt från hotellet, så det blev spårvagn både dit och tillbaka. De flesta av oss tog naturligtvis wienerschnitzel till huvudrätt!

Söndag morgon fortsatte kommittéerna sitt arbete och varefter vi blev klara återstod inget annat än hemfärden. Mats, Petter och jag kommer att var för sig redogöra för våra respektive agendor, och på sektionerna kommer vi att lägga ut protokoll och andra relevanta dokument.

Författare: SM6JSM