Norrköpings Radioklubb – hade Öppet Hus i gammalt LV-torn.

SK5BN – Norrköpings Radioklubb – hade Öppet Hus i gammalt LV-torn.

LV torn + antenner – klicka för stor bild

Andra världskriget innebar ett bryskt uppvaknande för den svenska krigsmakten. Nu gällde det att rusta ikapp. En anläggning som såg dagens ljus var luftvärnstorn vid strategiska platser som hamnar, järnvägsstationer och fabriker. Med kanonen uppe i luften var det lätt att skjuta i alla riktningar.

radiohörnet + kablar – klicka för stor bild

Tidigare i år bestämde sig radioamatörerna i Katrineholm att säga upp hyreskontraktet med Katrineholms kommun och avhända sig verksamheten. Det var då SK5BN blev informerade om situationen och bestämde sig för att överta hyreskontraktet och verksamheten.

 

 

Tornet är beläget centralt och högt och består av tre våningar med stor takterrass. Längst ned förråd. Våning två finns litet mötesrum och kök samt våning tre ett radiorum. Det finns en rejäl mast som är monterad i det gamla fundamentet för luftvärnskanonen.

Under sommaren har en del arbeten genomförts. Det är fri sikt till SK5BN’s anläggning i Kolmården med AMPRNet som fungerar stabilt.

mast + antenner – klicka för stor bild
D-star på 70 cm – klicka för stor bild

För 2 m gäller att inkommande signal till mottagaren i Katrineholm skickas till Kolmården som i sin sänder ut på sändaren i Kolmården. Den sitter högt och hörs bra i Katrineholm med omnejd, liksom självklart stora delar av Östergötland och Södermanland. I dag finns även D-STAR– och 70 cm-repeater.

Den 16 september var det Öppet Hus vid det gamla LV-tornet med korvgrillning och gemenskap på distans. SK5BN ville visa sitt filial-QTH för de drygt de 25-tal besökare som kom. Korven smakade extra bra i snålblåsten.

En imponerade anläggning. Tack SK5BN för ett fint initiativ.

Gruppbild – klicka för stor bild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack SA5MMM/Lennart för text och bilderna,

 

Author: SM5YRA