i Rampljuset SM5CAK

Det har varit ett bra tag sen jag publicerat ett nytt avsnitt i denna rubrik… Men nu är det dags igen! En del bilder kan du se i stor format genom att klicka på den. Även en hel del länkar som man kan klicka på…

”i Rampljuset”

I mitten av augusti fick jag tillfälle att träffa SM5CAK/Lasse och XYL Gullevi hemma i Kärsby Kvarn, Motala trakten. Orsaken: hämtning av QSL sorteringsmaterial som skulle till vårt QTH…XYL SA5FYR/Carola har tagit över efter Lasse.

XYL Gullevi och SM5CAK/Lars Erik

Hur det började:

Jag passade på att ställa några frågor om vår hobby. ”Lasse blev intresserad av radio i början av 1956, började lyssna på kortvågsstationer och radioamatörer på 40 meters bandet. Träffade SM5CKG/Göran (=SK) som hjälpte mig. Tillsammans med 6 andra tog jag C certifikatet i december 1958. Då var avgiften 20 kronor/år för ett certifikat. Televerket frågade om Lasse verkligen ville betala så mycket för 14 dagar. Så det blev 1 januari 1959 att SM5CAK var QRV. I slutet av samma år var det dags för A-cert.”

QSO och shacket:

Minns du första QSO:n? ”Det var med en östtysk DM2ANH den 7:e januari 1959 svarar Lasse direkt. QSL kortet har jag i garaget, jag ska visa upp den sen.” (bilderna på QSL kortet) Första radion var ett hembygge av SM5CKG/Göran, en sändare på 5 watt och vi körde CW på 40 meter. En hembyggare har Lasse aldrig varit, och tekniken har han fått hjälp med. I början framförallt från SM5CKG.

En hel del olika radio har funnits i Lasses shack. Bland annat Drake 7 line i många år. Nu för tiden är det en ICOM 756 Pro III som pryder shacket och ett Acom 1000 slutsteg.

 

 

En titt i masten:

r man kommer till Kärsby Kvarn syns en fin mast på deras tomt. ”SM5CKG/Göran som då hade Storno service i Motala, köpte den kommersiellt byggda självstagade masten åt mig. Förr var det en HyGain TH6DXX antenn i masten, men för 4 år sen blev det en bulgariskt LZ-antenn med 10 element.

Bara historien om posten och det försvunna paketet är kul att höra: ”Antennen beställdes för 4 år sen i Bulgarien, och skulle komma i 2 paket. Ett försvann, enligt datorn skulle paketet finnas i Motala men kunde inte hittas av posten… Till slut åkte jag själv till postens omlastningslokal, och letade fram det saknade paketet som gömde sig bakom några pallar!”

För övrigt finns även en inverterad dipol för 40 + 80 meter och en 15 elements 2 meter yagi i masten.

 

QSL och att samla diplom:

Intresset för QSL kort har alltid varit där, men tog riktig fart när man skulle jaga olika diplom! Sammanlagt har SM5CAK/Lasse samlat ihop mer än 75 000 kort… I garaget har han 50 lådor med 1500 kort var. Prydligt sorterat i alfabetisk ordning.

Snacka om att samla diplom: många och många diplom har erövrats genom åren. Mest stolt kan Lasse vara över ryska RDA 2500 diplom tycker jag. Det var SM4BNZ/Rolf som 1991 utmanade honom att börja köra ihop detta diplom, och så blev det! Som den förste svensk har Lasse kört ihop detta fina diplom. Just nu är det bara omkring 20 kommuner kvar i Ryssland.

Ett annat diplom som Lasse samlar på är amerikanska County. Det ska vara fast bosätta numera och omkring 110 County saknas just nu. På DXCC listan har SM5CAK varit duktig! Har alla DXCC länder bekräftade på SSB, men saknar Nord Korea på CW. Sedan ett tag finns de flesta av Lasses diplom i säkert förvaring hos SSA arkiv Karlsborg. Bara 3 diplom har han kvar på väggen i dagsläget.

Contester har det också varit en hel del på 60–70 talet. Först på SK5AJ och senare på SK5SM, i multi/multi klassen när man körde från olika ställen i Östergötland. Flera bilder finns här: Bilder testkörning SK5AJ (flera bilder med SM5CAK finns under Meetings och 40-års träff på denna sida!)

Sociala kontakter:

Höjdpunkter i radiokarriären: det finns många. Men XYL Gullevi blickar in att hon minns framförallt alla sociala kontakter. ”Fortfarande många som man har kontakt med. Eller som man på senare tid träffades igen efter många år. En av dom är SM5CVJ/Carl August, och nu har man nästan dagligen ett QSO.”

SM5CAK svarar på frågor från SM5YRA

På 80-talet fick SM5CAK ett brev från Östtyskland. ”En kille som höll på med QSL information.” Lasse fick förfrågan om han kunde byta ut informationen. Det slutade med att dom gav ut en bok. ”Det blev en bok varje år + ett supplement. 1992 var jag nere i Friederichshafen, och hjälpte förlaget på mässan.”

Höjdaren som paret Bohm minns är de DX-möten, som man började på 70-talet. ”I början var det några DX-are som hittade till Stora Ängesby. De flesta låg över där det fanns plats i den stora mangårdsbyggnaden. Vi bjöd på mat med mera. Allt eftersom antalet deltagare ökade togs det ut en liten avgift som täckte utgifterna. Antalet besökare ökade och blev för mycket att göra själv. Senaste gången var det på Höje kursgård på Omberg, sen flyttade man det hela till Karlsborg och numera är DX-matchen i Jönköping.”

Hemma hos Gullevi och Lasse:

Man kan skriva en hel bok om alla som har varit hemma hos Gullevi och Lasse; allt från professorer till luffare. En kul anekdot är en Japanare med anropssignal JA2VIJ som flög till Paris, köpte en cykel och körde omkring i Europa. Vid midsommar var han i närheten av Motala och knackade på dörren hos familjen Bohm, och övernattade där. Den cyklande japanska amatören fortsatte senare mot Norge: Oslo, Trondheim och vidare till Finland och Helsingfors. Där i Finland träffade JA2VIJ en annan japansk radioamatör…som var på väg till Sverige! ”Om du är i närheten av Motala ska du ringa SM5CAK…”

Och så skedde, kvällen Gullevi och Lars fick sin yngsta dotter, ringde telefonen. En japansk radioamatör var vid Motala järnvägsstation och Lars plockade upp honom. Mellan mjölkningen av kossor och andra sysselsättningar man har som bonde och nybliven pappa dessutom, fick Lars fixa mat och på morgonen skjutsa honom till järnvägsstationen. När Gullevi kom tillbaka från BB senare i veckan, var den första cyklande japanska amatören tillbaka i Motala hos familjen Bohm…

Där lånade han symaskinen av Gullevi som fick lära sig att i Japan är det helt vanlig att alla kan använda en symaskin, det lär man sig i skolan! Han stannade i en vecka att vila upp sig innan han åkte vidare på sin resa genom Europa: Tyskland, Tjeckoslovakien, Italien, Spanien, Portugal och till slut genom Frankrike tillbaka till Paris. Han sålde cykeln och flög hem till Japan igen, hela resan tog omkring 11 månader. När Lasse frågade hur han hade råd med hela resan fick han som svar:” Jag köper en limpa och sover under ett träd.”

I QTC nr.6/7 från 1975 skriver SM5CAK om JA2VIJ och hans resplan. Klicka på raden här och kolla på sida 291 under ”SE UPP!”

Arbetsliv:

Lars är född och uppvuxen på lantbruk, eftersom hans föräldrar var lantbrukare. Har jobbat med det tills han fyllde 50 år. Sen blev det jobb på Hycop, tillverkare av delar till bildelsindustri. Bland annat som lageransvarig, blev kvar där till pensionen.

Träffat många amatörer:

Mycket har hänt under resor man har genomförd. Träffat många amatörer personligen i eller från andra länder genom åren. Och en hel del souvenirer finns hemma. Gullevi visar upp en vävd turkiskt matta med ”SM5CAK” på. Den fick familjen av TF3XUU/Martin (senare KC3RE) som Lasse har haft många QSO med. Vid den tiden bodde Martin på en fyr utanför flygplatsen vid Reykjavik. Martin var professor i klassisk musik, och har varit bosatt bland annat i Skopje, och Izmir var mattan kommer ifrån. Någon gång kom TF3XUU förbi i Sverige, när hans Volvo Sugga skulle på service i Göteborg. Meningen var att bilen skulle vidare till USA var han också bodde men det blev aldrig av beroende på USA:s avgasreningskrav. Lasse hälsade på Martin i Missouri när han jobbade där. Tre resor till USA har det blivit, första 2 gånger efter inbjudningar från radioamatörer. Både gånger omkring 5 veckor, när han bodde en vecka här, och en vecka där hos olika radioamatörer! Det var också kul att köra från USA minns Lasse. Det blev många mobil QSO från ett 15-tal stater. SM4BNZ/Rolf fick till och med några nya County på hans lista tack vare SM5CAK.

Femtio år som QSL manager!

”Det mesta gick på rutin, och det ha varit kul att åka till olika marknader, möten osv. dit man kunde ta med sig sorterade QSL kort. Mest jobb är kanske att paketera allt, och se till att det kommer iväg. Man försöker få med så mycket som möjligt för viktens skull.”

Utvecklingen av QSL kort är intressant att se. ”Nu är kort mer standardiserade tack och lov, men antalet har minskat rejält. Delvis på grund av alla elektroniska alternativ som finns, men amatörer skickar också mindre kort till varan. Ett kort säger så mycket om amatören man har haft ett QSO med” tycker Lasse. Och en hel del är vackra med bilder i färg. ”Ryssarna körde mycket med standard kort. Förr var det också många lyssnar amatörer som skickade kort. Om man körde ett QSO med en ryss kunde man få 10 lyssnar rapporten från den klubben. Det har funnits en hel del hemma gjorda QSL kort, men sådana har nästan försvunnit. Även reklam QSL kort av företag förekom.” Många kort är också personligen tycker Gullevi, inte bara deras radiostation, men även vardagslivet och familj finns med på kortet.

Tycker om att köra CW:

Genom åren har Lasse mest kört CW, uppskattningsvis 95% av alla QSO. Resten är SSB, mycket sällan på 145 FM. Lasse tror att han har kört 7 länder med en digi mode. En av dom var Nord Korea=P5 på RTTY.

Nu QSL sorteringen för 5e distriktet har flyttats finns det mer tid att köra radio, men Lasse har fortfarande en del sortering kvar åt SSA:s arkiv!

Tacksam är Lasse för SSA:s hedersmedlemskapet som han fick på årsmötet i Sundsvall 1991. Detta fick han tillsammans med SM6CTQ/Kjell, SM0BDS/Lars och SM3CER/Jan-Eric. Sedan 2010 är Lasse även hedersmedlem i SK5SM, Motala Sändare amatörer. För sin långa och trogna tjänst fick Lasse även Distriktshedersdiplomet i år.

SM5CAK/Lasse har mer tid att köra radio nu…

”Ett stort tack till XYL Gullevi som gjort allt detta möjligt!” säger Lasse. ”Och kom ihåg att det kostar så lite att bjuda på mat eller fika om du får besök… Att bemöta dina medmänniskor, oavsett hudfärg och religion på det sätt som du själv vill bli bemött.”

Jag tackar Gullevi och Lasse för denna trevliga intervju, och önskar dem lycka till!

 

 

 

Author: SM5YRA