i Rampljuset – SM5BVV

Början av maj var sista ”i Rampljuset” och därför verkligen dags att lägga ut något nytt… Denna gång har vi inte mindre än SM5BVV/Morgan som är med! Som alla vet är Morgan vår distriktsledare och jag bad honom att skriva om hans resa i vår fina hobby.

  • När och hur blev du intresserat av radio?

Egentligen redan vid sjuårsåldern när vi hade en radioamatör SM5BX Lars-Erik Nilsson inneboende i mitt föräldrahem i Skänninge. Jag minns och fascinerades av hans blanka aluminiumpaneler på den egenbyggda sändaren och plexiglasspridarna i 600 ohms stegen till antennen. Han gifte sig med Ulla Nilsson som efter Lars-Eriks bortgång tog certifikat och fick signalen SM5PBX och var mycket aktiv som säkert många kommer ihåg. Ulla gick ur tiden för några år sedan.

  • När tog du radiocertet?
SM5BVV i sin ungdom…(klicka för stor bild)

FBU/LV2 i Linköping arrangerade i slutet av 50 talet telegrafikurser och min far skjutsade mig varje tisdag. Där fanns många idag kända signaler -5CAK, -5CBN, -5CVJ m.fl. Mitt B-certifikat är daterat den 3 mars 1962. Vid mönstring blev jag uttagen till minmekaniker med adress KA3 på Gotland men med certifikatet handen fick jag ändrat till telegrafist och utbildning på KA2 i Karlskrona. Där var jag aktiv på SL7BC som vi fick igång tack vare SM7QY Gunnar Ekström. Han ordnade fram en BRT MT600/M50 på militärspråk och den klassiska 50W sändaren ett dunderschabrak för marint och stationärt bruk. Det blev också en militär ”hängmatta” på signalskolans tak. A-certifikatet var ett naturligt steg i ”lumpen”. Sista tiden i kronans tjänst blev på Tingstäde Radio vilket inspirerade att försöka bli yrkestelegrafist och ut på sjön – men så blev det inte.

 

  • Minns du din första QSO?

SM5BX blev min mentor och givetvis hade jag första QSO med Lars-Erik då boende i en hyreslägenhet. Där var jag ofta gäst och gjorde mina första lärosteg. Lasse arbetade som serviceman i Bertil Carlsson radioaffär i Skänninge där fick jag också praktisera något sommarlov.

  • Vad hade du som första radio? Självbygge?

Min första radio var en BC mottagare trimmad av SM5BX för 80m. Nästa blev en Hallikrafter S-38. Det första självbygget var en rörbaserad ”griddipa” som senare transistoriserades vilken jag ännu har kvar. Hobbex Borås var importör av militärt surplus från USA – en guldgruva. Ett annat bygge blev rörmottagare för VHF för att lyssna på flyget som det var gott i luften runt om i Östergötland på den tiden. Den första sändaren blev en

Eico 720 sändare (bild RigPix + klicka på bilden)

Eico 720 med nya rörtypen 6146 inköpt på Bevateknik i Mjölby – den finns också kvar. Den styrdes av en hemmabyggd VFO schema hämtad från ARRL handbok. Jag hade genomgått en treårig utbildning till Tele- Radioreparatör, första kullen vid Motala Yrkesskola som gav mig både kunskap och möjligheter. Plåtslagaren i stan var vän med familjen där fick jag god handledning i plåtens ädla konst och tillgång till hans verktyg. Aluminiumplåt m.m. fanns på skrotgården som tog hand spillet från SAAB i Linköping.

  • Har radiohobbyn påverkat arbetsvalet/familj liv?
SM5BVV-Morgan (bild: SM7DZV)(klicka för stor bild)

Ja i allra högsta grad. Tanken att gå på sjön fanns där men fick kontakt med radioingenjör Folke Strandén på Motala Radiostation. Det blev anställning direkt och vaktlista på FM/TV station i Motala – numera Sveriges Rundradiomuseum. Tack vare min utbildning fick jag många spännande uppdrag. Mina kollegor var ingenjörer det locka till att söka till teleutbildningen vid Motala Tekniska Skola. Jag fick behålla anställningen, Televerket Radiosektion bjöd på del av lönen och möjlighet att arbeta när jag ville. FM/TV sidan var under stark utbyggnad med flera stationer och sändare för TV, färg-TV och stereoljudet introducerades också. När Televerket omorganiserades med uppsplittring av radiosektionerna hade jag redan ett nytt jobb som serviceingenjör på SAAB Medicintekniska Divisionen med röntgentelevision som specialitet. Det blev mycket resande! Jag blev senare ”headhuntad” till marknadsavdelning en ny karriär på några större företag fram till pensionering – men det är en annan historia.

  • Kan du berätta lite mer om ditt arbetsliv, och hur har radioamatörism påverkat detta?

Medicintiden tog slut för både för min och även senare för SAAB,s del. 1980 ville jag minska mitt resande och tog anställning som försälj ingenjör vid Danfoss AB ett dotterbolag till danska koncernen Danfoss A/S. Man hade introducerat en ny produkt – frekvensomformare för styrning av trefasmotorer. Där blev jag inkopplad på störningsproblem på MV bandet och då kom mina radiokunskaper väl till pass. Kontakterna med koncernen i Danmark gav mig senare uppdrag att starta upp en ny produktlinje i Sverige för processinstrumentering ett jobb som krävde mycket jobb och resande. Tyvärr gick det ut över min dåvarande familj och privatliv – radioprylarna blev undanstoppade. Det blev flera uppdrag och nya utmaningar. Den sista uppdraget var en ny produktlinje och innovation för mätning av närsalter on-line i smutsigt processvatten. Produkterna var en nagel i ögat på ett amerikanskt företag och koncernen sålde av hela segmentet. Jag fick ett generöst erbjudande om ”pensionering” och det passade mig som hand i handske. Det blev en sommarstuga med sikte på att komma igång med amatörradion – och på den vägen är det.

  • Jagar du DXCC eller diplom + hur är det med tester?
SRT CR302A (bild: RigPix + klicka på bilden)

Som framgår av ovan har jag varit ifrån amatörradion i över fyrtio år – allt blev som nytt. Jag anskaffade en SRT CR302 och lyssnade av trafiken. Sen blev både en Icom 703 och Kenwood TS940s med en ändmatad Windom – då var jag igång. Boendet mitt i en kulturstad utan att möjlighet till antennuppsättning blev det mest kört sommartid. Mera grejer anskaffades och byggandet tog fart. Nästa steg var en Icom 706 MkII och Remoterig – helt plötsligt var jag i etern året om. Det fylldes på med diverse fynd och senast en 756 pro II – nu är gäststugan full!

  • Höjdpunkter ur din radiokarriär?

Jag snöade snabbt in på digitala moder både lokalt och fjärrstyrt. Det började med en 703:an och SignaLink i sommarstugan. ”Remoten” kompletterades med ytterligare en SignaLink hemmavid snabbt blev det en mängd QSO 2020. Tyvärr kan jag inte sätta upp allt för vidlyftiga antennsystem i sommarstugan vilket gör det lite svårt att få allt man önskar men det är utmaningen med hobbyn. Nu väntar vi på att solcykeln är stigande och konditionerna återkommer som i gamla goda tider.

  • Klubbar: vilken klubb(ar) är du medlem i/aktiviteter?

Jag är föreningsmänniska i grunden och är givetvis medlem i SSA men även SK5AS Linköpings Radioamatörer och Motala Sändareamatörer-SK5SM. Vi håller till på Sveriges Rundradiomuseum med möten var fjortonde dag fysiskt eller digitalt. Söndagar kl 9 kör vi SK5SM ring på vanligtvis 3609,5 kHz – välkomna att checka in.

QTH i vinterskrud (klicka för stor bild)
  • SSA: När blev du medlem, vilket uppdrag har du haft inom klubben?

Jag började mitt medlemskap i SSA på 60 – talet och var det under min första aktiva tid. Sedan återupptog jag det på 90 talet. Och engagerade jag mig i distrikt 5, nu som distriktsledare.

En fördel med att engagera sig är att du snabbt får ett kontaktnät och hjälp med att komma tillbaka i amatörradioverksamheten.

Motala Sändareamatörer-SK5SM ligger mig varmt om hjärtat och jag har varit medlem sedan starten 1976. Nu är jag ordförande och vi är ett sammansvetsat gäng med ca fyrtiotal medlemmar. Vi träffas regelbundet var fjortonde dag över någon aktivitet eller f. n. digitalt beroende på pandemin.

  • Vad har du i shacket + vad är ditt favoritmode + band?
QTH remote (klicka för stor bild)

Som nämnt ovan är det ICOM som gäller och 706MkII för remote, 703:an i en väska till mobilt användande och 756ProII för lokalt bruk. Jag kör digitalt FT4/8 på KV men det lockar att återuppta CW – prylarna finns. Lite SMSS och SMFF blir också. Min passion är att bygga det har blivit en hel under årens lopp både HAM prylar och ljudanläggningar. Det är något jag har fortsatt med, loppisarna och webbhandeln är en guldgruva. Tyvärr är de fler projekt än vad tiden medger!

 

 

 

 

 

 

  • Om vi tittar i masten, vad ser vi då? Har du flera antenner…?
30 meter dipol hos SM5BVV (klicka för stor bild)

Det mesta är trådantenner – en fackverksmast med beam är otänkbart i stugområdet. Min första antenn var en ändmatad Windom alá Tilman mellan två ”gröna högmaster”. Nu kompletterat med separata dipoler för 30m och 6m, En förkortad dipol för 60/15m finns också men tyvärr oanvändbar sommartid då styrsignalen till grannens robotklippare fångas upp av spolarna. En Cushcraft R7 för 7-28 MHz finns också i arsenalen. Antennväxel är ett hemmabygge med Koaxialreläer och fjärrstyrd via Remoterig 1216H.

  • Har du andra hobbyn utan för radion? Vad…

Föreningslivet har engagerat mig med medlemskap tidigare Lions och Rotary och nu aktiv i Odd Fellow. Där finns anknytning till amatörradion i OFHRC, Odd Fellow Ham Radio Club som bildades på 70 talet av Kirk SandersenW8WNA. SM7JKQ/Anders gör och undertecknad ett försök att komma igång med en ring på 80m och signalen SK7OF. Utöver amatörradion är körsång en hobby jag har ägnat mig åt sedan ungdom och det håller i än idag.

Morgans nyaste QSL kort

 

QSL kort från 1962

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Utveckling av radioamatörism: vad tycker du är mest intressant just nu och hur ser du på framtiden.

Som distriktsledare har jag förmånen att få agera bisittare vid provförrättningar. Det är glädjande att yngre och välutbildade fått upp ögonen för amatörradion det tror jag bidrar till en utveckling om inte i samma skepnad som på vår tid med livslångt engagemang. Här har klubbarna en uppgift att fånga upp ”nya signaler” och hjälpa till att komma igång. Det stora hotet är att störningsnivån ökar på KV banden av all sorts elektronik här måste vi hjälpas åt att försvara våra intressen och frekvenser – därför är medlemskap i SSA en nödvändighet.

Jag tackar SM5BVV/Morgan för texten och bilderna!

 

 

Author: SM5YRA