i Rampljuset – SM5AQD

Jag träffade SM5AQD/Håkan och hustru Gun en blåsig och regnig höstdag när jag skulle hämta några grejor till min mast hos honom. Utmärkt tillfälle att ställa en del frågor om hans stora hobby: radio! I yrkeslivet har Håkan varit entreprenör och aktiv i flera olika bolag in och utanför Sverige. Sista bolag var Verisure i Uppsala, som Håkan har sålt nu.

En del bilder finns i större format: klicka på dem!

 • När och hur blev du intresserat av radio?
Maj 1968 – Håkan vid riggen

”Jag är född på radio” säger Håkan; min far var SM5AQB/Klas, som var fastighets- och el ansvarig hos Studsvik. Jag stressade honom jättemycket att bygga antenner, och då hade jag inte fyllt 10 år. Största intresse inom radiohobbyn är att bygga antenner egentligen. Har varit med från första sekunden att sätta upp Quad antenner och sådant. Senare har det även blivit några färdiga antenner som jag har sätt upp här hemma.”

 • När tog du radiocertet?

”Det var 1974, fick inte ta certet innan, för då gick jag inte i skolan. Men jag körde en del som 2: a operatör åt min pappa som SM5AQB.”

Håkan i Katrineholm – 1974
 • Minns du din första QSO?
Året är 1974 – Håkans första sida av loggen som SM5AQD

”Det var en UA9 som andra operatör vet jag. Men första riktiga QSO som SM5AQD var den 9 september 1974 på CW med YU5XVD. Jag har fortfarande hans QSL kort och loggen kvar!”

Håkan blev fort fokuserat på DX från första början, sorterade alla QSL kort till min pappa, så då var allt i bokstavsordning skrattar Håkan.

 

 

 

 

 

 

 • Vad hade du som första radio? Självbygge?
Hallicrafters SR 500 (mer info = klicka på bilden)

”Det var en Hallicrafters SR500. En 3 bandradio som täckte 80, 40 och 20 meter, pappa byggde medhörning till mig. Självbygge har jag aldrig haft, men jag körde pappas självbygge när jag var 10 år.”

 

 

 

 

 

 • Har radiohobbyn påverkat arbetsvalet och vad gjorde du i ditt arbetsliv?
VU2RBI kör radio! Klicka på bilden = länk till hennes hemsida.                  (bild: vu2rbi.com)

”Radiohobbyn har alltid varit i fokus tillsammans med jobbet.” Håkan har varit företagsledare i över trettio år och var försäljnings ansvarig. ”I början reste jag ganska mycket inom Europa. Hade då alltid med mig QSL-kort som jag kunde lämnade till besökare. Genom det har jag många kompisar främst i södra Europa, dels via radio, dels när jag besökte dem. Senare blev det även China, och Indien där jag startade ett bolag som tillverkade ID-kort till Kuwait.” VU2RBI Mrs Bharathi har Håkan besökt frekvent i Indien, hon har även varit här och besökt oss Sverige.

 • Jagar du DXCC eller diplom och hur är det med tester?

”Visst gör jag det! Har bara ett land kvar och det är Nordkorea. Har i ett tidigt stadium kört 5 Band WAS (=5 band Worked All States 80,40,20,15 och 10m) och var den första i Sverige som körde detta.” När jag undrar vad är svårt att köra härifrån: ”allt vad ligger i Pacific över huvud taget.” ”Jag brukar köra SAC-testen, och kör klassen så att Sverige få mest poäng. Och det kräver en del förberedning mentalt, typ en vecka innan testen”

 • Höjdpunkter ur din radiokarriär?

”Här är det svårt att svara på, men jag kommer ihåg vissa QSO: n. Till exempel 5U7BA/Niger, som jag hörde första gången ropa CQ på CW, när jag kom hem efter mitt sommarjobb på Cewe mätinstrument i Nyköping. Det blev tyvärr ingenting denna dag. Men dagen efter ropade jag på honom, och frekvensen han var dagen innan. Fick direkt kontakt och det blev ett fint QSO!”

”Expeditioner har det blivit en del när jag hade råd att göra dem. Det är ju också fina minnen och höjdpunkter kan man säga.” SM5AQD har deltagit bland annat D68C/Comoros 2001; ”Körde nästan 1000 stationer inom 3 timmar…minns jag.” Håkan har även varit med på 3Y0Z/Bouvet och sist var det VP6R/Pitcairn 2019. En annan höjdpunkt ”Radio mässan i Dayton är också något som var intressant att vara med på.”

 

 

 • Klubbar: vilken klubb(ar) är du medlem i?

”Har varit med i Nyköpingsklubben SK5BE, men eftersom jag inte är där längre har jag gått ur. Just nu är jag med i SK5RO/Roslagens Sändareamatörer.”

 

 • SSA: När blev du medlem, vilket uppdrag har du haft inom klubben?

Håkan berättar att han alltid varit med i SSA, från första början. Har även varit HF manager några år.

 • Vad har du i shacket och vad är ditt favoritmode/band?
nostalgi hörnan i Håkans shack

”Första shacket och radio QTH var i närheten av Studsvik någonstans 1982–1983. Där hade jag en 3 elementare för 40 meter som är förresten mitt favoritband. Sen byggde jag vidare med mina antenner, och det blev en 5 elements beam på 20 meter. Efteråt en ny mast med en 6 element antenn på 10 meter och 15 meter och så vidare… Körde även mycket på 80 meter. När jag träffade min hustru Gun, köpte vi farsans hus, och då hade vi ett shack till där med. Favorit mode är kanske SSB säger Håkan, men jag kör alla moder.” Shacket ligger på övervåningen av Håkans och Guns vackra 1900-tals hus. Där finns på ena sida ett bord med modern radioutrustning som en Yaesu FTDX101MP men även datorer, rotorer och antennväxlar med mera. På högersida finns en fin nostalgihörna var man hittar fina Hallicrafters som SM5AQD/Håkan håller på att restaurera.

 • Om vi tittar i masten, vad ser vi då? Har du flera antenner…?
Antennmaster syns på långt håll: här bor förmodligen en radioamatör…
En hel del master hos Håkan/SM5AQD.

Antennparken hemma hos SM5AQD/Håkan är imponerande. ”Eftersom jag reste så pass mycket, ville man köra radio när jag kom hem.” Och det har blivit en del antennmaster så småningom. ”I ena roterbara masten finns 3 Optibeam antenner som är 3-bandare med 8 element på 10 meter, samt 4 element för 15 och 20 meter plus en 3 elementare för 40 meter. Sen finns en roterbar WARC mast med olika antenner för 12-, 17- och 30-meter.”

Håkan har även några fasta master. Bland annat en mast var en 3 elements beam satt för 80 meter. ”Sista stormen ställde till det för antennen, och just nu ligger den i ett förråd.” På tomten står dessutom en 30 meters vertikal antennmast för 160 meter med 30 radialer. Och det finns även en 4-square för 80.

 

 • Har du andra hobbyn utan för radion? Vad…

”Jag samlar på frimärken mest Sverige och gammalt, och denna hobby går i visa perioder. Har blivit en den engelska kolonier också, samt Ryssland som jag fick av SM5WI.” Nu för tiden är det lätt att få tag i frimärken via internet säger Håkan. ”En annan hobby är att läsa böcker, läser helst Michael Connelly.

   

 

 

 

 

 

 

 • Utveckling av radioamatörism: vad tycker du är mest intressant just nu och hur ser du på framtiden?

Ett tag funderade SM5AQD/Håkan att lägga av med amatörradion… ”Har kört det mesta och det var inte intressant längre. Men en utmaning var att köra FT8 på topband senaste vintern. Körde hela WAS inom några veckor, och det är normalt väldigt svårt, men jag lyckades! På telegrafi tog det flera år att köra ihop diplomet. På 160m har jag kört ihop omkring 300 länder just nu. Har börjat med 6 meter EME, har inte varit så aktiv det senaste året pga antennkrasch.

 • På frågan hur man kan locka nybörjare och ungdomar svarar Håkan:

”Att locka ungdomar är genom tävling och ny teknik. Det finns ju en hel del grenar inom amatörradio som kan locka nybörjare.”

Håkan har skrivit en artikel i SK5BE’s medlemsblad ”Break-In”. Klicka på bilden så kan du ladda ner den!

Länk till VP2R

 

Tack Håkan att du ställde upp för i Rampljuset!

Författare: SM5YRA