i Rampljuset

”i Rampljuset”

I början av denna vackra juni månad är det återigen dags för ett nytt avsnitt av ”i Rampljuset”.

Denna gång riktar vi strålkastare mot Västerås där YL Kerstin/SM5EUU bor tillsammans med OM Christer/SM5BZL. Kerstin har haft sin licens sedan den 5e maj 1971. Var ett C-certifikat i början, men inom 3 år uppgraderade hon till en dåvarande B-licens och sedan A-licens. Nästa år firar hon ett halvt sekel som radioamatör! En riktig Oldtimer bland YL kan man säga…

Kanske inte så konstig om man vet att hennes bror har anropssignalen SM7EDN och även hennes första OM var radioamatör. Det ligger i släkten kan man nog säga. Hon lärde sig morse för att förstå var dom snackade om, hi hi. Under några år i början av 80-talet var Kerstin ordförande i VRK.

Och ”radioaktiv” har Kerstin varit under alla år. Men vad gör man utan antenn och mast som radioamatör? Man bygger en mast, och en antenn! 1982 började första projektet, som finns dokumenterat på Kerstins hemsida. Och för 2 år sen började man om igen… Fundamentet fanns kvar så en Vårgårda mast med släde kom på plats, inklusive logperiodantenn med sju element.

  Mast bygge hos SM5EUU 1982                                                     Nya masten färdig 2018 ⇒ 

Om man klickar på mast bildarna kan man följa byggandet från början till slut!

 

 

Det är inte ”bara” radio som Kerstin roar sig med. Hon spelar tuba i Enköpings blåsorkester, tycker om att läsa, spela bridge, sticka, fotografera, resa runt med husbilen och så hålla koll på de nio barnbarnen, egna och bonus.

SYLRA, eller Scandinavian Young Ladies Radio Association har SM5EUU varit medlem i många år och är sedan några år SYLRAs Sverigerepresentant. Juli 2018 blev hon utvalt som ”YL of the Month”  Klicka på logon här nere!

Kerstin har besökt en hel del YL möten in- och utomlands. Mest minnesvärda är nog YLRL’s 50 års firande i Hawaii 1989 och första YL-World-mötet i Sverige 1991.

Som lärare har hon jobbat med barn och ungdomar. Men även under pensionärsåren har Kerstin varit aktiv att motivera dem. Senaste JOTA 2019 var SM5EUU operatör inom Västerås klubben SK5AA. Många ungdomar från Sjöscoutkåren i Västerås samt Hökåsens Scoutkår fick möjligheten att köra radio från klubbstationen.Bilder från JOTA 2019 hos SK5AA

En fin hemsida har byggts upp under åren, många bilder och prydligt indelat i olika rubriker. Klicka på ikonen här nere för att komma fram, och jag lovar det är inte bara Radiosidor som är värt att bläddra genom!

 

 

Author: SM5YRA