i Rampljuset – SM5OCK

Här kommer en ny version av i Rampljuset. Jag bad SM5OCK/Håkan att skriva om hans radio historia, och vilken fin berättelse har det blivit!

 • När och hur blev du intresserat av radio?

  Köra portabelt är favorit hos SM5OCK/Håkan – Klicka = stor bild

  Det hela började 1981 då jag började att springa Radiopejlorientering (Rävjakt) med Eskilstuna Sändareamatörer. De som var med på den tiden ute i Ärla var IAJ, AXT, OXV, OXY, OXW, PWO och OCK samt några utan signal. Eftersom jag var orienterare i grunden så blev rävjakt en dimension till. Kommer ihåg att vi körde vanlig rävjakt, natträvjakt med pannlampa, skidrävjakt, svartsändarjakt.
  Det mest spektakulära var då vi körde skidrävjakt på natten. Radiomottagare (rävsax), karta, kompass, penna, skidor, stavar och pannlampa på det. Det var tider det. Det blev några SM/NM tecken genom åren och även ett deltagande i VM för min del.

 • När tog du radiocertet?
  Det hela började våren 1982. Startade i april med att lära mig telegrafi. C-cert var målet! Körde 10 lektioner men sen kom annat emellan. Efter att jag sprungit 5-dagars orienteringen i Luleå under sommaren så startade jag att lära mig telegrafi igen. Startade igen i augusti från lektion 10, alltså där jag slutade. Körde en lektion per dag och antalet lektioner var 60 har jag för mig. Det var försvarets kurs på kassettband som jag gick. Jag var ju intresserad av telegrafin och tekniken kände jag inte så mycket för så C-certet var ju en perfekt inkörsport för mig till hobbyn. Provet gjorde jag på televerket i Västerås i slutet av november och jag hade alla rätt. Lagom till jul så damp certifikat och tillstånd ner i brevlådan. Snacka om känsla. SM5OCK blev signalen och funkar bra på telegrafi! Då jag tog vanligt bilkörkort året efter så var det inte i närheten av den glädje jag kände då jag fick min amatörradiostation.
Bild: Rigpix

Nu var det bara en radio som saknades. Här hade jag en jättefin Elmer som följt mig under åren. Det var SM5IAJ/Dag som hjälpte till. Tyvärr så är han Silent Key sedan några år och han är väldigt saknad. Han skjutsade mig till Svebry i Skövde där vi kollade på radio. Det blev en begagnad UNIDEN 2020 (3000:-) på kortvåg samt en ny ICOM IC-2E (2200:-) för 2 meter. Jämför priset på en handapparat idag 😊

År 1990 så blev det prov för A-certifikat och 80-takts telegrafi vid kontrollstationen i Enköping. Passade samtidigt på att lura min svåger att bli radioamatör också. Han tog T-cert och fick signalen SM5TRX/Peter, men han är inte aktiv tyvärr.

 

 • Minns du din första QSO?
  Mitt första QSO var på 28 MHz och jag körde telegrafi från SM5IAJ’s källare med SM5AXT/Raimo. Svettigt värre men det gick bra.
 • Har radiohobbyn påverkat arbetsvalet/familj liv?
  Man kan väl säga att min fru fick hobbyn på köpet. Sedan så har ju ungarna också varit med under tiden då de kom. Har 2 grabbar födda -90 och -91 men de har inte snöat in på radiohobbyn tyvärr men det kanske kommer. Försöker lura dom att kunskaper i ellära och radioteknik alltid är bra att ha. 😊
 • Kan du berätta lite mer om ditt arbetsliv, och hur har radioamatörism påverkat detta?
  De senaste 27 åren så har jag arbetat på Volvo i Eskilstuna. Jag arbetar idag som Product Manager på VOLVO Construction Equipment så det är stora gula maskiner som gäller. Har mitt kontor vid vårt demo-center så jag har världens största sandlåda och lekpark för vuxna utanför kontoret. Här kan våra kunder testa våra produkter såsom lastmaskiner, grävmaskiner, asfaltsläggare, dumprar mm. I mitt arbete så har jag rest över hela världen och har varit privilegierad som fått se så mycket. Har inte haft tid att ta med mig radion då jag rest eftersom man förväntas arbeta då man är iväg, hi. Dock med något undantag. Då jag var i Oman så fick jag chansen att besöka klubbstationen i Muscat. Detta har varit med som artikel i QTC.
 • Jagar du DXCC eller diplom + hur är det med contester?

  SM5OCK/Håkan QRV från Kungsleden – Klicka = stor bild

  Jag jagar inte så mycket diplom men har några gamla. Det är DXCC/QRP, 1000-Mile-Per-Watt, Oblastdiplom samt lite annat smått och gott. Sedan jagar jag SOCWA för tillfället men det är mer att man får köra vanliga QSO’n.
  Tester har jag inte kört så många men det kanske kommer så småningom. Har deltagit lite från klubben bara tillsammans med andra.

 • Höjdpunkter ur din radiokarriär?
  Det är nog att vi i Eskilstuna Sändareamatörer har lyckats att arrangera så många lyckade radiomässor och SSA’s årsmöten.
 • Klubbar: vilken klubb(ar) är du medlem i/aktiviteter?
  De klubbar som jag är medlem i är: Eskilstuna sändareamatörer/SK5LW. Här är jag aktiv med allehanda ting men det som sticker ut är väl radiomässan som vi kör. Har varit projektledare för det sedan starten 1989. Sedan har det blivit några SSA’s årsmöten också. Vi i klubben är väldigt stolta över vår mässa och mycket tacksamma att det kommer så många och besöker oss. Tyvärr så blir det ju inga mässor för tillfället på grund av Coronan. Vi får hoppas att vi kommer igen då det ger sig.

Scandinavian CW Activity Group,SCAG. Här är jag för tillfället sekreterare i styrelsen. Har som sagt alltid gillat telegrafi så bra att få värna om den. Det var tack vare telegrafin som jag började med hobbyn. Takten, känslan och rytmen!

 • SSA: När blev du medlem, vilket uppdrag har du haft inom klubben?
  Jag blev medlem i SSA i december 1982. Fick min första QTC i januari 1993. Det var självklart att gå med i SSA. Har varit med hela tiden och det är viktigt att vi har en nationell klubb. Beundrar alla som på något sätt arbetar för föreningen och dess syften. Stort tack.
 • Vad har du i shacket + vad är ditt favoritmode + band?

  Vad har Håkan i schacket? Klicka för större bild.

  I mitt schack så finns det förutom ett gäng telegrafnycklar några riggar också. I dagsläget så står det:
  Elecraft K2/100 med separat autotuner.
  Elecraft K2 QRP/Lågeffekt.
  Elecraft K1 QRP ryggsäcksradio.
  YAESU FT-7900 2M/70cm FM radio.
  YAESU VX-3 2M/70cm handjagare.
  YAESU FT-60 2M/70cm handjagare i bilen.
  Antennen är en 25 meter wire från fönsterkarmen ut till ett pilträd. På 2M/70cm så kör jag med en mobilantenn på fönsterblecket.
  Favorit mode är telegrafi och favoritbanden är nog 80 och 30 meter. Kolla gärna min sida på QRZ.com så ser du min lilla set-up.

 • Har du andra hobbyn utan för radion? Vad…
  Mina andra intressen är djur och natur. Gillar att kolla på fåglar samt att ta på mig ryggsäcken och vandra i Kirunafjällen. Det är verkligen avkoppling.
 • Utveckling av radioamatörism: vad tycker du är mest intressant just nu och hur ser du på framtiden?
  Just nu så har vi Coronan och allt vad det innebär. Det kommer ny teknik hela tiden men vi måste också värna om det vi har. Vi får inte glömma det enkla – den vanliga FM trafiken på de högre banden som ett exempel.
  Sedan har vi också telegrafin, den kan verka uråldrig men den är faktiskt signifikant för amatörradion – väl värd att bevara och viktigare än vi tror.
 • Vilken utmaning har vi framför oss som radioamatör? Intressera och rekrytera nya amatörer osv?
  Vi har stora utmaningar att få fler radioamatörer. Utvecklingen är enorm så bara att hänga på. Dock så får vi inte glömma människan i all teknik. Det är ju trots allt kommunikation mellan människor som vi håller på med.

73 de SM5OCK, Håkan

Author: SM5YRA