Ryskspråkig radiopirat

Sedan en tid har den ryskspråkiga BC-piraten Radio Buchta Swobodnych Woln eller på engelska Radio Free Waves Bay observerats på olika frekvenser. Nu verkar stationen ha slagit sig ner på 3940 kHz där de just nu hörs med utmärkta signaler på en SteppIR-vertikal avstämd för 3.5 MHz. Det ser ut som att det görs dagliga sändningar från 17-tiden UTC.

Stationen sänder mest ryskspråkig musik med annonseringar på ryska och ibland på engelska. Programmen verkar i vissa fall ha visst politiskt innehåll och även en del om gamla offshorestationer (läs: Radio Caroline). Ser man på, nu kl. 1916Z spelas ett av mina favoritband Radiohead och deras ”Just” från albumet The Bends som kom 1994, utsökt val av musik!

Lyssnarrapporter kan skickas till 6783432@gmail.com där jag fick ett snabbt automatiskt svar på kyrilliska bokstäver: Вадим Комаров радио ”Бухта Свободных волн”, Google translate fick det till Vadim Komarov radio ”Free Waves Bay” så antar att det är operatörens namn. Får se om det kommer ett eQSL-kort också, har sett att ett sådant skickas ut.

Varifrån stationen egentligen sänder är oklart men uppgifter anger Belarus.

Det är rätt kul med BC-pirater (så länge de håller sig från våra frekvenser och i övrigt inte gör någon skada). I min barndom (runt 12-14 år eller så) ägnade jag hela helgerna åt att lyssna på 186 och 48-metersbanden där stationerna mestandels höll till. Det blev många lyssnarrapporter och trevliga svar tillbaka.

Not: fick ett längre mejl från Vadim där han berättas att de egentligen är en webradiostation men att ”någon” sänder ut steamen på kortvåg, detta har Vadim ingenting emot. QTH bekräftas vara Minsk i Belarus, i övrigt nämns ingenting om sändaren. Programmen handlar om piratradio, radiohuliganism (!) och politik.

Stationens hemsida.

eQSL-kort från ”Radio Fria radiovågornas vik”. Notera mitt namn skrivet med kyrilliska bokstäver!

 

 

Author: SM1TDE

Radioamatör sedan 1989. Dagligen aktiv på telegrafi. Medlem i FOC och SSA. Sektionsledare HF sedan januari 2021. Född 1972.