Jag har den stora glädjen att hälsa vår nya µW-manager, Christer, SM0NCL välkommen som funktionär i sektionen! Så här skriver Christer om sig själv:
Hej, mitt namn är Christer Jogenborn, med signal SM0NCL, QTH i Täby, Stockholm och NV Skåne.
De händelser som i min ungdom ledde till radiohobbyn började med en teknologilärare som lånade ut sin SP-600 Hammarlund mottagare under två terminer. Lyssnade en hel del på små Engelska musikstationer på mellanvågen och upptäckte då amatörradiotrafiken. Efter skolan, på ett sommarjobb i en radioverkstad, visade det sig att flera av medarbetarna var radioamatörer och dessa sporrade oss yngre medarbetare att gå en amatörradiokurs på Kungsholmen, Lindhagensplan. Klarade teknikprovet och blev radioamatör sommaren 1981, 18år gammal. Lyssnade under ett år på telegrafitrafik på kortvåg, gick sen till gubbarna på Televerket Radio på Sjöviksbacken för ett telegrafiprov. Blev godkänd på 60takt istf. 40takt. Följande året kördes många telegrafi QSOn och kunde uppgradera till A-certifikatet. Under den då obligatoriska militärtjänstgöringen, 11månader lång, tillbringades många kvällar på kortvågen från SL7BV Blekinge flygflottilj amatörradiostation.
Efter ett långt uppehåll från amatörradio – nångång efter 1996 byggdes en liten amatörradiostation ihop hemmavid. 50Mhz vågutbredning var på topp, aurora ofta förekommande på 50 och 144 MHz. Började även som operatör på SK0UX och körde mycket VUHF aktivitetstester från Kvarnberget och de första mikrovågs QSOna gjordes härifrån.
Började jobba i Kista och blev efter en tid en av operatörerna på SK0CT. Nu blev det mycket VUSHF aktivitetstester och satellittrafik från klubbstationen I Kista.
Är medlem i SK0CT Radioklubben vid Ericsson AB, SK0UX Kvarnbergets radioklubb, SK0MT Täby Sändaramatörer, med en historik av styrelseuppdrag och radiobyggprojekt.
Har sen tidigare en 2.4GHz/10GHz station för QO-100 satellittrafik som även används i mikrovågsaktivitetststester. Mikrovågsintresset tog ny fart när VK3CV crowd funded 122GHz transvertern inhandlades. Hur skulle 122GHz fungera och hur långt kan man nå jämfört med de övriga GHz banden?. Även på VUSHF2023 mötet I Ånnaboda, med SK0CT som arrangör, fanns många 122GHz stationer och försök att nå längre distanser. Mycket kul att se hur dessa projekt engagerar radioamatörer nationellt och internationellt. Vore kul att se fler liknande projekt på fler mikrovågsband.
Byggde under 2023 en 5.7GHz transverter av en handfull lösa komponenter och egentillverkade kretskort. Det blev en lång teknikresa och många erfarenheter rikare.
Mekanik är kul och mikrovågstationer kräver en del mekanik runt och omkring transvertern.
Hoppas på att under 2025 komplettera med transverters för 10GHz och 24GHz och ha en fungerande portabelstation på flera mikrovågsband.
73 Christer SM0NCL