Vi Gratulerar 60 åringen SK0THR (KTH)

Jubileumet gick av stapeln i lördags 23 januari uppe på KTH. Ett trettiotal personer kom för att mingla, äta smörgåstårta, snacka radio och minnen samt lyssna på jätte fina föredrag.

Först ut var Björn SM0BXI med Amprnet föredraget. ARDS (Amatör Radio Data Communication) ansvarar för delegationer när det gäller ampnet. Nuvarande delegation är tidsbegränsad 2013—2018.Det handlar om nya licensfria band och nya tekniska möjligheter inom Internet . En ny förening sjösätts på SSAs årsmöteshelg, AMPRnet Sverige. Man kommer att hålla ett konstituerande möte den 23/4-2016. Det kommer att vara radioklubbar som ansluter sig till föreningen. Se mer info på http:/www.se.ampr.org/distrikt.html.

Efter detta var det dax för SM0WIC Trond att tala om radarteknik, men mycket vara lite hemligt. RADAR står för Radio Detection And Ranging. Vi fick bland annat en historisk expose från Magnetronen till TWT (traveling wave tube) och numera Solid State Devices. Man skulle kunna tänka sig att i rätt förhållanden detektera en handflata på 10 mils håll med DSP, naturligtvis!!!

Därefter fick vi skärpa upp oss och titta på engelska slides när Isak SM0WHJ talade om ”Positioning and motion sensing using ultra-low-cost-sensors”. Det handlar i första han om hur man skall kunna positionera någon i inomhusmiljö. Här används accelometers och gyroscopes, men det krävs givetvis signalbehandling (DSP). Idag växer mängden sensorer exponentiellt, priset dumpas och prestandan ökar. Isak berättade hur man jobbade med att kartlägga hur brandmän förflyttade sig och genomsökte olika rum i ett rökfyllt hus. Problem med monitoreringen och hur man tacklade detta. Har vi tur kommer Isak SM0WHJ att föreläsa igen på DL0 mötet den 13 mars på PTS denna gång. Boka detta datum redan nu.

Sist men inte minst var SM0RUX Pontus som berättade om D-star. Han berättade att 2004 släppte ICOM den första D-star kompatibla radion. När de har sin bulletin över D-star brukar 65-80 checka in i veckan. Han menar att D-star kan låta förträffligt eller helt förfärligt pga feltrimning (i huvudsak hos repetern som är kopplad mot Internet). Hör gärna av Er till Pontus med frågor angående D-star.

SSA lämnade över en gåva till 60-åringen i form av ”The ARRL handbook for radio communication” a 2,7 kg.

Calle SM5BF berättade några minnen från hur klubben startades och därefter begav vi oss iväg upp i det imponerande tornet, radioshacket, där SK0THRs hedersmedlem SM0KDG Dag brukar klättra upp och ut i masten. Tornet har tidigare fungerat som ett observatorium. Visste Ni det?

I dag söndag har det varit dax för mig igen som DL0 att vara bisittare ute på en provförrättning i SK0QO. Vi hoppas på 6 nya radioamatörer.

Valberedningen för distrikt 0 med Kurt SM0UCC som ordförande önskar att få in eventuella förslag till posten DL0. Kontakta gärna Kurt via mail SM0UCC@ssa.se. Valet kommer att gå av stapeln den 13 mars 2016 på PTS där vi för övrigt kommer att ha en spännande eftermiddag med intressanta föredrag. Christer Jonsson från PTS blir givetvis vår värd. Kaffe kommer att serveras.

KTH bild 20160123

Med hopp om att sänka medelåldern i vår hobby

73 Ann/SM0ZEU

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share