Sommar Kåseri SM-1

I sommar hettan måste man ändå göra något radiorelaterat och vad kan inte vara bättre än att linda en 6:1 balun för att kunna anpassa en 2x32m dipol med 300 ohm stege till KX3:an.

Idén till Balunen hittade vi på nätet under VK6YSF.com, beskrivningen enkel, hade en balun 31 material + 1,8 mm tråd i Junk-boxen, inte optimalt men… tråden för tjock men det gick.

Satte 300 ohm motstånd på ena sidan och MFJ 226 på andra sidan, SWR bra lite sämre >20 MHz annars 1:1 (beror troligen på 31-materialet).

Sagt och gjort ner till stranden där dipolen där dipolen sitter i en tall med matningen, bägge benen fastsatta på stenar ute i havet. KX3:an stämmer av på alla band även 160 m bandet.

Nu går det att köra radio nere från Tofta-stranden.

6:1 Balun

MFJ 026

Semester i hettan i SM1-land

Ja vad mer radiorelaterat har hänt? GRK, Gotlands radioklubb, anordnade en sommarfika till minne av silent key Ricard Wärff nere vid Hangre bodar. Vi var ca 13 amatörer inklusive XYL Christina Wärff. Tyvärr gick det ej att köra radio, då det knappt fanns någon vind, så draken var inte till någon hjälp.

Ett nytt försök med draken gjordes i samband med GRKs fieldday uppe på Fårö vid Dempa, Ryssviken, alldelles i närheten av Ingmar Bergmans ”QTH” 😉 Det var en fantastisk utsikt. Aktiviteten pågick i 3 dagar med övernattning för en del, jag var där endast dag 1. Dag 2 hade de auktion på radioprylar.

Drakantennen (tråden består av stängseltråd) skickades upp cirka 50 m och tråden anslöts till en 9:1 balun för longwire, KX3+KXPA-100 trivdes bra med denna longwier och gick med lätthet att stämma av på alla band. På 80 & 40 m var det väldigt mycket stationer från östra sidan av Östersjön, i övrigt ½-danna konds. mitt på dagen.

GRK/SK1BL hade en 40m vertikal+IC7200+1kW slutsteg så där fanns det ”Power”!
AM-testen från Gotland den 4/8 fungerade inte alls. Bara QSB! Jag fick bara en kontakt i loggen och då med SM0JZT/Tillman. Själv var jag QRV med en Drake 4C line. Ingen ”höjdare”!

73 Ann SM0ZEU/DL0

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share