Rapport från HF 16 på Fårö

HF -16 konferansen på Fårö

SM0OTX/Gunnar och jag/SM0ZEU blev inbjudna av Ångpanneföreningen/ÅF och Amtel, agenter för Rockwell/Collins till HF -16 konferensen på Fårö. Jag tyckte att det var ett ypperligt tillfälle att träffa DL3/SM3GTD/Hans och DL1/SM1CQA/Ricard vid SSAs monter.

HF-konferensen återkommer var tredje år och focuserar på HF, LF o VLF kommunikation. Konferensen är en viktig mötesplats, där användare, vetenskapsmän, ingenjörer och tillverkare möts och har möjlighet att diskutera behov och lösningar. Mötet har sedan 1986 samlat över 100 deltagare per konferens, även internationella deltagare.

Öppningsanförandet gjorden av överste löjtnant för Gotlands bataljonen Hans Håkansson.

Sammanfattningsvis ur min synvinkel har radiokommunikation fortfarande en viktig betydelse militärt i samband med krig och terrorism, där exempelvis satelliter kan slås ut och HF blir då en viktig kommunikationslänk för digitala moder även om bandbredden är begränsad. Idag presenterar Rockwell/ Collins bland andra en ny HF radio som kan överföra digital kommunikation upp till 0,5 Mbit/s på HF.

Det som var intressant för mig civilt var att om exempelvis det civila flyget skall förkorta sin flygsträcka Hongkong—New York kan de idag flyga över Nordpolen, men över polområdet fungerar ej satelliterna och då är planen utrustade med kortvågsradio att användas i detta speciella område.

Gunnar/ SM0OTX och Carl-Arne/ SM0AOM ställde ut delar av den Collins utställningen, som också var med på SSAs årsmöte 2016. Det blev ett sju meter långt bord med Rockwell/Collins radionostalgi från 1940 till 1985.

På ena sidan hade Amtel Rocwell/ Collins sin utställning med sin näst senast SDR-HF Transceiver

På andra sidan hade SSA sin mycket fina och välbesökta monter, där Hans SM3GTD presenterade 2 m och 70 cm digitala moder. Han kommunicerade med hembyggda hotspot 433 Mhz samt repeater DMR, D-star, Fusion på 2m och 70 cm. Flera digitala QSOn genofördes med europeiska radioamatörer. Gunnar/SM0OTX och jag demonstrerade remote QSOn med en laptop, som kopplades via 4G hem till Vaxholm och en IC 7700 via ICOM programmet RS-BA1.

Det var ett mycket bra forum att visa upp Sveriges Radioamatörer, då det var många yngre radioteknik kunniga personer på konferansen, vilka själva inte hade radiocertifikat, de var mycket intresserade över den digitala programerbara radiotekniken som visades upp i SSAs monter. En radioteknik, som man kan komma över för rimliga pengar att använda privat. Här tror jag att vi i SSA har en stor möjlighet att rekrytera nya yngre radioamatörer, och därmed hålla hobbyn vid liv.

Vår gemensamma uppfattning från vårt ”rum” var att det blev mycket bra med toppmodern radiokommunikationsutrutning, radiohistoria och modern digital amatörradioteknik.

Det kommer att bli mycket trevligt att ha SSAs årsmöte 2017 på Valborgs Mässohelgen uppe på Fårö. Konferansanläggningen är mycket trevligt sammanhållen, restaurangen bra, den stora konferansaulan mycket bra och boendet bra av varierande enklare slag. WiFi är inte heltäckande men utställningslokalerna kommer att fungera bra. Fårö med sin natur är underbar och medföljare kommer att ha det lika trevligt som amatörerna.

Hf-16 erbjöd bland annat en guidad busstur över hela Fårö och dess naturhistoria samt en trevlig orgelkonsert i Fårö kyrka. Dessa event var mycket uppskattade. Det är viktigt att SSA stöttar Gotlands radioklubbar med ett trevligt XYL/medföljar program för att göra familjen delaktig i detta evenemang 2017.

Vi önskar Gotlands radioklubbar varmt lycka till och vi alla ute i distrikten får hjälpa till att sprida reklam för detta årsmöte.

SAVE THE DATE ! VALBORGs helgen 2017

73 De DL0/SM0ZEU/Ann

 

Här kommer lite bilder:

Raspberry pi Repeater, DL3 + Ungdommar, DL0+DL1+DL3, Collins Nostalgi utställning.

 

 

Repeater DL3 Ungdommar DL1+0+3 HF16 Collins utställ

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share