Övriga länder delas in i tre grupper

Utskick till övriga länder skickas ut tre olika grupper; A, B och C enligt enligt nedan.

Grupp A – Till denna grupp hör alla stora länder och vi skickar utrikes postpaket till dessa vid ett flertal tillfällen per år. Hit räknas bl a. följande länder: DL, EA, F, G, I, RA, SP

Grupp B – Denna så kallade mellangruppen får en grön vadderad påse, modell M, en till flera gånger per år. Till dessa länder räknar vi bl.a.  följandeländer:

4X, 9A, BY, CT, E7, EI, ER, ES, EW, HA, HB, HL, JA, LA, LU, LY, LZ, OE, OH, OK, OM, ON, OZ, PA, PY, S5, SV, TA, UN, UR, VE, VK, YL, YO, YU samt W1 – WØ.

Grupp C – småländerna

Slutligen har vi alla övriga de så kallade småländerna som får kort två gånger per år oavsett antal kort. Vi tömmer då samtliga fack och skickar ut kort oavsett hur mycket eller lite det finns till landet ifråga. Bland många så kallade “småländer” finns det ingen verksam byrå eller inget medlemskap i IARU, varför vi inte kan sända kort till dessa. För närvarande gäller det följande “länder”. Se vidstående tabell.

Generellt kan man säga att ungefär 95 % av korten till många av ovanstående länder har en så kallade QSL-Manager i ett annat land där det finns en fungerande QSL-byrå, dit man i stället skall skicka kortet. Kom bara ihåg att noga notera på kortet en via-adress exempelvis 5R8FU via SM5DJZ.

Att tänka på

De flesta kort som idag kommer till utgående byrån är generellt ganska bra sorterade. Det finns dock några saker att tänka på:

1/ Kort till Ex-sovjet skall numera vara uppdelade på de egna staterna. Nästan alla har idag sina egna byråer. Men framför allt försök bl.a. att skilja på RYSSLAND och UKRAINA. Detta är ett nästan genomgående fel som många har svårt med.

2/ Kort till USA skall sorteras på DISTRIKT oavsett prefix. (Undantag distrikt 4). Men samla alla kort med siffran 1 för sig. Alla med siffran 2 för sig osv.

3/ Om Ni skriver signalen på en blank baksida, vänligen skriv det på kortets långsida till vänster och inte på kortsidan. Det sparar en extra vridning av bunten innan den sorteras. I detta sammanhang ber jag om att signalen skall synas klart och gärna i lite större text än inbakad i exempelvis en tryckt etikett.

4/ UNDVIK små papperslappar och gem för att sära på olika länderna. De är bara i vägen. Ett gummiband om HELA bunten är oftast tillräckligt.

För närvarande kan man se när och hur mycket kort som skickats om man kollar följande länk, som uppdateras regelbundet: www.sm5djz.com

Uppdaterat 06 maj 2014 /SM5DJZ

SM5DJZ Janne
Share