Överlevnadsdagen Waxholms Kastell 2015-09-13

Söndagkväll och dax att skriva ett par rader.

Överlevnadsdagen på Vaxholmskastell har gått av stapeln idag. Ett glatt gäng från Täby Sändaramatörer, TSA, ställde upp och hade i mitt tycke den bästa hörnan med film, live QSOn och information om vår hobby. Det finns dock saker vi kan tänka på i framtiden och lära av de andra utställarna. På plats fanns bland andra Röda Korset, amfibiekåren, sjöräddningen, brandförsvaret och missing people…

Alla hade för barn och oinvigna lätt information med endel take home gåvor. Brandförsvaret hade röda plasthjälmar till barnen förrutom bra information och tips till allmänheten. Amfibiekåren hade små ”överlevnadsfoldrar” i plast som var mycket fina att ha med i ryggsäcken på tur …

När mammor med barn kommer fram till vårt bord är det inte tjocka böcker om amatörradio eller antenn info eller prefixkartor de är intresserade av utan morsealfabetet och klickandet. Klicken betyder ju något eller hur! Jag tycker att man skall ha en plastnyckel och ett rolig morsekort att dela ut. Vi vet ju sedan tidigare att löda kontakter mellan lysdioder och ett batteri är kul.

Vi behöver helt enkelt lättsammare informationsmatrial för allmänheten.

Det som slog mig på denna dag var att alla som var där använde egentligen någon form av radio i sin arbetsuppgift, men troligen var väldigt få radioamatörer. Missing people hade 20-30 comradioapparater och fick tilldelat sig en kanal av FRO, men personerna visste inget om radiotrafik egentligen. Här har vi väl en jätte uppgift att fånga dessa människor med enkel radiotrafik kunskap samt lättare teknisk basförståelse för hur en radio fungerar. Här har vi en utmaningen och eventuellt nya framtida radioamatörer.

På onsdag besöker jag SK0QO på Gålö, vilket jag ser fram emot.

Glöm inte att fylla i, SM0WAV/ Sven-Eriks frågeformulär, som är utskickat till klubbledarna, då han behöver informationen inför SSAs möte i slutet av september.

73 de SM0ZEU/Ann/DL0

TSA gänget:

TSA gänget överlevnad 20150913

Sjöräddningen och SA0BYA/Viktor

Överlevnadsdag sjöräddningen

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share